avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Control Asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Control Asociatii de proprietari

Ma vad ajunsa in situatia deschiderii unei actiuni pe contencios-administrativ.
In baza art.51 art. (4) din legea 230/2007, sunt mandatate trei institutii care sa indeplineasca rolul de control sicu privire la contraventiile sesizate:
1. Primaria Locala prin organul de control
2. Ministerul Administratiei si Reformei Administrative - actualul M.A.I., reprezentat de Politia Municipala.

Rezultatul petitiilor mele:- 1 - nu are parghii de constangere - presedintele refuza prezentarea documentelor- prin umare solicita in scris sprijinul lui _2_
- 2 - isi declara necompetenta si ma timite inapoi la _1_

Prin urmare nici unul din cele doua organe nu au atributii in acest sens, sau daca le au sunt limitate.

Prin urmare cine, ce si cum???
Pot cere in contencios administrativ "öbligatia de a face" pentru cele 2 institutii???

@Valentina
daca aveti suspiciuni,initial solicitati lamuriri la cenzorul/comisia de cenzori,la presedintele asociatiei de proprietari
Nu orice suspiciune privitoare la utilizarea banilor reprezinta incalcarea normelor si implicit prejudiciu
Actionarea in instanta fara prealabila dovada a incalcarii normelor,garanteaza deschiderea "cutiei Pandorei" inrautatirea relatiilor in cadrul asociatiei de proprietari si a membrilor acesteia ,genereaza si favorizeaza un climat de suspiciuni ,simpatii si antipati
@Adriantot, multumesc frumos pentru raspuns.
Presedintele (pana ieri) al asociatiei, a descoperit aceasta lipsa in gestiune, dupa care a facut AG pentru a aduce la cunostinta locatarilor ce se intampla. Ca in orice sedita parerile au fost impartite. Totusi au fost toti de acord sa se faca sesizare la Serviciul specializat al primariei si la Politie, pentru a veni in control si astfel locatarii care nu aveau incredere in raportul cenzorului sa fie lamuriti de un rezulat scris concret al unei "institutii abilitate in controlul asociatiilor"... cam aceasta a fost formularea din sedinta de AG din ianuarie a.c. Primaria a raspuns ca nu vine in control iar La Politie la servicul fraude, dosarul inca treneaza. Presedintele s-a interesat de el si prima data i s-a spus ca acum cu noile Coduri dureaza sa fie repartizat si sa il lucreze. In urma cu cateva zile s-a interesat iar de cercetare daca si cand se va face si tot ce a aflat este ca dosarul e in lucru iar persoana care se ocupa de caz, e in concediu pana la sfarsitul lunii martie.

Multumesc de asemenea @Ynocentta.
Cutia Pandorei a fost deschisa din momentul in care presedintele a descoperit lipsa in gestiune, atunci cand a angajat un nou cenzor, intrucat cel vechi nu facea nimic in afara faptului ca-si incasa luna de luna retributia. In acel moment s-a descoperit si ca administratora nu are atestat de la primarie desi lucra ca administratora, casier si contabil de mai bine de 11 ani. Mai mult decat atat nu are nici studii sau cursuri de contabilitate. In sedinta de AG cand toti locatarii i-au solicitat sa prezinte documente doveditoare in acest sens, a spus ca nu are, desi de fiecare data cand a fost intrebata de presedinte si vechiul comitet daca are atestat si daca este contabila, a sustinut verbal ca da... expresia ei favorita fiind ceva de genul "altfel credeti voi/crezi dumneata ca ma lasa pe mine Primaria sa tin blocul asta asa fara sa fiu atestata...?!"

Deci cam ce-ar fi de facut in aceaste conditii?
Revin cu o intrebare.
E posibil ca sesizarea facuta la Politie, pentru solicitarea controlului asupra gestiunii administratorului (motivata de lipsa in gestiune), sa fie retrasa?
Intreb acest lucru, intrucat cineva din noul CE "s-a scapat" fata de cativa locatari, cum ca nu va mai veni controlul de la Politie, caci ei vor retrage reclamatia facuta de Presedintele (anterior) care a depus-o.
politia nu face control asupra gestiunii asociatiei. iar cercetarile intradevar dureaza. noi avem facuta expertiza platita de asociatie si a trecut mai bine de un an de cand am depus plangerea penala. cam asa functioneaza justitia in romania.

de unde stiti ca este o lipsa in gestiune? aveti datorii la furnizori mai mari decat restantele din liste? nu mai exista fond de rulment(daca a existat).?????????
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
merepere, utilizator
@merepere, Politia a incadrat deja sesizarea la gestiune frauduloasa, deci, da, va face verificare. Sau ar trebui sa faca, in situatia in care nu s-ar interveni pentru retragerea acestei plangeri/sesizari de catre noul presedinte si noul comitet.
Expertiza financiara nu a fost dorita de asociatie (in AG s-a votat impotriva), in sensul ca proprietarii au considerat costul prea mare... desi, acum, foarte probabil vor plati mai mult pentru neregulile facute de administratiorul vechi si pentru cele vitoare ale noului presdinte si CE.

Lipsa in gestiune a fost constatata de noul cenzor angajat care a verificat documentele contabile. Nu e vorba de datorii la furnizori, e vorba de nereguli si greseli in contabilitate. Nu stiu exact cum sa explic. Exista raport intocmit de acest cenzor, care a fost deja depus la Politie o data cu sesizarea.
Fondurile de reparatii si de rulment sunt doar in situatiile intocmite de administratora, ea neprezantand nici-un document, care sa ateste exact unde sunt banii si cati mai sunt. Banii din incasari nu-i depune nici-odata in banca sau la cec, spunand ca plateste furnizorii din ei. Ideea e ca nici nu stim cati bani din incasari tine in propria casa... desi teoretic nu stiu daca e corect sa detii sume mari in caserie, indiferent unde o ar fi aceasta caserie.

Alte discuții în legătură

Administrator fara atestat mariana_tunsu63@yahoo.com mariana_tunsu63@yahoo.com administratorul a fost angajat fara atestat, fara studii contabile si de caserie cu acordul primariei .nu a avut fisa postului.ca sa nu platesca 3 oameni ... (vezi toată discuția)
Bani incasati in plus , de catre administrator gera905 gera905 Buna seara. Ca presedinte, am constatat ca administratorul incaseaza mai mult decat ce este pe facturi. Situatia a persistat 5 ani. La cererea com. exec. de a ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara caradis caradis Buna ziua. Am avut adunare generala extraordinara convocata de presedinte deoarece a uitat sa supuna la vot bugetul. (asta da presedinte !) . pe ordinea de zi ... (vezi toată discuția)