avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care este stagiul complet de cotizare pentru un ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care este stagiul complet de cotizare pentru un instrumentist la instrumente de suflat?

Care este stagiul complet de cotizare pentru pensionare in cazul unui barbat cu intreaga activitate desfasurata la grupa speciala (artist instrumentist instrumente de suflat)? Am inteles ca trebuie sa aiba minim 20 de ani in aceeasi categorie, dar banuiesc ca exista diferente la calculul pensiei daca va iesi cu 20 de ani sau stagiu complet.... Multumesc!!
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 11:26, 27 Octombrie 2012
Multumesc pentru vestile bune!
narcisa_salbatica a scris:

(...) se poate pensiona cu stagiu complet?

:) Am senzaţia că ceva vă este neclar, însă nu îmi dau seama ce anume.

Pensionarea "cu stagiu complet" nu există. Ca regulă, realizarea stagiului complet de cotizare este necesară pentru a putea opera reducerea vârstei standard de pensionare în cazul persoanelor care au lucrat în grupe de muncă şi în condiţii deosebite ori în condiţii speciale de muncă. Această condiţie nu este necesar a fi realizată în cazul persoanelor care au avut profesiile prevăzute în anexa 4 a Legii nr. 263/2010, în privinţa lor actul normativ instituind o excepţie.

Stagiul complet de cotizare este un stagiu fix, prevăzut de lege în funcţie de data naşterii - ca regulă -, care este utilizat la determinarea punctajului mediu anual. Ca excepţie, legea prevede un alt stagiu complet de cotizare pentru persoanele care au avut profesiile prevăzute în anexa 4, însă numai pentru perioada în care au desfăşurat aceste activităţi. Numărul total de puncte se împarte la stagiul complet de cotizare iar rezultatul acestei împărţiri se înmulţeşte cu valoarea unui punct de pensie şi astfel se ajunge la cuantumul pensiei. Cu cât stagiul complet de cotizare este mai mic, cu atât este mai mare cuantumul pensiei - aceasta este, de fapt, importanţa stagiului complet de cotizare.
Gabriela Pintea a scris:

narcisa_salbatica a scris:

(...) se poate pensiona cu stagiu complet?

:) Am senzaţia că ceva vă este neclar, însă nu îmi dau seama ce anume.


Ati intuit corect.... aud din toate directiile opinia conform careia daca ai stagiul complet ai pensia mai mare... si nu-mi putem clartifica notiunea "stagiu complet" pentru a intelege mai bine prevederile legii... Persoana in cauza are intreaga sa activitate ca salariat (22 de ani) desfasurata in meseria pe care am enuntat-o mai sus si voia sa stie concret cand poate solicita pensionarea (ar fi vrut sa-si poata aproxima si cuantumul pensiei, dar se pare ca este o operatiune mult mai complicata).
:) Soluția este să nu mai ascultați ce auziți din toate direcțiile.

Ceea ce afectează cu adevărat cuantumul pensiei este mărimea veniturilor realizate și un stagiu complet de cotizare mai mic. Pe de altă parte, este important să distingeți stagiul realizat de cotizare și stagiul complet de cotizare. De principiu, stagiul realizat de cotizare este format din perioadele în care o persoană a lucrat efectiv precum și din perioadele prevăzute la art. 49 din Legea nr. 263/2010. Despre stagiul complet de cotizare am scris pe larg în mesajul anterior și, în plus, în cazul pensiei pentru limită de vârstă, el este format din perioadele prevăzute la art. 37, alin. (1) din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010.

Vârsta standard de pensionare a persoanei pentru care întrebați este de 65 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Dacă aceasta ar fi lucrat în condiții normale, stagiul complet de cotizare ar fi fost de 35 de ani. Întrucât a avut una din profesiile prevăzute în anexa 4 a Legii nr. 263/2010, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani. Pentru fiecare an întreg din cei 22 de ani lucrați în condiții speciale va primi o perioadă suplimentară de 6 luni. Prin urmare, perioada suplimentară totală este de 11 ani, de unde rezultă că a realizat și depășit stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Potrivit art. 56 din Legea nr. 263/2010, vârsta standard de pensionare de 65 de ani se reduce cu 15 ani, deci persoana pentru care întrebați va beneficia de pensie pentru limită de vârsta la 50 de ani.

Cuantumul pensiei se determină cu ajutorul unei aplicații informatice care are în vedere toate veniturile realizate de o persoană (salarii, sporuri etc.), precum și toate stagiile (stagiile realizate efectiv, stagiile asimilate stagiilor de cotizare, perioadele suplimentare). Potrivit art. 190 din Legea nr. 263/2010, această aplicație trebuia să fie publică însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Oricum, situația persoanei pentru care întrebați este una specială, deci un răspuns corect în privința cuantumului pensiei nu poate primi decât de la casa de pensii, atunci când cei de la Stabiliri beneficii îi vor calcula efectiv prima pensie.
Doamna Gabriela Pintea, mii de multumiri pentru raspunsul impecabil!!! :vishenka:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta standard de pensionare narcisa_salbatica narcisa_salbatica Sotul meu este artist instrumentist incadrat la grupa I-a de munca (instrumente de suflat), as dori sa stiu care este in prezent limita de varsta pentru ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare pentru militari Dreptul muncii Dreptul muncii Cat este varsta de pensionare pentru militari, acum cu noua lege a pensiilor? A ramas la 55 ani sau este la 60 de ani, pentru fiecare caz in parte (in functie ... (vezi toată discuția)
Conditii pensionare grupa a ii-a de munca herminav herminav Buna ziua, Salariat (30.05.1960) o vechime in munca de 40,7 a lucrat in grupa a II-a de munca 17,8 (1983-2001). Stiam ca pentru grupa II-a se acorda 3 luni ... (vezi toată discuția)