avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Explicatii privind cotele de intretinere - retroactiv ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Explicatii privind cotele de intretinere - retroactiv ?

Buna seara !
Am o mica indoiala si as dori sa aud si parerea celor mai experimentati de pe acest forum.
Un co-proprietar a solicitat in scris "explicatii privind calcularea cotelor de intretinere incepand cu data de 12.06.2012".
Detalii :
-respectiva persoana a fost actionata in instanta pentru recuperarea datoriilor din perioada mai 2008-mai 2011, aprox.3600 lei, iar instanta a dat hotararea definitiva in favoarea asociatiei in data de 12.06.2012 si urmeaza executarea silita;
-in instanta, judecatorul l-a intrebat daca doreste un expertizarea contabila a sumei invocate si a refuzat acest lucru;
-din mai 2008 pana in prezent persoana respectiva nu a mai platit nici un leu catre asociatie;
-respectiva persoana nu a solicitat administratiei blocului niciodata esalonarea datoriilor;
-pentru restul datoriei, din mai 2011 pana in prezent, urmeaza sa fie deschis un nou proces;
-impreuna cu solicitarea enuntata mai sus, a depus o hartie scrisa la administratie, precum ca "se obliga sa achite pana la data de 28.02.2013 intreaga suma restanta".

Stiu ca in temeiul art.12, lit.d din HG 1588/2007, explicatii privind cotele de intretinere se pot oferi in termen de 10 zile de la afisarea listelor de intretinere.

Intrebari :
1.I se pot da explicatii retroactiv la mai mult de termenul stabilit in articolul mentionat ? Si daca da, in temeiul carui articol de lege si pana la cat timp in urma se pot oferi acest explicatii.
2.Ce valoare are hartia depusa la administratie prin care se obliga sa plateasca restantele ? Nu este precizata perioada pentru care isi ia aceasta obligatie, dar presupun ca se refera la perioada de dupa mai 2011 pana in prezent (aprox. tot 3500-4000 lei) pentru ca, pentru suma pentru care instanta a dat hotararea definitiva, acum este tardiv de a-si mai asuma vreo obligatie....De asemenea, nu este precizata vreo esalonare a platii sau vreo cerere in acest sens.
3.Comitetul executiv poate lua hotararea de a nu lua in considerare aceasta hotarare personala de a plati, date fiind antecedentele de rau-platnic ?
4.Ar fi mai bine sa-l actionam in continuare in judecata, cat mai repede, pentru restul sumei (cea de dupa mai 2011) sau sa i se propuna o esalonare a platii cu termene clare de plata si cu amendamentul ca in cazul nerespectarii intelegerii sa intentam procesul ?

Va multumesc anticipat,

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:59, 21 Octombrie 2012
A explica unui membru al asociatiei modul cum s-a repartizat o factura acum 3 luni sau 7 luni este normal. Tot asa cum, fiind in proces, restantierul poate solicita stabilirea debitelor prin expertiza judiciara, iar in cele mai multe cazuri instanta accepta.
Atat explicatiile primite direct de la conducerea asociatiei cat si raportul de expertiza intocmit si depus in instanta, nu au nimic comun cu notiunea de "retroactiv" (ceva care se aplica unor fapte din trecut...)
Este logic sa se dea explicatii cu privire la sumele deja repartizate pe lista, deci din perioada trecuta si nu o sa se dea explicatii cum se vor repartiza cheltuielile anul urmator.
Asa ca explicatii sunt date acum, sunt actuale si nu retroactive.
"să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari"... De la cine sa primeasca aceste explicatii?

De la președinte, administrator, Comitet executiv
adriantot a scris:

..
2. Hartia depus la asociatie, daca este bine intocmita este un "angajament de plata". Poate ca se refera la intreaga suma afisata acum pe lista de plata, la suma stabilita de instanta ori la suma acumulata dupa actionarea in instanta. Dumneavoastra stiti daca cititi cu atentie acest angajament.
Pe baza hotararii judecatoresti pe care o aveti puteti sa apelati la excutorul judecatoresc in termen de 3 ani, asa ca aveti timp.
Restantierul poate achita acum suma stabilita in hotararea judecatoreasca si fara ca asociatia sa-l execute pentru ca executarea duce la cheltuieli suplimentarea si la inca 6 luni pierdere de timp. Dar, ca sa fie credibil si sa nu apelati imediat la executor, ar trebui sa inceapa a plati cat mai repede.
.........

In primul rand multumesc tuturor celor care mi-au raspuns si imi cer scuze ca nu am reusit s-o fac pana acum din motive obiective.

Pentru clarificari, reproduc aici continutul hartiei depuse de respectivul :

"D-le Presedinte,
Subsemnatul......, declar urmatoarele :
Ma oblig ca pana la data de 28.02.2013 sa achit intreaga suma restanta la cotele de intretinere daca nu o sa suport toate rigorile si hotararile luate la sedinta comitetului de bloc.

Data Semnatura"

Intrebarile mele :
1-aceasta hartie poate fi considerata un "angajament de plata" viabil ?
Stiu ca intrebarea mea suna ciudat din moment ce in hartia respectiva scrie "ma oblig...sa achit", dar totusi.....? Reamintesc ca respectivul nu a platit nici un leu din datoriile pe care le are si probabil ca acum doreste sa tergiverseze si sa treaca iarna bine merci.......
2-aceasta hartie ne impiedica cu ceva sa-l actionam in instanta ?
3-aceasta hartie ma obliga in a-i da un raspuns ?
4-daca da, cum ar trebui formulat ? Nici unul din membrii comitetului nu a fost de acord sa ia in considerare aceasta hartie si nici intr-un caz sa renuntam la actionarea in instanta.....

Un angajament de plata nu inseamna numai o data termen final, ci si cat plateste lunar astfel incat sa epuizeze datoria pana la termenul final, ceea ce nu ne spuneti ca ar fi scris.
Angajamentul acela nu are nicio valoare.

Alte discuții în legătură

Restante baetanu alexandra baetanu alexandra Daca administratorul a actionat in instanta un locatar rauplatnic si exista o hotarare judecatoareasca definitiva si irevocabile in favoarea asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Restantier intretinere- dosar complet chemare in judecata andreistan andreistan Buna ziua, Am luat decizia ca eu(presedintele blocului) sa ma ocup de procedurile legale pentru [b]recuperarea unor datorii la intretinere[/b], este prima ... (vezi toată discuția)
Restante-in ce conditii asociatia poate da in judecata? lia_lia lia_lia Buna seara! Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde in ce conditii Asociatia de Proprietari poate da in judecata o persoana care a acumulat restante ... (vezi toată discuția)