avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... intrebare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

intrebare

Cu 3 luni inainte de intoarcerea mea la serviciu(dupa cic) angajatorul a deschis un nou punct de lucru, unde a angajat o noua persoana...Am fost astazi la serviciu, revoltata, si mi s-a spus ca aceasta persoana nu a fost angajata pe postul meu, dar face acelasi lucru la un alt punct de lucru. Este legal sa o pastreze pe ea si sa ma dea afara pe mine?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:23, 27 Octombrie 2012
Stiu ca pot contesta in instanta decizia de concediere, stiu ca el este cel care decide ceea ce face....art. 65, spune clar ca desfiintarea postului trebuie sa aiba o cauza reala si serioasa si ca nu se pot face angajari nici pe acelasi post, nici pe unul similar inainte sau dupa desfiintarea postului....poate nu am inteles eu corect.....nelamurirea mea este in legatura cu noul punct de lucru....
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. - Daca a deschis un nou punct de lucru inseamna ca este vorba de un nou loc de munca nu de acela pe care il aveti dvs. inregistrat in CIM.
- Legea nu il obliga pe angajator sa va intrebe daca sunteti de acord cu un alt loc de munca dar daca are unul disponibil o poate face iar dvs. puteti sa-l acceptati sau nu.
da, este vorba despre faptul ca a creat acum 3 luni un nou loc de munca si pe al meu vrea sa il desfiinteze...repet: respectiva face acelasi lucru pe care il faceam eu...
1. Este vorba de un nou loc de munca (nu acela din CIM al dvs.), in alt punct de lucru.

2. Deci nu este vorba de acelasi loc de munca chiar daca dvs. spuneti ca angajata de la acel punt de lucru face acelasi activitate ca aceea desfasurata de dvs. la celalalt punct de lucru.

3. Angajatorul poate desfiinta orice loc de munca, respectand legea, si o face pe raspunderea lui si pe cheltuiala lui.

4. Codul muncii spune:

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

5. Este posibil ca angajatorul sa fi considerat ca este mai avantajos pentru el sa desfiinteze postul dvs. si sa infiinteze un altul, in loc, la alt punct de lucru.
da, probabil...numai ca acel punct de lucru nu ii aduce profit si vrea sa il inchida, si sa o aduca pe aceasta persoana in locul meu, dupa ce ma da pe mine afara....

Alte discuții în legătură

Intrebare vbc vbc Cic expira peste aprox. 1 luna. Am fost astazi la serviciu sa imi exprim dorinta de intoarcere la locul de munca, insa raspunsul a fost negativ deoarece seful ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere a copilului bebelus02 bebelus02 buna ziua! M-ar interesa si pe mine ce forme legale se aplica in cazul in care angajatorul nu vrea sa te mai primeasca inapoi la munca dupa cei 2 ani de ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate biancaclaudia biancaclaudia In data de 17 iulie 2011 imi expira concediul de crestere copil prin urmare ar trebui sa ma reintorc la servici. Va rog sa ma ajutati cu un raspus deoarece cei ... (vezi toată discuția)