avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Insolventa vs femeie insarcinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Insolventa vs femeie insarcinata

Buna seara,in speranta ca imi va vedea cineva postarea,va rog sa-mi raspunde-ti cat mai curand posibil.
Datorita faptului ca nu am credinta in care din cele 2 situatii ma aflu,am sa va intreb pentru amandoua unde anume ma puteti indruma si ce anume sa fac.
Sunt insarcinata in aprox 5 luni si de curand,mai exact la data de 1 sept angajatorul la care am lucrat,a inchis puntul de lucru(magazinul).Partea mai putin nefericita pentru mine este ca m-a lasat in aer sa zic asa,spunandu-mi ca nu este obligata legal sa se ocupe de situatia mea,cu toate ca eu i-am adus in scris acea cerere facuta de mine precum ca o instiintez despre starea mea de graviditate(pe care mi-a semnat-o,mi-a dat un nr de inregistrare din "burta ei" si mi-a scris ca a luat la cunostinta dupa ce mi-a taiat paragraful in care am cerut sa transmita mai departe catre medicul de medicina muncii si itm situatia mea,scriindu-mi ca nu tine de angajator) si adev de la medic,spunandu-mi ca aceste 2 foi raman la ea si ca ea nu transmite mai departe.Problema mea este ca eu chiar nu stiu incotro sa ma indrept si ce sa fac,insa mai rau de atat este ca prima varianta pe care ea mi-a transmis-o cand m-a anuntat ca inchide magazinul a fost ca va inchide decat punctul de lucru insa nu si firma,iar in ziua cand a inchis definitiv mi-a dat un alt raspuns,precum ca inchide prin insolventa,parte pe care mi-e greu sa o cred,insa as dori daca se poate sa ma indrumati sa stiu ce pot sa fac,daca pot afla de undeva sub ce forma a inchis,ce drepturi am.In ziua cand a inchis punctul de lucru mi-a sp ca foarte usor ma poate da afara ca nu are nici o obligatie sa ma ajute chiar daca sunt insarcinata,insa ca imi va tine postul activ ca eu sa mi le rezolv singura.....oferindu-mi varianta de a imi lua concediu medical pana in luna a 7a (asta mi-a sp ea sa fac) cand intru in prenatal.Ideea este ca in cazul meu chiar mi s-a recomandat concediu deoarece am o sarcina cu risc(gemelara),nu asta ar fi problema ci faptul ca nici in cazul acesta nu stiu ce sa fac si unde sa depun concediile medicale in cazul in care fosta angajatoarte nu mi-l va lua si spun asta pentru ca mi-a zis ca nu vrea decat copii dupa toate actele mele si asta ca sa le aiba ea(si de unde imi ridic banii pe acet concediu medical).De unde am putut sa mai obtin si eu cateva informatii am inteles ca indiferent prin ce modalitate inchide un angajator,drepturile unei femei insarcinate raman acelasi iar in cazul in care ea ar fi inschis prin insolventa ar fi trebuit sa-mi dea o copie dupa decizia de inchidere prin aceasta modalitate.rugamintea mea este daca intr-adevar eu trebuie sa fac toate formalitatile si care sunt acelea sau contabila firmei este obligata sa se ocupe de tot?Totodata as dori sa stiu daca pot verifica undeva daca ea a inchis decat punctul de lucru sau prin insolventa deoarece prima data cand mi-a comun icat ca va inchide magazinul,i-am propus sa ma bage in somaj ceea ce nu a vrut sub nici o forma spunandu-mi ca inchide decat punctul de lucru nu si firma,deoarece intr-un viitor apropiat vrea sa-si deschida alt magazin,iar in ultima zi de functionare cand m-a anuntat ca modalitatea de inchidere este prin insolventa nici macar nu mi-a propus varianta somajului.....spunandu-mi decat ca pentru orice informatie sa o sun dar da ca ea ai mult de atat nu este obligata sa ma ajute.Va rog mult daca se poate sa-mi dati un raspuns si sa ma indrumati unde anume ma pot duce pentru mai multe informatii.Multumesc mul,sper ca m-am facut inteleasa,o seara buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:51, 4 Februarie 2013
Multumesc frumos,intr-o oarecare masura am inteles,insa as vrea sa va mai intreb ceva si anume:subpunctul "d" de la pct 1:
(Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;) de unde se ridica aceste acte si daca eu sau tot angajatorul trebuie sa ma duc dupa ele,sau este aceasta reprezinta o declaratie pe proprie raspundere precum ca nu am venituri?deci daca eu depun actele toate imediat dupa ce imi expira preavizul mi se acorda somajul mai repede nu?in legatura cu pre si post natalul:eu acum am 5 luni si o saptamana,datoria mea este ca atunci cand intru in cea de-a 7 ea luna(intru in concediu de maternitate) am termen de 24 de ore ca sa ma duc sa depun certificatul de concediu la agentia de somaj,adica in aceeasi zi?Asta ca sa pot beneficia de acei 85%?Intrebarea mea este cine imi va da acesti bantuti pe pre si post natal,ca fosta angajatoare nu are de unde,mi-i vor da cei de la agentia de somaj?Si cum se calculeaza,in functie de brutul care il aveam pe contract inainte de a se inchide punctul de lucru?ma scuzati ca va zapacesc atat....dar as vrea sa inteleg de aceea va bat la cap atat,ca nu am mai trecut prin asa ceva.Multumesc mult inca o data.
1. Dvs. umblati dupa toate documentele necvesare chiar si dupa cele eliberate de angajator.

