avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Repunerea cauzei pe rol in vederea punerii in discutie ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Repunerea cauzei pe rol in vederea punerii in discutie a schimbarii incadrarii juridice

Buna ziua.

Solicit sprijinul dvs. in legatura cu speta de mai jos.

In februarie 2010, prin ordonanta de urgenta s-a decis largirea numarului substantelor interzise din tablelele anexa la Legea 143/2000.

O societate comerciala avea spre comercializare 1000 feluri de diferite produse (afrodisiace, stimulente, produse pentru adulti).

Dupa aproape doi ani, administratorul societatii comerciale este citat la parchet (diicot) in calitate de invinuit fiind acuzat de trafic de droguri.

Acuzarea a presupus ca unul dintre produsele comercializate in calitate de persoana juridica ar avea efecte halucinogene si ca produsul s-ar incadra in tabelul anexa largit in completarea legii 143/2000.

Ancheta isi urmeaza cursul si dosarul este trimis spre judecare la Tribunal.
Dupa aproape un an de judecata cu probe, rapoarte de constatare, martori etc…. urmeaza pronuntarea ce se amana o saptamana, se amana doua saptamani, iar a treia saptamana surpriza, domnul judecator solutioneaza cauza prin: Repunerea cauzei pe rol in vederea punerii in discutie a schimbarii incadrarii juridice.

Precizez ca in timpul procesului apararea a demonstrat cu probe certe ca fapta nu exista pentru care a fost trimis inculpatul in judecata si inculpatul solicita achitarea cat si cheltuieli de judecata.

Intrebarea ar fi, din punct de vedere al gandirii unui judecator, ce poate face acesta:
1. Retrimite cauza la procurorul diicot?
2. Fapta neexistand trimite cauza la parchetul de pe langa judecatorie?
3. Cauza se judeca de catre tribunal?

Va multumesc si va doresc o zi perfecta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Marka, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marka , utilizator 22:22, 29 Octombrie 2012
Referitor la schimbarea incadrarii juridice raspunsul se gaseste in dispozitiile prevazute de art. 41 alin. 1 C.pr. pen.

Potrivit art. 41 alin. (1) C.pr.pen., instanţa sesizată cu judecarea unei infracţiuni rămâne competentă a o judeca chiar dacă constată, după efectuarea cercetării judecătoreşti, că infracţiunea este de competenţa instanţei inferioare.

Prin urmare, tribunalul va judeca cauza dedusa judecatii si in caz de schimbare a incadrarii juridice in cazul in care ar fi vorba de o infractiune de evaziune fiscala.

Chiar daca s-a dat NUP este irelevant.
Buna seara.
Va multumesc pentru raspunsurile acordate si n-as dori sa va mai deranjez, dar stiti cum este, uneori raspunsurile nasc alte intrebari si doresc sa va mai intreb:

Daca este evaziune fiscala, este cu apel si recurs sau numai cu recurs?

Daca parchetul declara apel dosarul ajunge la ICCJ, daca declara inculpatul apel fara sa declare si parchetul apel, mai ajunge dosarul la ICCJ, sau se opreste la Curtea de Apel fiind considerat recurs?

Va multumesc.
Daca parchetul declara apel va fi si cu recurs ulterior dupa parerea mea.
Daca dclarati doar dvs. cale de atac e posibil sa fie doar cu recurs la curtea de apel.
Nu m-am documentat pe acest aspect dar asa ar fi logic sa fie.
Pana in prezent imi lipseste din palmares o astfel de situatie juridica.
Poate exista alti colegi care au avut un caz concret de acest fel.
Oricum pot exista 2 puncte de vedere in practica judiciara pe acest aspect desi acesta expus de mine imi pare corect la o prima vedere.
Buna seara.

Va multumesc pentru raspuns.

Dar daca instanta condamna inculpatul si acesta declara recurs si la randul sau, parchetul declara apel pentru motivul ca acesta considera ca este trafic de droguri si este evaziune fiscala?

Si ce se v-a intampla dupa, in cazul in care, se respinge apelul parchetului si recursul inculpatului? Mai poate inculpatul declara recurs daca parchetul nu declara si el recurs?

Situatia pare si este destul de complicata avand in vedere si faptul ca numai dvs. ati oferit raspunsuri atat la acest subiect cat si in mare parte la altul postat de catre mine tot cu privire la aceasta speta, dar cu un alt subiect si care se afla aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

Subiectul de la link-ul de mai sus cat si acesta fac parte din aceeasi cauza si avand in vedere data apropiata a termenului de judecata in aceasta speta, fac apel si la colegii dvs. daca pot, sa ma ajute cu raspunsuri.

Va multumesc si va doresc o seara placuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autodenunt Cristina1974 Cristina1974 Va rog sa-mi spuneti daca pot face un autodenunt intr-un dosar care se afla la instanta de fond. Am fost cercetata intr-un dosar DIICOT, pentru mine s-a dat ... (vezi toată discuția)
Procuratura mai poate face ceva? ruxandra42 ruxandra42 Buna seara. Ma numesc Ruxandra si intampin urmatoarea problema, mai exact nu stiu daca sa mai stau cu sufletul la gura sau sa ma bucur. Fiica mea a facut o ... (vezi toată discuția)
Stare arest gabita87 gabita87 Buna ziua, prietenul meu este arestat de aproape 7 luni intr-un dosar de evaziune fiscala.am avut instanta si avocatii au cerut sa mute dosarul de la ... (vezi toată discuția)