avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum angajez corect o persoana fizica pt. curatat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum angajez corect o persoana fizica pt. curatat zapada ?

Avind in vedere ca in cazul ninsorilor Asociatia de proprietari are obligatia sa curete trotuarul din jurul imobilului am decis sa angajam o persoana care sa se ocupe de treaba asta. Multi locatari din imobil sunt in virsta si nu pot contribui la aceasta operatiune, iar cei care pot nu doresc sa faca doar ei deszapezirea.

Pe femeia de serviciu nu o putem pune sa dea cu lopata la zapada, asa ca vom angaja un barbat. Dar cum il angajam ? Cu conventie sau cu CIM ?
Deszapezirea e o activitate ocazionala (doar atunci cind ninge), nu necesita un orar de lucru si, in plus, pot pune conditia ca omul sa vina de-acasa cu lopata si matura.
Cum imi sugerati sa-l platesc (sau mai bine zis, cum e legal) ? Cu o suma pe toata durata contractului indiferent cit lucreaza, cu o suma fixa pe ziua de lucru (indiferent ci are de lucru in ziua respectiva) sau cu o suma fixa pe ora ?

M-a speriat putin un articol dintr-un ziar local, asa ca vreau sa respect intocmai legislatia in vigoare:
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: CRINA1 , utilizator 21:01, 12 Decembrie 2012
cred ca o sa gasiti lamuriri aici art 3alin.3-daca asociatia angajeaza zilieri [ link extern ]

Sa va fie de folos!
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
CRINA1, utilizator
Legea 52 cu Normele de aplicare a acesteia nu permite asociatiilor de proprietari sa foloseasca zilieri.
La dat zapada, cu conventie civila, actiunea devine repetitiva, plus ca are un statut de subordonare.
Femeia de servici daca nu poate sau nu vrea chiar daca este stimulata financiar, angajati un barbat de servici cu CIM - pe perioada determinata.
Exista varianta ca asociatia sa incheie un contract de punere la dispozitie a unui salariat angajat prin contract de munca, de catre un agent de munca temporara. Aceasta varianta fiind reglementata prin lege si agreata de ITM.
Conventie civila se face per operatiune. Nu devine repetitiva deloc.
cum sa nu permita ? doar am pus linkul de pe site-ul anaf unde se specifica clar ca pot angaja zilieri conform legii 52/2011
Poate citind negru pe alb o sa se inteleaga mai usor:
3.3. Asociaţia angajează zilieri
În condiţiile Legii nr.52/2011, privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, Asociaţia de proprietari poate angaja zilieri, persoane fizice, cetăţeni români sau străini, care desfăşoară activităţi necalificate de întreţinere şi curăţenie, cu caracter ocazional.

Raportul dintre zilier şi asociaţie se stabileşte fără încheierea unui contract de muncă.
În această situaţie asociaţia are următoarele obligaţii:

a) să înfiinţeze Registrul de evidenţă a zilierilor, care se păstrează la sediul asociaţiei;

b) să completeze Registrul de evidenţă a zilierilor, înainte de începerea activităţii.

c) să prezinte Registrul de evidenţă a zilierilor organelor de control abilitate;

NOTÃ: Asociatia, in calitate de angajator al zilierului, va prezenta lunar până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către inspectoratul de muncă unde îşi are sediu un extras al Registrului de evidenţă al zilierilor.

d) să asigure instruirea şi informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmează să o presteze, riscurile şi pericolele la care poate fi expus în exercitarea activităţii, precum şi cu privire la drepturile zilierului, în condiţiile prevăzute de lege. Instruirea are loc zilnic, înainte de începerea activităţii;

e) să plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită;

NOTÃ: Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidenţă a zilierilor de către zilier şi asociaţie.

f) să asigure, pe propria cheltuială, echipamente de lucru şi de protecţie care se impun datorită naturii şi specificului activităţii desfăşurate de zilier.

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilier este în sarcina asociaţiei, respectiv virarea acestuia la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei expirate.
Cuantumul impozitului este de 16% calculat la remuneraţia brută.
Lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei de raportare, asociaţia depune formularul 112 “Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, în care declară impozitul pe veniturile plătite zilierilor.

NOTÃ: Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri nu se datorează contribuţiile sociale obligatorii nici de către zilier, nici de către asociaţie.


Sursa:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Metoda legala de angajare promoteri divatz divatz Detin o firma de publicitate si mai nou am inceput impartirea de pliante cu ajutorul promoterilor. Am urmatoarele intrebari: Pentru legalitate la promoteri ce ... (vezi toată discuția)
Angajare fara cim a unei pers fizice neautorizate...??? Alex N Alex N Buna ziua, Se poate angaja la o societate comercial o persoana fizica neautorizata fara semnarea CIM sau alte contracte care sa presupuna o activitate ... (vezi toată discuția)
Administrator/politie nini02 nini02 Am o problema: odata cu topirea zapezii de pe terasa blocului, a inceput sa imi ploua in casa (stau la ultimul nivel, iar terasa nu a fost reparata), asa ca ... (vezi toată discuția)