Buna seara.Revin cu problema mea si sper sa ma puteti indruma si acum.Dupa cum am spus luni am ajuns la Casa de asigurari de sanatate din Titeica de unde am obtinut cateva raspunsuri cu privire la cazul meu si anume:am pus problema in 2 metode:inchidere prin insolventa sau inchiderea punctului de lucru(deoarece nu stiu exact cum a inchis).De acolo mi s-a spus clar ca oricare ar fi fost modalitatea de inchidere angajatorul este obligat sa imi dea o decizie a modului prin care a inchis si sub ce forma.Am intrebat totodata daca imi pot ridica personal sau sa-mi vina acasa ca o indemnizatie,banii(cei 85%) pe pre si post natal si mi s-a comunicat ca acesti bani pe cele 126 de zie trebuie sa mi-i dea angajatorul la fel cum tot angajatorul trebuie sa imi dea banii pe concediu medical,respectiv 75% cat este trecut in dreptul codului de boala obisnuita.Am detaliat problema mea,spunanadu-i doamnei de acolo ca eu nu cred ca ar fi inchis prin insolventa si am intrebat-o daca varianta somajului este mai buna,spunandu-mi ca si somajul tot angajatorul il plateste,ceea ce mi se pare putin ciudat dar am zis ca dansa are dreptate.De la CAS,m-am intalnit cu angajatorul sa-i dau concediile medicale si ea trebuia sa-mi aduca totodata decizia,eu cerandu-i varianta somajului cu cateva zile in urma(insa ea nu a venit cu nimik pentru mine,avea decat deciziile celorlalte colege ale mele,invocand motivul ca a mea nu era gata si ca mi-o va pune in acea zi respectiv luni 22.10.12 pe mail,dar am primit-o abia azi si asta ca i-am trimis mesaj eu ca astept mail-ul de la ea) si de aici a inceput o lunga discutie din care am inteles ca ea ce vroia;eu sa-i aduc medicale pana intram in prenatal cu care isi deducea diverse la stat,dar mie normal ca nu mi se cuvenea nimic din cei 75%(asta insemna la ea buna credinta si buna intelegere),plus ca nu mai zic sa ma plateasca cu salariu in acesta perioada in care eu am postul activ deoarece logic ca ea invoca motivul ca nu are de unde,deoarece nu are vanzari o data ce a inchis singurul punct de lucru.Din toata conversatia noastra la un momentdat mi-a propus, dar spunandu-mi ca nu are o siguranta,varianta sa imi dea ea lunar cam cat as lua de la somaj,dar ii era teama ca poate totusi si o reclam,deoarece intelegerea trebuia sa fie intre noi doua ,pe incredere!!!A adoptat toata discutia noastra o fata si un ton atat de bland incat la un momentadat nu mai intelegeam ce vrea sa spuna,ba chiar in momentul cand am intrebat-o de ce totusi ma punea pe drumuri dupa medicale daca eu nu beneficiam din drepturile mele,mi-a raspuns ca ii trebuiau ca sa nu mai plateasca la stat....nu stiu ce,v-am zis facea multe pauze si trecea la alta idee.Intr-o oarecare masura i-am dat putin peste nas cred eu cu tot ce am acumulat ca mi se cuvine si am obs ca nu ii convine.Intr-un final,i-am spus ca tot o tinea ca imi va face o decizie care sa o semnez si la care am intrebat-o in baza carei cererei face ea decizia ca ar trebui sa aiba o cerere de la mine ca sa o poata face si s-a facut ca ploua,ca nu aude.I-am spus ca nu ii voi semna nimic daca imi baga vre-un articol de genul de comun acord sau stiu eu ce si ca sa ma lase sa ma consult si eu mai intai si apoi ii dau unn rasp.Toata periaodat cat am vb nu a stiut decat sa se vaite si sa-mi scoata ochii ca si ei ii este greu ca sa ma pun si eu in locul ei si chestii de genul asta ba mai mult la un momentdat mi-a sp ca vreau sa o mituiesc:)),vorba la care chiar m-a bufnit rasul si i-am spus ca nu sunt genul ci imi cer decat drepturile mele din punct de vedere legal si atat daia i-am si cerut varianta somajului daca altfel nu se poate.Chiar se speriase ca o voi da in judecata(ceea ce mi-au si sugerat dei de la CAS) si mi-a sp ca mai are un probes pe rol cu firma si nu stie care va fi raspunsul:insolventa,faliment...etc.Eu i-am spus atunci ca nu o cred ca a inchis prin insolventa si chiar mi-a zis ca decat punctul de lucru la inchis.Discutia a fost lungggaaa....intrebarea mea este urmatoarea:ma poate scoate in somaj daca eu sunt insarcinata si pana la ora actuala nu m-a instiintat in scris cu nimik care sa dovedeasca situatia firmei?In perioada de preaviz este obligata sa imi dea salariul?Care sunt drepturile mele in acesta situatie?Stiu ca am scris un roman insa vreau sa va mai atasez in continuare ceea ce am primit azi de la ea pe mail,caci nu stiu daca articolul care mi l-a bagat ma dezavantajeaza cu ceva si ce inseamna.
