avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Beat din aburi de alcool
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Beat din aburi de alcool

Buna ziua, recent am avut o discutie cu un amic. El sustinea ca daca esti prins cumva beat la volan, si declari ca te-ai imbatat involuntar, de ex. din aburi de alcool la o distilerie (ai stat acolo si nu stiai efectul), sau cum ca ai fost in club si cineva (nu sti cine) ti-a pus alcool in pahar peste suc, scapi de amenda/permis suspendat, esti declarat ca si nebaut si in caz de accident. E adevarat? Sa fie asta inca o portita in legea romaneasca ca multe altele?. Intrebdoar de curiozitate nu pt. ca m-as afla personal in situatie (desi am un prieten care e in proces pt. baut la volan dar e deja a recunoscut ce si cum). Va multumesc pt. raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 11:54, 4 Noiembrie 2012
avocat_penalist a scris:

Cred ca nu stiti cum se desfasoara anchetele penale.
Ca sa fie dovedit fara avocat angajat care sa fie de fata nu aveti sanse.
Politistul nu face ceea ce vrea martorul.
Se pot exercita anumite presiuni din care sa rezulte ca ati instigat la marturie mincinoasa.

Daca martorii spun adevarul in sensul ca ati inhalat aburii respectivi se poate dovedi stiintific daca este sau nu aplicabil art. 49 CP.

Daca faceti tuica nu va incadrati pe textul de lege.




Da stiu si eu cum procedeaza "militia" romana,... am patit personal sa imi scrie procesul verbal si fara sa mi-l citeasca (si fara sa imi deie timp sa il citesc) sa imi zica semneaza, la refuzul meu sa comenteze (comentariu de care nu m-a interesat si i-am raspuns ironic inapoi cum ca "De ce nu ma lasi sa il citesc,... oricum nu il semnez fara, sau ti-e frica ca ai facut prea multe greseli de ortografie", cunosc un caz in care persoanadicata, politisutl scria (pe motiv cum ca sa mearga mai repede), iar la gata cand a citit era cam cu totul alceva decat ce a dictat omul,... Totusi inclin sa cred ca in cazul care l-am prezentat (eventual sa zici ca nu stiai exact ca se face tuica, (ca nu faceai tu, mirosea dar hb nu aveai exact ce si cum)), cu niste martori care nu se "morcovesc" in fata politiei si eventual dupa un avocat (pt ca mi-e greu de crezut ca exceptand cazul ca esti vre-un Abramovici dispui de avocat la 2-3 noaptea de ex. cand te opreste politia), se scapa, nu stiu exact ce sa zic de aceea am intrebat. Oricum intr-adevar ar fi foarte aiurea ca intr-un accident sa vina cineva cu o scuza de genul, dar discutia mea cu amicul a pornit de la otetul din salata, si cazul daca l-ati vazut la TV cu "N-am baut nimic d-le a pus nevasta umpic de vin in friptura" :) (bine nu a scapat tipul era prea manga dar zic doar de unde a pornit discutia).

Dupa parerea mea principala problema este aceea ca medicul legist poate stabili ce alcolemie e posibila in caz de inhalare de vapori.
Aici este de fapt principala smecherie.
Ar trebui sa vorbiti cu un medic legist si nu cred ca sunt pe forum medici legisti.
De aceea declaratiile martorilor pot fi contrazise de raportul tehnico-stiintific si oricat de tari pe pozitie ar fi ei tot nu ar fi suficient.
Nu mai spun de faptul ca pot fi testati si la poligraf pentru a le fi verificata sinceritatea.
Dupa parerea mea o astfel de aparare poate fi viabila numai daca alcolemia ar fi conforma cu raportul tehnico-stiintific in ceea ce priveste probabilitatea.
Mai este de semnalat si faptul ca te poti afla in stare de ebrietate si sa ai alcolemie mica sau sa nu te aflii in stare de ebrietate dar sa ai alcolemie mare.
Exista diferenta mare intre alcolemia datorita inhalarii si cea datorata consumului de alcol prin ingerare.
Daca tineti neaparat sa aflati raspunsul incercati sa gasiti un avocat care sa va faca trimitere la un medic legist insa nu va fi gratis satisfacerea acestei curiozitati.
Nu sunt chiar asa curios,.... am scris era doar de curiozitate nu din alta cauza.
Intre timp am mai cautat cateva chestii pe google,..... www.realitatea.net/barul-cu-vapori-de-alcool-care-ametesc-clientii , ideea e ca din aburi te rupi mult mai repede, alcoolul e tot in sange si oricum pana face legistu' testele (am avut cateva probleme cu legisti si se misca in slow motion) iti cam trece betia :). Faza ramane discutabila,.... fac cinste cu un norisor de Jack cine se baga ? :)
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2012
CountPorcula1987, utilizator
Pentru a se putea invoca beția involuntară completă trebuie să fie îndeplinite (deci dovedite) două condiții:

1. Beția să fie involuntară - deci să se fi produs fără voia sau știința făptuitorului. Această condiție se poate îndeplini așa cum s-a spus mai sus - cineva pune ceva în pahar în acel club, cineva stă mai mult timp într-o distilerie, etc...

2. Beția să fie completă - deci omul nostru să fie practic inconștient și să nu mai fie responsabil de faptele sale. Această condiție e mai greu de realizat și de dovedit în situașia în care cineva ar sta oricâte ore într-o distilerie... Practic dacă cineva este depistat în trafic nu poate fi în stare de beție completă. Beția completă este doar cu un pas înaintea comei alcoolice.

Pe de altă parte trebuie spus că beția incompletă, adică cea pe care o au marea majorotate a oamenilor după ce consumă ceva băuturi alcoolice nu exonerează de răspunderea penală chiar dacă este involuntară.

Beția involuntară completă nu este o „portiță” de scăpare lăsată de legiuitor. Este ceva normal ca în situația în care o persoană ajunge fără voia sa într-o situația în care nu mai este conștientă de rezultatul faptelor sale să nu răspundă penal pentru acele fapte.
Daca tot discutam "discutii", din cazanul de tuica nu ies aburi, aburii fiind inchisi in sistem, raciti si transformati in tuica. Dcaa mai iese ceva, in nici un caz atit de mult inict sa cauzeze o stare de ebrietate considerabila.

Starea provide de fapt de la 'testarea' in mod repetat a produsului

Alte discuții în legătură

E ultraj? zerotika zerotika Am fost la o zi de nastere in weekend, m-am imbatat si ne-am cam certat. Au aparut din senin niste politisti. Mi-au dat un avertisment si apoi o alta amenda de ... (vezi toată discuția)
Accident cu vatamare corporala gevari gevari am si eu o nelamurire care ma roade de cateva zile. am avut un accident rutier acum o saptamana.eram la o petrecere si am baut putin,finu a vrut sa mergem sa ... (vezi toată discuția)
Recurs societate asigurari aurelian2006 aurelian2006 Buna ziua, Caut si eu un avocat pentru a-mi formula un recurs. Problema este urmatoarea : - acum doi ani am condus autovehiculul sub influenta bauturilor ... (vezi toată discuția)