In urma cu 2 ani cand eu eram studenta in anul 4 de facultate, eu m-am angajat ca si asistent manager la o firma. La angajare am avut anumite intelegeri asupra salarului, timpul de munca si asupra sarcinile pe care le voi avea. Timpul de munca pe contract este de 8 ore, insa intelegerea mea cu directorul a fost cum ca " stiu ca esti studenta, asa ca atunci cand va fi nevoie va trebuii sa vii la birou, iar cand nu este de lucru poti sa mergi la Facultate".
In acesti ani eu nu am putut sa impart si serviciul si Facultatea, pentru ca tot timpul mi s-a cerut sa merg la birou. Aveam nevoie de bani si am facut compromisul de a-mi da silinta sa avansez pe plan profesional, iar acest ultim an de facultate sa il fac altadata, cand voi putea impartii ambele parti.
Dupa 2 ani de zile pot sa spun ca foarte multa lume mi-au spus ca sunt profesionista si ca fac prea multe pt un salar de 1500 ron ca si account manager si pe CM minim pe economie. Fac Client Service, Contabilitate, Managementul Resurselor umane, plati, sunt disponibila la orice ora la telefon pt sefa care suna si in weekend si la 12 noaptea, am facut sute de ore suplimentare neplatite. Singurele drepturi in care am pus piciorul in prag este de a mi se plati zilele de concediu care nu mi le-am luat si orele suplimentare din weekend. Firma cand m-am ang. eu nu era si nici nu este mare, dimpotriva, dar a ajuns sa treaca pe impozit pe profit de cand sunt eu aici. In 2007 de abia aveai de lucru, acum curg sudoriile pe mine si asta doar din cauza ca eu am fact sa mearga acesta mica firma (doar eu sunt angajata cu CM pe 8 ore)...
Tinand cont de toate aceste detalii si mai ales de intelegerea mea cu sefa, am anuntat ca eu vreau sa imi termin Facultatea. Am anuntat si ca va trebui sa lipsesc cate 3-4 ore de 2-3 ori pe saptamana. Au spus ca nu e nici o problema. Si eu am crezut ca nu este avand in vedere ca orele suplimentare nu mi-au fost nici platite si nici cu zile libere nu s-au compensat. M-am trezit doar ca ma anunta HR managerul (care e ang. la o firma colaboratoare dar care , cred eu, are un contract de prestari servicii cu firma unde lucrez eu) ca orele lipsite mi se vor retrage din concediu.. Am cerut explicatii cum ca eu consider ca am facut foarte multe compromisuri, iar acum ei vor sa fie cica "in baza legalitatii". Am amenintat ca eu imi dau demisia deoarece eu am facut astfel de compromisuri doar in ideea ca am ce invata prin asumarea de cerinte si responsabilitati, ore suplimentare neplatite si alte chestii, dar si pentru ca va fi echitabil atunci cand ma voi decide sa imi finalizez studiile.
HR managerul mi-a spus ca jobul meu este de asa natura sa fie ore suplimentare si ca se compenseaza cu zilele in care nu este de lucru, de asemenea weekendurile nu trebuie platite, pt ca asta este politica firmei si asa este de natura jobul. Si ca intelegerea mea de la inceput nu mai poate fi respectata, ca sunt obligata sa stau 8 ore plus orele suplimentare cand va fi cazul.
Mi se cere sa nu imi dau demisia, sa accept sa mi se taie din concediu, sa raman dar sa nu cumva sa mai lipsesc pt ca mi se va taia din concediu.
Ce imi recomandati sa fac? Sa renunt la facultate? Sa accept acest fel de penalizare? Normal eu consider ca daca tot s-a schimbat intelegerea sa imi cer drepturile salariale, trecut pe CM (mai ales ca sunt singurul angajat) . Ma gandesc sa fac o nota informativa catre HR manager unde sa mentionez neregulile si noi cerinte salariale si legale.
Ce ma sfatuiti dumneavoastra?
Multumesc anticipat de raspuns.
Cu deosebit respect,
Julia.
Va rog frumos sa imi scuzati cenzura, insa nu cred ca are relevanta denumirea firmelor si a persoanelor implicate.
Dupa nenumerate "negocieri" si certuri cu urlete din partea dir.gen. , m-am decis sa demisionez, fara alte compromisuri. Si asa sunt obligata sa stau 15 zile si deja nu mai suport. O intrebare: Previz inseamna 15 zile lucratoare sau 15 zile cu tot cu weekend?
A incercat diverse modalitati ca sa ma faca sa fac alte compromisuri. Insa acum ma ameninta ca daca plec sa nu cumva sa ma folosesc de baza de date a agentiei pt ca, desi nu am semnat nici un act de confidelitate, ea ma poate da in judecata si pe baza contractului de munca. Desi ea nu are nici un contract cu ei, doar contracte de cesiune si interpret.
Deci eu am creat acesta baza de date. E sudoarea si orele mele suplimentare. 80% din baza de date este munca mea si acum imi preia si tehnicile si baza??? Si in plus daca eu vreau, nu pot sa ma folosesc de aceasta baza de date???
Preavizul inseamna 15 zile calendaristice. Daca ati depus cererea pe data de 2 februarie , se considera ca in perioada 3-17 februarie suteti in preaviz.
In legatura cu amenintarile privind confidentialitatea, trebuia sa fie prevazut in CIM sau semnat un act aditional in acest sens, si sa primiti un spor la salariu de 25%. de vreme ce nu s-a intampalt asa, nu prea au temei legal sa va actioneze in judecata. Totusi, baza respectiva de date este a firmei, chiar daca dumneavoastra ati creeat-o. Era una dintre sarcinile de seviciu.
Felicitari pentru felul cum ati actionat. Se vede ca sunteti o persoana puternica.;)
Inca o intrebare: In timpul preavizului se muncesc tot 8 ore, sau 4 ore??
Parca stiam ceva ca angajatul are dreptul in timpul previzului la 4 ore libere (in cazul in care doreste sa isis caute alt job...)