avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Executor judecatoresc ....
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Executor judecatoresc ....

Buna seara,
va rog ajutati-ma urgent...
-un apartament de la noi din asociatie s-a vandut de catre un executor judecatoresc la licitatie . Proprietarul nou doreste la randul sau sa vanda mai departe apartamentul .Bun...dar noul proprietar vine acum la asociatie cu actele doveditoare ca el este noul proprietar si cere adeverinta ca apartamentul respectiv nu are datorii la intretinere...
Apartamentul respectiv (vechiul proprietar) are datorii de vreo 3200 lei , cum sa-i dam adeverinta ca nu are ?De unde vom recupera banii ? Vechiul prop. este dat in judecata pentru neplata intretinerii si este pe rol procesul.
Noul proprietar vine cu amenintari ca ne da in judecata daca nu i se da adev. de catre asociatie( da in judecata presedintele)
Astept sfaturi....Multumesc!
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 12:15, 23 Octombrie 2012
mirusaby a scris:
Noul proprietar vine cu amenintari ca ne da in judecata daca nu i se da adev. de catre asociatie( da in judecata presedintele)

Acest nou proprietar poate da in judecata asocaitia, presedintele, veciunul..., pe cine vrea el si pentru orice motiv crede el. Important este ca instanta sa-i aprobe actiunea.
Dar eu intreb ca un neinitiat, de ce nu-i eliberati adeverinta? Va doare pixul sau tastatura?
Dati-i omului adeverinta si ramaneti "prieteni".
De ce am pus prieteni intre ghilimele? Pentru ca nu e chiar asa.
Omului i-ar trebui un inscris de la asociatie prin care sa se arate ca acel apartament nu are sarcini din partea asociatieii ceea ce este nereal. Acel apartament este grevat de datorii fata de asociatie.
Asa ca eliberati-i o adeverinta in care consemnati realitatea: in evidentele asociatiei apartamentul figureaza cu debite in cuantum de xx.xxx lei la data eliberarii adeverintei.
Rezolvati asa doua probleme: omul are adeverinta iar asociatia a consemnat debitul real.
Vina acestui "nou proprietar" este ca nu s-a interesat despre datoriile fata de asociatie ale apartamentului.
Nu cred ca fuirnizorul de energie electrica a incheiat cu "noul proprietar" vreun contract de furnizare a energiei electrice fara ca acesta sa achite debitele fostului proprietar. Ramanea pe intuneric si vorbea la bec!
Sumele repartizate pe listele de plata afisate de asociatia de proprietari au putut fi contestate de vechiu sau noul proprietar in termen de 10 zile de la afisare. Daca nu le-au contestat acestea raman valabile, exigibile si restantierul este legal pus in intaziere la termenul scadent consemnat pe liste. Necontestarea debitelor inseamna, printre altele, recunoasterea acestora si punerea in intarziere la temenul scadent, fara a fi nevoie de o hotarare judecatoreasca. In acest sens este o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Atentie sporita cu impusul debitului in sarcina noului proprietar
Am avut speta identica in care in final instanta de judecata a dat castig de cauza noului proprietar care a demonstrat cu documentul de adjudecare ca a adjudecat apartamentul la 20 august 2012,iar debitul a fost inregistrat conform liste de intretinere perioada anterioara

1.Va multumesc mult pentru raspunsuri dar cred ca nu ati inteles...Asociatia nu a stiut nimic de scoaterea la licitatie de catre executor a acestui apartament .Unde mai pun ca si asociatie a fost in aceasta perioada intr-un proces de predare -primire de documente de la vechea conducere catre noua conducere...si este si azi in ,,experiza contabila "pe anii 2005-2012 august inclusiv.
2. Doamna administrator ii elibereaza adev. dar asa cum arata documentele cu datoria existenta ...dar d-na (noua proprietara)nu doreste asa...
3.Daca asociatia ii da adev . cu 0 noului proprietar ...de unde mai recupereaza debitul restant ???

Va multumesc!Numai bine tuturor.
mirusaby a scris:

2. Doamna administrator ii elibereaza adev. dar asa cum arata documentele cu datoria existenta ...dar d-na (noua proprietara)nu doreste asa...
3.Daca asociatia ii da adev . cu 0 noului proprietar ...de unde mai recupereaza debitul restant ???

Adeverinta trebuie sa reflecte intocmai realitatea, fie ca doreste ori nu, noua proprietara. Deci nu se poate elibera adeverinta cu 0 datorii daca exista datorii pentru apartamentul respectiv.
In plus adeverinta nu confirma ca proprietarul X-ulescu are datorii catre asociatie, ci ca pentru apartamentul respectiv exista obligatii neplatite.

Noul proprietar, cand cumpara un bun, trebuie sa cunoasta daca este grevat de sarcini sau nu. Daca stia acest aspect si acum vrea sa-l ignore este problema lui. Daca nu stia de acet aspect, este iarasi problema lui(si a "vanzatorului").

Situatia aceasta este intalnita frecvent in diferite domenii. Chiar si o masina, daca nu are impozitul platit, nu se poate vinde. Nu e nimic anormal, sunt masuri "de siguranta" care motiveaza proprietarii sa-si achite obligatiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante, executare daniela_c1969 daniela_c1969 Buna ziua Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema. Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Apartament castigat prin adjudecare Scarlat53 Scarlat53 Va rog sa-mi dati o informatie cu privire la un apartament pe care proprietarul l-a pierdut datorita datoriilor la o banca. Acest apartament a fost adjudecat ... (vezi toată discuția)