avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Beat din aburi de alcool
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Beat din aburi de alcool

Buna ziua, recent am avut o discutie cu un amic. El sustinea ca daca esti prins cumva beat la volan, si declari ca te-ai imbatat involuntar, de ex. din aburi de alcool la o distilerie (ai stat acolo si nu stiai efectul), sau cum ca ai fost in club si cineva (nu sti cine) ti-a pus alcool in pahar peste suc, scapi de amenda/permis suspendat, esti declarat ca si nebaut si in caz de accident. E adevarat? Sa fie asta inca o portita in legea romaneasca ca multe altele?. Intrebdoar de curiozitate nu pt. ca m-as afla personal in situatie (desi am un prieten care e in proces pt. baut la volan dar e deja a recunoscut ce si cum). Va multumesc pt. raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 11:54, 4 Noiembrie 2012
Da, intelegeti bine, n-am prea facut tuica, dar haideti sa fim seriosi si din curiozitate sa presupunem ca dvs. v-ati pierde un membru de familie intr-un grav accident de circulatie provocat de un conducator beat manga, ar sosi la locul evenimentului SMUR-ul, elicoptere, pompierii, IML-ul, peste tot plin cu sange, ramasite de creer pe tapiterie, o bucata de picior pe un gard, o glezna in gura unui caine, brate incolacite pe un stalp, ficati pe oglinda retrovizoare, plamani in portbagaj, un rinichi prajit pe motor si politia ar consemna in procesul verbal urmatorul text “soferul a fost intr-un club si cineva (nu stie cine) i-a pus alcool in pahar peste suc astfel, nu se aplica amenda si nu se impune suspendarea permisului deoarece, nu a consumat bauturi alcoolice”. Vi s-ar parea firesc, credibil si adevarat?
Marka

Nu mi se pare normal ci doar intreb. Stiu ca de ex. atunci cand se face tuica, (mai exact cand bunicul meu facea tuica si statea o zi intreaga langa cazan), persoana care sta langa cazan, daca sta mai multe ore este beat bine (te imbeti foarte tare din aburi credeti-ma). Ziceam o situatie IPOTETICA, si normal ca nu mi-ar placea ceea ce ati scris mai sus. Este doar o intrebare, repet, ma gandeam daca e o "portita" in legislatia romana (ca de ex. aceea cu prescrierea facturilor dupa 3 ani de la scadenta, etc). Vorbim ipotetic, nu este vorba despre ce imi place mie sau nu, sau d-voastra, faptul ca ne place sau nu nu o face mai putin reala sau ireala, eu asta intreb: Daca de ex. vine un om care a facut tuica (sau motiveaza ca a facut tuica) il opreste politia (din diferite motive, control de rutina, mergea in zig-zag, accident, etc), daca persoana respectiva motiveaza: "Pai d-le politist (hccc),.... euuu n-am baut nimic (hccc),.... nici un strop,.... am facut cu amicul/amicii mei tuica azi toata ziua, (hccc),....si n-am stiut ca ma imbat din abur (hccc),.... ca asa suntem noi mai prosti,... (hccc),... am vazut ca ma simt mai rau,.... da n-am stiut ca m-a luat treptat (bleaaah vomeaza langa politist :) ) " scapa? Daca are si vre-o doi prieteni de ex. (la fel de beti sau nu) care zic ca el "Da d-le toata ziua am fiert prune" se mai pune ca condus beat?. Eu asta intreb repet fara sa ma refer personal la vre-o situatie, dar situatie care teoretic se poate intampla.

Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
legally_aid a scris:

Beţia involuntară completă reprezintă una dintre cauzele care înlătură caracterul penal al faptei , fiind prevăzută în art 49 cod penal .Desigur că trebuie dovedite împrejurările care au condus la această stare de beţie accidentală, involuntară, şi nu invocate pur şi simplu pentru a fi crezute pe cuvânt.
Art. 49
Beţia
Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă făptuitorul, în momentul săvârşirii faptei, se găsea, datorită unor împrejurări independente de voinţa sa, în stare de beţie completă produsă de alcool sau de alte substanţe.
Starea de beţie voluntară completă produsă de alcool sau de alte substanţe nu înlătură caracterul penal al faptei. Ea poate constitui, după caz, o circumstanţă atenuantă sau agravantă.




Raspunsul il aveti mai sus.

Problema betiei involuntare nu vizeaza situatia sa va urcati la volan.

Poate constitui o aparare insa va trebui sa dovediti ca asa este pentru ca in caz contrar chiar si daca ar fi adevarat veti suporta rigorile legii penale.

Textul de lege invocat de Legaly vizeaza savarsirea unor infractiuni aiurea si nu urcatul la volan in aceasta stare.
Spre exemplu, isi bate nevasta dupa aceea, etc...
Am zis sa fie dovedita,.... un sofer tras pe dreapta (fara accident sa zicem) care poate dovedi cu 1-2-3 martori (mincinosi sau nu) faptul ca s-a imbatat involuntar. Deci din ce am inteles in ceea ce scrie mai sus politia nu ii poate lua carnetul,... si daca sta asa cauza prin deductie s-ar aplica si la accident (da e vinovat de accident dar era treaz sau nu poate fi considerat ca a baut).
Cred ca nu stiti cum se desfasoara anchetele penale.
Ca sa fie dovedit fara avocat angajat care sa fie de fata nu aveti sanse.
Politistul nu face ceea ce vrea martorul.
Se pot exercita anumite presiuni din care sa rezulte ca ati instigat la marturie mincinoasa.

Daca martorii spun adevarul in sensul ca ati inhalat aburii respectivi se poate dovedi stiintific daca este sau nu aplicabil art. 49 CP.

Daca faceti tuica nu va incadrati pe textul de lege.

Alte discuții în legătură

E ultraj? zerotika zerotika Am fost la o zi de nastere in weekend, m-am imbatat si ne-am cam certat. Au aparut din senin niste politisti. Mi-au dat un avertisment si apoi o alta amenda de ... (vezi toată discuția)
Accident cu vatamare corporala gevari gevari am si eu o nelamurire care ma roade de cateva zile. am avut un accident rutier acum o saptamana.eram la o petrecere si am baut putin,finu a vrut sa mergem sa ... (vezi toată discuția)
Recurs societate asigurari aurelian2006 aurelian2006 Buna ziua, Caut si eu un avocat pentru a-mi formula un recurs. Problema este urmatoarea : - acum doi ani am condus autovehiculul sub influenta bauturilor ... (vezi toată discuția)