avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expert in circulatie
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expert in circulatie

de ce un expert in circulatie timp de doi ani si jumatate nu a reusit sa elaboreze o expertiza pentru un dosar penal de circulatie? cum poate fi "obligat" sa elaboreze aceasta expertiza?
Cel mai recent răspuns: jaros , utilizator 17:03, 31 Octombrie 2012
Buna ziua, mai revin cu o precizare, dosarul este inca la procuror si se asteapta de fapt acea expertiza de doi ani si jumatate.
Formulati in scris o solicitare la procurorul de caz, in legatura cu mersul anchetei. De fapt, de ce sotul dvs., insotit de avocat, nu merge in audienta la procurorul de caz, pentru a purta o discutie cu acesta, in cadrul careia sa puna problema exact cum ati prezentat-o in discutie pe forum ?
Daca nu veti primi raspunsuri concrete, de la procurorul de caz, puteti sa cereti audienta la primul procuror, caruia sa-i prezentati solicitarea dvs. legata de finalizarea cercetarii in dosarul respectiv.
Multumesc frumos pt. raspunsul si sfatul acordat, a fost de cateva ori la procuror si singurul raspuns pe care l-a primit a fost: "asteptam rezulatatele expertizei!. Aceasta solutie i- am spus-o si eu sotului meu de a merge la procuror si sa ceara inlocuirea expertului dar el nu a vrut "sa se ia" de procuror si nici de expert deoarece i-a fost frica ca acestia sa nu-i complice si mai mult cazul decat este.
Buna ziua, as mai revenii in forum cu cateva aspecte care imi sunt neclare legate de cazul sotului meu de acea va rog daca puteti sa - mi raspundeti. Nelamuririle ar fi urmatoarele:

1. este in regula ca procurorul a propus sotului meu sa-si depuna o cerere pt. o expertiza judiciara? (deoarece initaitiva nu a venit din partea sotului meu), daca da cine plateste expertiza? sotul meu? pt. ca daca trebuia sa o plateasca el in acest timp de 2 ani si jumatate de cand si-a depus cererea nu i -a adus nimeni la cunostinta ca ar trebui sa suporte astfel de cheltuieli si cat este onorariul pt. expert.

2. la fiecare caz asemanator sotului meu dureaza atat de mult (adica 2 ani) de la depunerea cererii pana la convocaria partilor de catre expert pt. masuratori si constatri la locul accidentuluit? mie acesti doi ani mi se pare enorm de mult.

3. dupa ce expertiza este finalizata ce se intampla cu ea? deoarece avem niste informatii ca expertiza se depune la politie unde mai trebuie sa stea 10 zile dupa care se depune la procuror.
Va multumesc anticipat pt. raspuns !
Expertiza se depune la procuror, acesta fiind cel caruia i s-a prezentat cererea pentru efectuarea unei expertize tehnice judiciare.
Procurorul poate cere efectuarea unei expertize tehnice judiciare, din proprie intiativa sau poate accepta cererea uneia din partile aflate in cauza. La data depunerii cererii pentru expertiza tehnica judiciara, de catre sotul dvs., procurorul trebuia sa-l intrebe pe sotul dvs. daca este de acord sa plateasca expertiza tehnica. Nefacand acest lucru, este posibil ca parchetul sa suporte initial, costurile expertizei tehnice judiciare sau sa solicite celeilalte parti aflate in cauza (nu sotului dvs.), sa suporte aceste cheltuieli.
Costurile unei expertize tehnice sunt in functie de volumul de lucru al expertului. La incredintarea expertizei tehnice judiciare, procurorul are obligatia sa fixeze, de comun acord cu expertul desemnat, un onorariu provizoriu, pe care sa il mentioneze in ordonanata de numire a expertului tehnic judiciar. De regula, expertul se apuca de lucru, numai dupa ce onorariul provizoriu se regaseste pe numele expertului, depus prin CEC la Biroul local pentru expertize tehnice judiciare, de pe langa tribunal. Daca onorariul provizoriu nu a fost platit (este posibil, deoarece parchetul sta rau cu fondurile), cu siguranta acesta este motivul pentru care expertul nu a depus raportul de expertiza. Intrebati la Biroul local pentru expertize tehnice judiciare, daca la dosarul nr. ....., aflat in cercetare la parchet, s-a depus onorariul provizoriu.
O data cu depunerea raportului de expertiza, expertul tehnic depune si decontul de cheltuieli plus evaluarea onorariului definitiv. Si aceste cheltuieli suplimentare, fata de onorariul provizoriu, se platesc conform mentiunilor din ordonanata procurorului pentru desemnarea expertului.
Dupa depunerea raportului de expertiza, procurorul isi finalizeaza dosarul si daca considera ca se incadreaza in caz penal, va trimite dosarul in instanta.
Cheltuielile de judecata, inclusiv costurile cu expertiza tehnica judiciara, se recupereaza in final, de la partea care a pierdut procesul.
Este totusi cam mult, ca o expertiza sa dureze 2 ani si jumatate. In 4-5 luni, maxim, de la data depunerii onorariului provizoriu, se depune orice raport de catre expert, indiferent cat de mult de lucru ar fi la expertiza.
Nu vad ce amestec ar mai avea politia, daca procesul verbal de cercetare a evenimentului de circulatie a fost depus la procuror (asa cum ati mentionat anterior). Politia nu are caderea sa avizeze raportul de expertiza tehnica judiciara intocmit de catre un expert judiciar, la un dosar aflat in cercetarea procurorului.
Daca politia cere o expertiza tehnica judiciara, in urma producerii unui eveniment (indiferent de natura acestuia), deoarece are nelamuriri, atunci este cu totul altceva.

Alte discuții în legătură

Taxe expertize florescu58 florescu58 Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de ... (vezi toată discuția)
Onorariu expert dosar penal neachitat Monica H. Monica H. intrebarea mea este: cum se stabileste un onorariu provizoriu pentru o expertiza contabila efectuata intr-un dosar penal (aflat in lucru la Politie) si de ... (vezi toată discuția)
Solicitare audit yram yram Care sunt pașii pentru a solicita un Audit lucrări construcții? (vezi toată discuția)