avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum angajez corect o persoana fizica pt. curatat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum angajez corect o persoana fizica pt. curatat zapada ?

Avind in vedere ca in cazul ninsorilor Asociatia de proprietari are obligatia sa curete trotuarul din jurul imobilului am decis sa angajam o persoana care sa se ocupe de treaba asta. Multi locatari din imobil sunt in virsta si nu pot contribui la aceasta operatiune, iar cei care pot nu doresc sa faca doar ei deszapezirea.

Pe femeia de serviciu nu o putem pune sa dea cu lopata la zapada, asa ca vom angaja un barbat. Dar cum il angajam ? Cu conventie sau cu CIM ?
Deszapezirea e o activitate ocazionala (doar atunci cind ninge), nu necesita un orar de lucru si, in plus, pot pune conditia ca omul sa vina de-acasa cu lopata si matura.
Cum imi sugerati sa-l platesc (sau mai bine zis, cum e legal) ? Cu o suma pe toata durata contractului indiferent cit lucreaza, cu o suma fixa pe ziua de lucru (indiferent ci are de lucru in ziua respectiva) sau cu o suma fixa pe ora ?

M-a speriat putin un articol dintr-un ziar local, asa ca vreau sa respect intocmai legislatia in vigoare:
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: CRINA1 , utilizator 21:01, 12 Decembrie 2012
adriantot a scris:

Poate citind negru pe alb o sa se inteleaga mai usor:

NOTÃ: Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidenţă a zilierilor de către zilier şi asociaţie.



Sursa:
[ link extern ]


In conditiile astea cred ca varianta cu zilierul cade. Nu gasesti pe nimeni sa lopateze la zapada pt. 10 ron/ora brut (nu cred ca poate avea de lucru mai mult de doua ore intr-o zi avind in vedere suprafata pe care o avem noi de deszapezit)
Dar poate lucra3,4 5ore pe zi sau 6 :D nu cred ca va cronometreaza cineva
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
CRINA1, utilizator
petschovschi a scris:
In conditiile astea cred ca varianta cu zilierul cade. Nu gasesti pe nimeni sa lopateze la zapada pt. 10 ron/ora brut (nu cred ca poate avea de lucru mai mult de doua ore intr-o zi avind in vedere suprafata pe care o avem noi de deszapezit)

Va putem ajuta sa rezolvati aceasta problema cu ora si tariful.
De fiecare data cand apelati la un muncitor necalificat sa dea zapada la oparte de pe trotuar ar fi bine sa stabiliti cu el ce bani o sa-i dati pentru ziua respectiva. Daca va intelegeti cu acesta pentru suma de 60 de lei in ziua respectiva consemnati in acel registru ca a muncit 6 ore cu 10 lei/ora.
Daca v-ati impacat cu el la suma de 30 de lei consemnati ca a muncit 3 ore cu 10 lei/ora.
Puteti sa-l pontati ca a muncit chiar si 12 ore intr-o zi daca vreti sa-i dati 120 lei intr-o zi.

Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
Adriantot, moderator
Inteleg ce spuneti si m-am gindit si eu la varianta asta :)
Ce te faci insa cu circotasii din bloc care vad ca omul a stat 1 ora, maxim doua si tu l-ai platit 4-5 ?

Per ansamblu sunt doua variante:
- zilier, cu inregistrarea in caietul de zilieri in fiecare zi cind e nevoie de el la lopatat
- conventii de prestari-servicii incheiate in fiecare din zilele cind omul vine la loptatat zapada.

Cam neplacut. Speram la o conventie de prestari-servicii valabila pe toata durata iernii, cu plata pe timpul efectiv de lucru. Dar se pare ca nu-i legal, fiindca seamana a activitate ce intra sub incidenta unui CIM.

P.S. A zis bine cineva p-aici: la noi romanii, daca nu se face ceva se comenteaza ca de ce nu se face...iar cind se face ceva, atunci de ce se face...Asa suntem noi ca natie, la comentarii primii , la munca mai greu...
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
petschovschi, utilizator
In iarna trecuta am avut in luna februarie multa zapada.
Primaria noastra nu s-a obosit sa controleze cartierele si trotoarele lor. Nici macar strazile....In fine!
Cand s-a strans multa zapada, i-am pus pe ingrijitori si pe gospodar sa dea mormanele de zapada. I-am platit suplimentar prin niste prime acordate printr-un PV de comitet executiv. Au lucrat pana cand au curatat trotoarul.
A mai nins un pic dupa aceea, dar am lasat-o sa se topeasca natural.

Asa am rezolvat-o noi si n-a comentat nimeni. I-am platit din fondul de reparatii, ca lucrare de intretinere fara taxe suplimentare la stat.

Alte discuții în legătură

Metoda legala de angajare promoteri divatz divatz Detin o firma de publicitate si mai nou am inceput impartirea de pliante cu ajutorul promoterilor. Am urmatoarele intrebari: Pentru legalitate la promoteri ce ... (vezi toată discuția)
Angajare fara cim a unei pers fizice neautorizate...??? Alex N Alex N Buna ziua, Se poate angaja la o societate comercial o persoana fizica neautorizata fara semnarea CIM sau alte contracte care sa presupuna o activitate ... (vezi toată discuția)
Administrator/politie nini02 nini02 Am o problema: odata cu topirea zapezii de pe terasa blocului, a inceput sa imi ploua in casa (stau la ultimul nivel, iar terasa nu a fost reparata), asa ca ... (vezi toată discuția)