Da asta am inteles,multumesc!Vroiam sa va intreb cum se procedeaza,care sunt pasii care trebuie facuti cand intrii in pre si post nata?Eu acum am 6 luni si nu stiu ce si cum va trebui sa fac cand intru in 7 luni,respectiv prenatal,va trebui sa ma duc sa depun o cerere ceva si unde?Astazi este ultima zi de preaviz(23.11.12) luni ma intalnesc cu angajatorul sa imi dea adev de venit si anexa 26 si cu retul actelor ma duc la AJOFM.Ideea este ca voi lua somaj probabil o luna,dupa care se suspenda cred,avand 6 luni de sarcina,ca din a 7a luna intru normal in prenatal nu?In speranta ca m-am facut inteleasa,astept un raspuns din partea dumneavoastra.Multumesc frumos inca o data ptr lamuriri!
1. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
2. - Pentru concedii medicale sau concediu de matyernitate nu trebuie nici o cerere ci numai certificatele medicale eliberate de medic.
-Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
4. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).
6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.
(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.
(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.
7. - Pentru concediul de maternitate vorbiti cu medicul de familie sau cu medicul curant ginecolog sa picati de acord cand il luati (de regula incepand cu saptamana 28 de sarcina).
- Va redau din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
Revin cu inca cateva intrebari deoarece acum chiar sunt in ceata!Ieri,respectiv duminica 25.11.12,am fost dimineata la doctora mea la spital pentru consult deoarece am avut careva dureri cu burtica in ultimele zile.Dansa mi-a dat in cele din urma un bilet catre doctora de familie,de unde ulterior am inteles ca ma poate ajuta mai departe pentru a intra in concediu de risc maternal.Pe biletul de la doctora care imi urmareste sarcina scrie:"1G 1P,sarcina gemelara 25 saptamani cu o iminenta de avort,sarcina cu risc crescut HTA indusa de sarcina.Se recomanda concediu cu risc maternal".cu acest bilet mi s-a spus sa merg azi la doctora de familie de unde mi se va da acest concediu,chiar daca eu i-am zis doctorei mele care imi urmareste sarcina ca practic de azi nu mai figurez ca fiind angajata nicaieri,deoarece vineri 23.11.12 a fost ultima zi de preaviz la firma la care am activat.Ea mi-a sp ca totusi am tot dreptul la acest concediu si ca sa nu ma duc sa depun actele de somaj(azi vroiam sa ma duc la Fisc sa cer acea adeverinta si maine la AJOFM),iar alt doctor de la spital a zis ca nu as beneficia de cei 2 ani de CCC daca untru in somaj.Intrebarea mea este:in situatia de fata ce este mai bine sa fac,sa merg inainte sa imi depun actele ptr somaj eventual sa duc acest concediu de risc maternal la cei de la ag de somaj(cei de la AJOFM iti dau banii pe concediile aduse),sau pur si simplu decat sa depun actele de somaj si sa iau somajul cat mi se cuvine,respectiv 375 cat mi-ati calculat dumneavoastra putin mai sus?Ce ma ma sfatuiti sa fac?
1. - Doctorita nu stie legile.
- Unde vrea sa duceti certificatul de concediu de risc maternal daca v-a incetat CIM?
2. Depuneti actele la Agentia de Somaj si procedati apoi cum am spus mai sus.
3. - Fiind in somaj nu vad ce sa mai faceti cu conecdiul de risc maternal dacva dvs. stati acasa.
- Dar daca va da totusi certificat medical pentru concediu de risc maternal il duceti la Agentia de Somaj.
4. - Nu va mai luati dupa tot ce va spun doctorii de care vorbiti, ei sunt doctori in medicina nu in legislatia muncii.
- Eu v-am spus cum sa procedati si v-am aratat si textele de lege.