avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum angajez corect o persoana fizica pt. curatat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum angajez corect o persoana fizica pt. curatat zapada ?

Avind in vedere ca in cazul ninsorilor Asociatia de proprietari are obligatia sa curete trotuarul din jurul imobilului am decis sa angajam o persoana care sa se ocupe de treaba asta. Multi locatari din imobil sunt in virsta si nu pot contribui la aceasta operatiune, iar cei care pot nu doresc sa faca doar ei deszapezirea.

Pe femeia de serviciu nu o putem pune sa dea cu lopata la zapada, asa ca vom angaja un barbat. Dar cum il angajam ? Cu conventie sau cu CIM ?
Deszapezirea e o activitate ocazionala (doar atunci cind ninge), nu necesita un orar de lucru si, in plus, pot pune conditia ca omul sa vina de-acasa cu lopata si matura.
Cum imi sugerati sa-l platesc (sau mai bine zis, cum e legal) ? Cu o suma pe toata durata contractului indiferent cit lucreaza, cu o suma fixa pe ziua de lucru (indiferent ci are de lucru in ziua respectiva) sau cu o suma fixa pe ora ?

M-a speriat putin un articol dintr-un ziar local, asa ca vreau sa respect intocmai legislatia in vigoare:
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: CRINA1 , utilizator 21:01, 12 Decembrie 2012
O sa am in vedere si aspectele mentionate de dvs... :)

Chestia e ca vreau sa stiu exact cum angajez un zilier (e posibil ca in viitor sa mai am nevoie si pt. alte lucrari, nu doar curatat zapada). Ca sa poti sa faci "artificii" cu angajarea zilierului (plata, ore de munca) trebuie sa stii ma inainte care-i varianta legala :)
Pai nu m-ati inteles. In contract nu se trece suma cu care se plateste zilierul. Acea suma se trece numai in registrul zilierilor. Exemplu: ninge maine de 10cm. Negociati cu zilierul cat sa-l platiti. Peste trei saptamani ninge 30 cm. Negociati alta suma. Puteti chiar sa platiti ca si zilier omul de servici care matura prin scara blocului, chiar daca are CIM cu asociatia.
PS. Lucrez cu zilieri, intr-un alt domeniu si stiu ce scriu aici.

PS2. Nu este nevoie de caziere fiscale, juduciare. Nu este nevoie de certificate medicale. Nu este CIM. Zilierii nu trebuie sa-i cautati d-voastra. Puneti un afis la intrarea in bloc si va vor cauta iei.
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2012
Baltazar_one, utilizator
Multe multumiri !
Inseamna ca zilierul e cea mai simpla solutie. Daca plata e trecuta doar in registrul zilierilor e perfect, se pot face anumite "artificii" in functie de zi :)
Baltazar_one a scris:

PS2. Nu este nevoie de caziere fiscale, juduciare. Nu este nevoie de certificate medicale. Nu este CIM.

Sunt convins ca utilizatorii si-au dat seama ca mesajul meu de mai sus este o gluma.
Am exagerat cu acele pretentii doar pentru cei scrupulosi, banuitori, cei care nu vor rezolva problemele asociatiei ci doar vor incurca prin a fi mereu carcotasi.
Multumesc pentru intelegere!

@adriantot
Eu, am inteles mesajul. Dar, nu uitati ca mai citesc pe aici si persoane care vor interpreta exact asa cum ati scris. De aceea am facut acele specificatii.
@petschovschi
Exact. Plata se trece doar in registrul zilierilor. Sa aveti grija doar ca suma bruta impartita la 8 ore de munca zilnic sa nu fie mai mica de 2 lei si nici mai mare de 10 lei. Adica brutul nu poate fi mai mic de 16 lei si nici mai mare de 120 lei (tinand cont ca ziua de lucru poate fi de maxim 12 ore).

Alte discuții în legătură

Metoda legala de angajare promoteri divatz divatz Detin o firma de publicitate si mai nou am inceput impartirea de pliante cu ajutorul promoterilor. Am urmatoarele intrebari: Pentru legalitate la promoteri ce ... (vezi toată discuția)
Angajare fara cim a unei pers fizice neautorizate...??? Alex N Alex N Buna ziua, Se poate angaja la o societate comercial o persoana fizica neautorizata fara semnarea CIM sau alte contracte care sa presupuna o activitate ... (vezi toată discuția)
Administrator/politie nini02 nini02 Am o problema: odata cu topirea zapezii de pe terasa blocului, a inceput sa imi ploua in casa (stau la ultimul nivel, iar terasa nu a fost reparata), asa ca ... (vezi toată discuția)