avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli de intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli de intretinere

Buna ziua. Am cumparat o garsoniera. Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat la data de 28 august a.c., eu intrand in posesia garsonierei la data de 01 septembrie 2o12. Este legal ca presedintele asociatiei de locatari sa ma puna sa platesc cheltuielile de intretinere aferente lunii august daca eu nu am locuit in acest imobil in luna august? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: sutica , utilizator 22:34, 30 Octombrie 2012
Eu nu cred ca un presedinte de asociatie si un administrator elibereaza o adeverinta in data de 28 august si sa scrie acolo ca totul este achitat "la zi". Daca-i asa e greseala celor ce-au eliberat adeverinta.
Totusi eliberarea adeverintei cu plata "la zi" se poate face daca se estimeaza costurile pentru august si solicitantul adeverintei plateste imediat. Daca nu s-a procedat asa iar este greseala celor ce au eliberat adeverinta.
Apoi exista si acel fond de rulment care acopera intretinerea pe o luna si care poate fi retinut de asociatie pana la efectuarea calculelor si afisarea listei urmatoare. Daca nu s-a procedat asa iar este vina conducerii asociatiei.
Apoi viitorul proprietar pentru a se proteja ar trebui sa ia legatura cu asociatia de proprietari, sa discute cu administratorul sau presedintele si sa vada daca sunt achitate debitele si pana la ce data, sa verifice cu administratorul indexul apometrelor..., tot asa cum este firesc sa verifice daca sunt achitate si pana la ce data sunt achitate consumurile de energie electrica, de gaz, telefonul fix... Daca viitorul proprietar, noul proprietar nu a facut aceste verificari, poate constata in luna urmatoare ca apar listele de plata la asociatie cu restante si poate penalizari, ca apare factura la energia electrica cu restante si amenintare de deconectare, ca apare factura la telefonul fix sau la cablu cu restante pe cateva luni... Este vina noului proprietar ca nu a verificat toate acestea mai ales ca trebuie sa incheie contracte noi cu fiecare dintre cei amintiti. Si, de exemplu, furnizorul de energie electrica, nu o sa accepte incheierea contractului cu noul proprietar decat dupa achitarea facturilor restante.
Iar cu privire la vina unora care muncesc in asociatie ca "sar calul" asa cum se spune mai sus, poate mai corect ar fi sa vedem ca acestia sunt vecini cu dumneavoastra, ca nu baga banii in buzunarul lor, ca nu au luat bani de doua ori pentru luna august, ca nimeni nu are o facultate de presedinte sau administrator de asociatie iar la adunarea generala urmatoare chiar noul proprietar poate fi ales presedinte al asociatie. Si, pentru ca nimeni nu este atotstiutor, noul presedinte poate gresi la fel ca si actualul avand incredere in oameni, in intelegerea facuta intre noul si vechiul propietar s.a.m.d.
Luati legatura cu vechiul proprieatar sa-si platesca debitul.
Vedeti ca in contractul de vanzare cumparare este prevazut ca "vanzatorul garanteaza ca apartamentul nu este grevat de datorii si garanteaza de orice evictiune..." sau cam asa ceva. Pe baza acestei garantii puteti sa-l "stimulati" sa platesca pentru luna august pentru ca a lui este datoria si nu a noului proprietar, nu a vecinilor, nu a administratorului sau presedintelui.
sutica a scris:


Mai mult, am vrut sa platesc azi intretinerea pe luna septembrie si a refuzat sa primeasca banii.



Refuzul de a percepe c/v intretinere constituie abuz si este de neinteles pentru un administrator care normal si legal detine obligatia sa perceapa orice suma depusa de proprietar pentru acoperirea cotelor individuale de intretinere
Pentru a nu va inregistra cu restante la intretinere este de preferat sa achitati cotele ce va revin fie direct la casierie fie prin mandat postal cu confirmare de primire

Facturile la celelalte utilitati au fost ok. Avand si adeverinta asociatiei de proprietari ca nu are datorii(adeverinta fara de care nici nu se incheia contractul de vanzare-cumparare), am scapat din vedere acest aspect.Va multumesc pentru timpul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine achita datoriile la intretinere ale vechiului proprietar? mihaela_felicia23 mihaela_felicia23 Buna ziua, In luna august 2014 am cumparat apartamentul, actele la notar s-au semnat pe data de 28 august iar adeverinta de la asociatia de proprietari unde ... (vezi toată discuția)
Achitare datorii ioanadoljenco ioanadoljenco Buna ziua, In sept 2011 sora mea a achizitionat un apartanemt. La predarea apartamenului fostii proprietarii aveau obligatia sa achite toate datoriile, insa ... (vezi toată discuția)
Neplata intretinerii ultimelor 2 luni inainte de vanzarea unei locuinte cand intretinerea nu este afisata. nickalai17 nickalai17 Buna ziua, Am cumparat un apartament in noiembrie anul trecut si am o problema cu asociatia de locatari. Cand am cumparat apartamentul fostului proprietar i ... (vezi toată discuția)