avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Insolventa vs femeie insarcinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Insolventa vs femeie insarcinata

Buna seara,in speranta ca imi va vedea cineva postarea,va rog sa-mi raspunde-ti cat mai curand posibil.
Datorita faptului ca nu am credinta in care din cele 2 situatii ma aflu,am sa va intreb pentru amandoua unde anume ma puteti indruma si ce anume sa fac.
Sunt insarcinata in aprox 5 luni si de curand,mai exact la data de 1 sept angajatorul la care am lucrat,a inchis puntul de lucru(magazinul).Partea mai putin nefericita pentru mine este ca m-a lasat in aer sa zic asa,spunandu-mi ca nu este obligata legal sa se ocupe de situatia mea,cu toate ca eu i-am adus in scris acea cerere facuta de mine precum ca o instiintez despre starea mea de graviditate(pe care mi-a semnat-o,mi-a dat un nr de inregistrare din "burta ei" si mi-a scris ca a luat la cunostinta dupa ce mi-a taiat paragraful in care am cerut sa transmita mai departe catre medicul de medicina muncii si itm situatia mea,scriindu-mi ca nu tine de angajator) si adev de la medic,spunandu-mi ca aceste 2 foi raman la ea si ca ea nu transmite mai departe.Problema mea este ca eu chiar nu stiu incotro sa ma indrept si ce sa fac,insa mai rau de atat este ca prima varianta pe care ea mi-a transmis-o cand m-a anuntat ca inchide magazinul a fost ca va inchide decat punctul de lucru insa nu si firma,iar in ziua cand a inchis definitiv mi-a dat un alt raspuns,precum ca inchide prin insolventa,parte pe care mi-e greu sa o cred,insa as dori daca se poate sa ma indrumati sa stiu ce pot sa fac,daca pot afla de undeva sub ce forma a inchis,ce drepturi am.In ziua cand a inchis punctul de lucru mi-a sp ca foarte usor ma poate da afara ca nu are nici o obligatie sa ma ajute chiar daca sunt insarcinata,insa ca imi va tine postul activ ca eu sa mi le rezolv singura.....oferindu-mi varianta de a imi lua concediu medical pana in luna a 7a (asta mi-a sp ea sa fac) cand intru in prenatal.Ideea este ca in cazul meu chiar mi s-a recomandat concediu deoarece am o sarcina cu risc(gemelara),nu asta ar fi problema ci faptul ca nici in cazul acesta nu stiu ce sa fac si unde sa depun concediile medicale in cazul in care fosta angajatoarte nu mi-l va lua si spun asta pentru ca mi-a zis ca nu vrea decat copii dupa toate actele mele si asta ca sa le aiba ea(si de unde imi ridic banii pe acet concediu medical).De unde am putut sa mai obtin si eu cateva informatii am inteles ca indiferent prin ce modalitate inchide un angajator,drepturile unei femei insarcinate raman acelasi iar in cazul in care ea ar fi inschis prin insolventa ar fi trebuit sa-mi dea o copie dupa decizia de inchidere prin aceasta modalitate.rugamintea mea este daca intr-adevar eu trebuie sa fac toate formalitatile si care sunt acelea sau contabila firmei este obligata sa se ocupe de tot?Totodata as dori sa stiu daca pot verifica undeva daca ea a inchis decat punctul de lucru sau prin insolventa deoarece prima data cand mi-a comun icat ca va inchide magazinul,i-am propus sa ma bage in somaj ceea ce nu a vrut sub nici o forma spunandu-mi ca inchide decat punctul de lucru nu si firma,deoarece intr-un viitor apropiat vrea sa-si deschida alt magazin,iar in ultima zi de functionare cand m-a anuntat ca modalitatea de inchidere este prin insolventa nici macar nu mi-a propus varianta somajului.....spunandu-mi decat ca pentru orice informatie sa o sun dar da ca ea ai mult de atat nu este obligata sa ma ajute.Va rog mult daca se poate sa-mi dati un raspuns si sa ma indrumati unde anume ma pot duce pentru mai multe informatii.Multumesc mul,sper ca m-am facut inteleasa,o seara buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:51, 4 Februarie 2013
Mda.....pai asa ma gandeam si eu,e logic!Am inceput totodata formalitatile ptr somaj,astept decat sa imi mai iau de la FISC acea adeverinta,astazi am fost acolo si mi-au spus sa revin luni dupa ea.Fosta angajatoare mi-a dat si ea astazi adeverinta cu veniturile pe ultimele 12 luni,inca o foaie pe care scrie raport per salariat si un contract per salariat.Care din toate acestea reprezinta acea anexa de care mi-ati spus,respectiv anexa 26?este in regula ce mi-a dat ptr dosar?Am uitat sa va spun ca pe decizia de concediere a adaugat inca o fraza si anume:"Dizolvarea juridica a furnizorului principal al societatii",pot avea vre-o problema in privinta aceasta si ma refer aici la faptul ca e vb de furnizor nu ca ar fi inchis ea firma prin dizolvare?
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. Anexa 26 este o adeverinta tip, cu veniturile pe 12 luni, pe care daca angajatorul nu o are o procurati de la Agentia de Somaj.
- Mergeti cu adeverinta data la Agentia de Somaj si va spune acolo daca este buna sau nu.
- Nu conteaza ce motive a scris in decizia de concediere ci numai daca aceasta s-a facut cu art.65 din Codul muncii.