2. Mergeti la Administratia fiscala (Fisc) de care apatineti cu domiciliul si cereti o adeverinta de venituri pentru somaj si ei stiu despre ce este vorba.

3. Daca ati fi citit cu atentie mesajele mele (in special cel de azi) ati fi gasit acolo raspunsurile la toate intrebarile dvs.:
- daca depuneti actele la somaj in 10 zile de la expirarea preavizului primiti indemnizatia de la data incetarii CIM;
- nu trebuie sa depuneti certificatul medical in 24 de ore ci sa anuntati in scris Agentia de Somaj despre darta acordarii concediului medical, numele medicului si de care unitate sanitara apartine;
- certificatul medical il duceti la Agentia de Somaj care il plateste;
- Indemnizatia pentru orice concediu medical se calculeaza avand la baza veniturile pe cele 6 luni anterioare concediului medical;

4. Chiar daca nu ati mai trecut prin asa ceva nu va mai faceti atatea griji.

5. Cititi din nou tot ce v-am raspuns eu ca sa nu mai puneti aceleasi intrebari de fiecare data.

Buna ziua!Am revenit cu o mica intrebare si anume.I-am cerut fostului angajator sa imi dea cele 2 acte cara mi le-ati mentionat mai sus si cu privire la anexa 26 mi-a sp ca mi-o poate da doar incepand cu data de 24 noiembrie,asta insemnand prima zi dupa terminarea preavizului.Explicatia ei nu a fost prea concreta,mi-a zis ceva de genul ca nu are cum sa mi-o complecteze contabila inainte de expirarea preavizului(i le-am cerut in ideeade a-mi complecta dosarul de somaj inainte sa imi expire preavizul si am asteptat o saptaman sa-mi dea acest raspuns),Vroiam sa va intreb daca asa este,ca mie mi-e umpic teama la cate am trecut cu ea ,ma gandesc ca poate totusi este un m otiv de ama pasui cu banii care trebuie sa mi-i dea pe acest preaviz,caci la ultima intalnire cand am semnat si actele a sp asa delasatoare:"o sa vad cum fac rost si de niste bani sa iti dau" de parca mi i-ar da de pomana.As dori sa mai stiu un lucru si anume:la salariul brut de 1100 pe cartea de munca,cat trebuie sa-mi plateasca ea mie perioada asta de preaviz,809 ron, cat era netul sau 1000 atat luam in mana faptic lunar?Multumesc frumos,o zi buna!
1. Dupa expirarea preavizului angajatorul emite decizia de concediere si apoi va poate elibera adeverintele de care v-am spus.

2. - V-am spus ca perioada de preaviz este vechime in munca, face parte din CIM, si este acelasi lucru ca si cand lucrati efectiv si pentru asta trebuie sa fiti platita ca si pana acum- Pe perioada de preaviz se face stat de plata ca si pana acum si veti semna de primirea salariului.
Multumesc frumos inca o data pentru promtitudinea si amabilitatea de a-mi raspunde.Am inteles,cat legat de preaviz,stiu ca se considera vechime,insa partea cu statl de plata.....nu am vazut niciodata asa ceva,nici macar nu stiu cum arata,asa ca nu cred ca l-as vedea nici macar acum.Eu vroiam sa stiu daca angajatorul va trebui sa-mi plateasca preavizul la sfarsitul acestuia?Multumesc.

Alte discuții în legătură

Lnchidere punct lucru dragomir_bogdan dragomir_bogdan in cazul in care prin inchiderea unui punct de lucru si sunt disponibilizati toti cei 8 salariati cum se procedeaza in cazul in care este si o gravida in luna ... (vezi toată discuția)
Revenirea din concediu de crestere copil ana_dum2004 ana_dum2004 Buna ziua , Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta, acum sunt in crestere copil ,am ales varianta de 2 ani, fetita mea s-a nascut pe 30 martie 2011 , eu ar ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de cresterea copilului, al doilea copil Ferika Ferika Buna ziua! Momentan sunt in cicc 1 pana in 17oct. 2013, iar in ianuarie o sa nasc al doilea copil. La locul de munca de unde am venit in cicc 1 nu cred ca ma ... (vezi toată discuția)