avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum angajez corect o persoana fizica pt. curatat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum angajez corect o persoana fizica pt. curatat zapada ?

Avind in vedere ca in cazul ninsorilor Asociatia de proprietari are obligatia sa curete trotuarul din jurul imobilului am decis sa angajam o persoana care sa se ocupe de treaba asta. Multi locatari din imobil sunt in virsta si nu pot contribui la aceasta operatiune, iar cei care pot nu doresc sa faca doar ei deszapezirea.

Pe femeia de serviciu nu o putem pune sa dea cu lopata la zapada, asa ca vom angaja un barbat. Dar cum il angajam ? Cu conventie sau cu CIM ?
Deszapezirea e o activitate ocazionala (doar atunci cind ninge), nu necesita un orar de lucru si, in plus, pot pune conditia ca omul sa vina de-acasa cu lopata si matura.
Cum imi sugerati sa-l platesc (sau mai bine zis, cum e legal) ? Cu o suma pe toata durata contractului indiferent cit lucreaza, cu o suma fixa pe ziua de lucru (indiferent ci are de lucru in ziua respectiva) sau cu o suma fixa pe ora ?

M-a speriat putin un articol dintr-un ziar local, asa ca vreau sa respect intocmai legislatia in vigoare:
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: CRINA1 , utilizator 21:01, 12 Decembrie 2012
Acolo i-am, raspuns d-nei @elga50.
Contactul il incheiati la inceputul sezonului, iar fisa pt. protectia muncii in fiecare zi cand folositi zilierul. Acuma trebuie sa va ganditi si la un instructaj de protectia munii. Acolo n-am cum sa va ajut.
Eu am inteles ca acel contract se face in fiecare zi de lucru.
Nu cred ca am cum sa-l fac pt. tot sezonul de iarna pt. simplul motiv ca nu ninge in fiecare zi. Ori eu n-am nevoie de zilier zilnic, ci doar atunci cind ninge.

Inteleg ca instructajul se face in scris si trebuie semnat in fiecare zi de munca.


Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
Adriantot, moderator
Da. Instructajul se face la inceputul zilei de lucru. Acel zilier poate sa cada pe gheata, sa fie lovit de o masina in parcare, etc, si atunci, daca nu-i faceti instructajul, v-a putea sa ceara daune asociatiei.
Contractul se semneaza o singura data, nu in fiecare zi de lucru. Zilierul trebuie trecut in fiecare zi de lucru in registrul de evidenta zilierilor, si depusa o copie la ITM teritorial pana pe data de 5 ale luni urmatoare, pt. luna incheiata cand ati folosit zilieri.
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
Baltazar_one, utilizator
Va multumesc foarte mult pt. lamuriri !
Daca-i fac un singur contract la inceputul perioadei atunci tariful orar e acelasi pt. toata perioada contractului.
Eu vroiam un contract in fiecare zi de munca pt. a-i putea ajusta tariful orar. Dupa cum am mai zis nu gasesti om la zapada pt. 10 ron brut...dar 2 ore cu 16 ron/ora e acelasi lucru cu 8 ore (cit e minim in acte) cu 4 ron/ora (tarif ce se inscrie in intervalul 2-10 ron/ora). de asemenea 3 ore cu 16/ron e acelasi lucru cu 8 ore la 6ron/ora...
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
Adriantot, moderator
Pentru ca in mesajele anterioare se vrea sa respectam legislatia in totalitate si sa nu dam apa la moara carcotasilor eu va propun ca in relatia cu zilierii sa aveti in vedere:
- prezentarea cazierului judiciar si fiscal (verificat de comisia de cenzori a asociatiei)
- certificat medical eliberat de medicul de medicina muncii, vizat de medicul de familie si apoi verificat de medicul sau asistentul medical al asociatiei (membru in comitetul executiv)
- muncitorul sa prezinte in copii legalizate documentele de identificare si cele de studii (minim liceu cu bacalaureat, chiar si cel muncitoresc ce se va practica in viitor)
- efectuarea instructajului de protectie a muncii si PSI de catre o persoana autorizata (incheiati un contract cu o asemenea persoana autorizata ca sunt mai ales pe la ITM)
- comisia tehnica din cadrul comitetului executiv sa masoare cantitatea de zapada
- membrii comitetului executiv sa se intrunesca si sa stabileasca numarul de ore necesar, sa negocieze cu muncitorul tariful orar iar daca nu ajung la o decizie statutara sa convoace in 7 zile adunarea generala care sa preia inteaga negociere
- lucrarea sa se efecueze numai in prezenta si sub supravegherea comitetului executiv ce va cronometra si verifica diferentele de zapada degajata real fata de cea estimata de comisie
- la terminarea lucrarii plata sa se faca in prezenta membrilor comitetului executiv sau a 50%+1 din membrii asociatiei si obligatoriu in prezenta reprezentantului de la primarie care se ocupa de asociatiile de proprietari.
- sa se opreasca 50% din suma datorata muncitorului drept garantie de buna executie, bani ce i se dau la primavara
Acestea prevederi sunt obligatorii dar nu sunt limitative, oricand putem sa mai adaugam cateva in asa fel sa fim acoperiti bine de zapada toata iarna.
Deoarece zilele acestea ne asteptam sa vina zapada , va doresc o iarna frumoasa tuturor!:coffee::surrender:

Alte discuții în legătură

Metoda legala de angajare promoteri divatz divatz Detin o firma de publicitate si mai nou am inceput impartirea de pliante cu ajutorul promoterilor. Am urmatoarele intrebari: Pentru legalitate la promoteri ce ... (vezi toată discuția)
Angajare fara cim a unei pers fizice neautorizate...??? Alex N Alex N Buna ziua, Se poate angaja la o societate comercial o persoana fizica neautorizata fara semnarea CIM sau alte contracte care sa presupuna o activitate ... (vezi toată discuția)
Administrator/politie nini02 nini02 Am o problema: odata cu topirea zapezii de pe terasa blocului, a inceput sa imi ploua in casa (stau la ultimul nivel, iar terasa nu a fost reparata), asa ca ... (vezi toată discuția)