2. Cealalta problema nu se rezolva in aceasta sectiune, va rog sa o puneti in sectiunea "Codul rutier, contraventii si probleme conexe" (am sters-o din comentariul dvs.).
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
am inteles,multumesc inca o data,insa am omis sa va spun ca in afara de cele 3 foi care mi le-a dat ieri fosta angajatoare,de fapt mi le-a trimis prin cineva nu a venit personal,altceva nu am primit si ma refer aici la salariu.am sunat-o si mi-a sp ca sa vada "cand poate sa faca rost de niste bani...azi sau maine,deorece a platit ptr mine la stat 20 si ceva de milioane " ....pe ce?mai am vre-o sansa sa recuperez acesti banuti care mi se cuvin?
Cat legat de cealalta problema,vroiam sa va intreb daca ati mutat dvs ce am scris sau doar mi-ati sters-o(nu stiu exavt unde trebuie sa o postez)?multumesc
1. Daca nu va da banii singura solutie este sa dati pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.

2. Eu am sters textul dar nu-l pot muta, trebuie sa deschideti dvs. un topic nou in sectiunea "Cod rutier... ".
Buna seara.Imi puteti spune va rog cum se procedeaza si cand trebuie depuse actele pentru concediu de crestere copil,in cazul in care tatal intra in CCC?Noi nu suntem casatoriti,am inteles ca asta nu este un impediment!eu am intrat in prenatal pe 28 dec 2013...acum am 7 luni si 3 saptamani,insa avand gemeni,ma astept ca nasterea sa se declanseze mai devreme,cum se procedeaza....eu trebuie sa imi termin pre si postnatalul chiar daca nasc pana in 9 luni si tatal intra in concediu de crestere copil abia dupa ce termin eu concediul de maternitate?actele trebuie sa le faca imediat dupa ce nasc eu ptr crestere copil?Si inca ceva:cum se calculeaza indemnizatia pentru crestere copil in cazul gemenilor,la un salariu brut de 3000?multumesc mult si astept un raspuns,o seara buna!

Alte discuții în legătură

Lnchidere punct lucru dragomir_bogdan dragomir_bogdan in cazul in care prin inchiderea unui punct de lucru si sunt disponibilizati toti cei 8 salariati cum se procedeaza in cazul in care este si o gravida in luna ... (vezi toată discuția)
Revenirea din concediu de crestere copil ana_dum2004 ana_dum2004 Buna ziua , Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta, acum sunt in crestere copil ,am ales varianta de 2 ani, fetita mea s-a nascut pe 30 martie 2011 , eu ar ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de cresterea copilului, al doilea copil Ferika Ferika Buna ziua! Momentan sunt in cicc 1 pana in 17oct. 2013, iar in ianuarie o sa nasc al doilea copil. La locul de munca de unde am venit in cicc 1 nu cred ca ma ... (vezi toată discuția)