Decizia de concediere nr. ________
din data de ¬¬¬¬¬¬¬____________
S.C. ______________ S.R.L. (denumita in continuare “SOCIETATEA”), cu sediul in Bucuresti, ¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬-________________, avand numar de inregistrare la Registrul Comertului ___________ si CUI: ___________, reprezentata de _________, in calitate de Administrator,
Avand in vedere:
• Contextul dificil al pietei produselor ____________, pe fondul lipsei comenzilor din partea clientilor societatii,
• Reducerea vanzarilor realizate de societate in ultimele luni mergand pana la lipsa acestora, ceea ce a determinat inchiderea singurului punct de lucru al Societatii situat in _________________,
• Nevoia Societatii de restrangere a activitatii in vederea identificarii de solutii pentru a evita intrarea in insolventa;
• Decizia Asociatului Unic nr. ____ din data de ___________, prin care s-a hotarat desfiintarea singurului post existent in structura organziatorica,
• Dispozitiile din legislatia muncii referitoare la concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului,
Hotaraste urmatoarele:
1. Incetarea Contractului individual de munca nr. ___________ incheiat intre S.C. ___________S.R.L. si Dna. ___________, domiciliata in _________________, care ocupa in prezent postul de _______________, cod COR __________, in temeiul art. 65 din Codul muncii;
2. Contractul individual de munca va inceta sa produca orice efecte la data expirarii perioadei de preaviz;
3. Durata preavizului este de 20 de zile lucratoare, incepand de la data comunicarii prezentei decizii;
4. Pe durata preavizului, Dna. ____________ este scutita de a se prezenta la locul de munca, acest fapt neafectandu-i in niciun fel drepturile de natura salariala aferente acestei perioade.
Salariata va putea contesta prezenta decizie de concediere la Tribunalul de la domiciliul sau, in termen de 45 de zile de la data comunicarii prezentei.
Prezenta decizie a fost emisa astazi, __________, in 3 exemplare, unul pentru a fi comunicat Salariatei, unul pentru Societate si unul pentru a fi comunicat Inspectoratului Teritorial de Munca.
ANGAJATOR, Am luat la cunostinta,
___________________ ________________________
Si a doua:
HOTARAREA ASOCIATULUI UNIC
al SC.........din data de .........
S.C................S.R.L. (denumita in continuare “SOCIETATEA”), cu sediul in ............................., avand numar de inregistrare la Registrul Comertului ............................. si CUI: ..................., reprezentata de .................., in calitate de Asociat Unic,
Avand in vedere:
- Dificultatile financiare cu care se confrunta subscrisa, in sensul inexistentei comenzilor de produse, lipsei oricaror activitati comerciale in ultima perioada si inchiderea punctului de lucru-magazin situat in ....................;
- Necesitatea restrangerii activitatii, nemaifiind justificata existenta singurului post de lucrator comercial;
Hotaraste urmatoarele:
Art. 1 Desfiintarea postului de Lucrator comercial ocupa in prezent de................. , incepand cu data de.....................
Art. 2 Potrivit prevederilor legale, angajatul care ocupa postul desfiintat va beneficia de un preaviz de 20 de zile lucratoare.
Art. 3 Fata de lipsa de activitate efectiva a societatii si pentru ca angajatul sa poata sa intreprinda demersurile necesare in vederea gasirii unui nou loc de munca, prezenta acestuia la locul de munca nu este necesara. Aceasta masura nu va afecta drepturile legale ale salariatului pe durata preavizului;
Art. 4 Se imputerniceste Administratorul societatii pentru a putea emite si semna oricare dintre documentele necesare pentru implementarea prezentei hotarari pentru indeplinirea formalitatilor de inregistrare a documentelor necesare la autoritatile competente.
Art. 5 Prezenta decizie intra in vigoare incepand cu data de .....................
S.C. .............. S.R.L.,
prin .........................
In paragraful : "Nevoia Societatii de restrangere a activitatii in vederea identificarii de solutii pentru a evita intrarea in insolventa",spune clar ca ea nu a inchis prin insolventa nu probabil decat a blocat in vre-un fel firma momentan tocmai ca sa nu intre in insolventa nu?
Va rog mult sa-mi spuneti si mie mai exact cam la ce se refara in aceasta decizie de concediere si hotarare si daca prima(decizia de concediere este in dezavantajul meu,voi mai putea intra in simaj si daca este formulata corect).Cumva in cele doua trimise de angajator trebuia sa mentioneze ca sunt insarcinata?Ar trebui sa semnez asa ceva sau nu?Multumesc mult si astept un raspuns.O seara buna!