avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ucidere din culpa
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Ucidere din culpa

Va salut cu respect.anul trecut am avut un tragic accident in urma caruia a rezultat decesul unui copil minor.lucram la o firma de transport public,ma aflam la iesirea dintr-o comuna,acolo aveam capatul de linie,eram stationat intr-o parcare,peste drum erau I.S.C.T.R,POLITIA RUTIERA,efectuau controale.pt a nu le stanjeni activitatea(in acea parkre opreau masinile mari) am pornit autobuzul pt a-l muta mai in spate.un metru am miscat autobuzul cu spatele si s-a itamplat tragicul si stupidul accident.din rezultatul expertizei si a necropsiei reese caci,copilul era sub rotile masini.pe corpul victimei nu s-a gasit decat o leziune,doar la cap,si acceasta facuta in urma impactului cu roata.In acea parcare se afla si tatal copilului care nu stiu ce facea.acuzatia care m-i se aduce e art 128 alin 2,care zice k autobuzele,camioanele,etc,trebuesc dirijate de a2a persoana at cand nu au vizibilitate.eu sincer cred k nu este valabila si in cazul meu,fiind zi si in camp deschis,avand vizibilitate.Avocatul meu ma sfatueste sa mergem pe art 320 ind1,recunoasterea faptei.eu cred k am avea sanse si pe caz fortuit.Care este pareria dvs,ce sanse as avea?VA MULTUMESC.
cibro a scris:

......Ma gandeam k,copilu aflanduse sub autobuz inainte sa execut manevra de mers cu spatele,nu am avut cum sa prevad asa ceva.dupa cum va spuneam,vizibilitate aveam,nu cred k se impunea si in acest caz sa fiu dirijat de o a2a persoana,


Aveti o sansa, mica dar exista.
Solicitati expertiza criminalistica si efectuarea unui experiment judiciar in care sa se reconstituie locul unde era victima in momentul premergator accidentului si daca putea fi observata in conditii normale adica in oglinzi de pe scaunul soferului.
In al doilea rand trebuie solicitat de la urbanism o schita sau un plan din care sa rezulte ca erati pe drum public deoarece parcarile improvizate sau amenajate in ad-hoc nu sunt prinse in PUZ sau planuri de urbanism ca atare, ca drum public. Spun asta deoarece daca ramane uciderea din culpa care aici este culpa comuna fara nicio indoiala si evenimentul s-a petrecut in afara drumului public atunci nu vi se va anula permisul de conducere.
samy2011 a scris:

trebuie sa bagi capu sub masina sa nu fie vreo unul bagat pe acolo sau sa nu sara careva de la etaj si sa nu cada pe plafonul masinii tale


[editat] in primul rand, cand mergi indarat cu masina si lovesti pe cineva esti in culpa, fara discutie. Daca un oarecare nene, sau mai multi iti spun contrariul, sunt la fel ca tine in materia dreptului. Mai apoi, legea te obliga sa fii dirijat cand executi manevre intr-un spatiu care nu-ti permite o verificare cu privirea, tocmai sa previi orice accident, deoarece esti in culpa in cazul unui accident! TU ai dat peste copil si NU copilul peste tine! Ai inteles ceva pana acum?Avocatul NU vrea sa te faca scapat pentru ca stie masura in care esti vinovat, avocatul vrea doar sa-ti apere drepturile procesuale! De aceea ti-a spus sa mergi pe recunoasterea faptei doar in temeiul probelor stranse la urmarirea penala!
Stiu cazul de la tv si nu-ti acord atenunate...nu te mai explica si nu mai incerca sa scoti copilul vinovat!

Daca te potrivesti cu un judecator care aplica legea te vei duce la inchisoare deoarece, chiar daca nu ai prevazut rezultatul, puteai si aveai posibilitatea sa o faci! Adica sa nu dai indarat sau sa te dirijeze cineva!
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Citi ani avea copilul? Credeti ca a fost lasat fara supraveghere de catre tatal sau?
S/ar putea pune priblema unei culpe concurente...

Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2012
thedoof_19, utilizator
Buna seara,

Din mesajul lasat inteleg ca dosarul penal a fost finalizat de parchet printr-un rechizitoriu, ca ati fost trimis in instanta si sunteti sfatuit sa recunoasteti fapta, asa cum a fost ea incadrata de procuror, pentru a beneficia de o reducere a pedepsei.
Asta inseamna ca s-a efectuat deja o expertiza pentru stabilirea dinamicii accidentului, ale carei concluzii, probabil, indica o culpa exclusiva a dvs. Nu stiu daca ati avut obiectiuni la aceasta expertiza si nu stiu daca ati avut un expert parte care sa participe la aceasta expertiza sau ce/daca ati formulat obiective ale expertizei care sa lamureasca pozitia victimei. Pot sa banuiesc doar ca nu ati atacat acea expertiza, ceea ce pentru instanta va insemna ca v-ati insusit concluziile.
Daca avocatul v-a sfatuit sa recunoasteti incadrarea stabilita de parchet, dupa ce a studiat dosarul, probabil a considerat ca sansele sa intoarca in favoarea dvs. acte, probe deja administrate, sunt minime.
Bineinteles ca aveti posibilitatea sa cereti readministrarea probelor in instanta, in cadrul cercetarii judecatoresti, daca nu dorti aplicarea art. 320/1. Avocatul dvs. insa, este singurul care cunoaste continutul dosarului si cel mai in masura sa va sfatuiasca, raportat la probele deja administrate.
In opinia mea, sansele sa obtineti o achitare sunt mici, dvs. efectuand o manevra auto fara respectarea obligatiilor impuse de lege. Este posibil ca instanta sa aprecieze o culpa comuna, a dvs. si a parintelui care avea minorul in grija, insa acest lucru va diminua pedeapsa aplicata dvs. probabil in acelasi cuantum ca si aplicarea art. 320/1. Diferenta intre cele doua variante este, practic, doar de natura civila, parintii minorului urmand sa primeasca despagubiri morale si materiale (daca au cerut) proportional cu gradul dvs. de culpa.
Pe de alta parte, daca se va mentine integral fapta din rechizitoriu, reducerea pedepsei prevazuta pentru recunoastere nu vi se va mai aplica, individualizarea pedepsei facandu-se dupa alte criterii.
In afara planului juridic, tragedia va ramane dvs. si va trebui ca dvs. sa va descurcati cu ea, indiferent de rezultatul acestui dosar. La fel si parintii minorului.
Prieteni, desigur că ceea ce s-a întâmplat este o tragedie! Dar gândiţi-vă că trebuie să manevraţi un autobuz.Vă uitaţi în oglinzile aferente, vă asiguraţi, nu vedeţi ceva care să vă împiedice să faceţi manevra respectivă. Dar dacă s-a băgat cineva sub autobuz, şi nu aţi fost atent , vă gândeaţi la altceva , nu aveaţi cum să ştiţi. Este o culpă , nu se pune problema intenţiei, din punctul meu de vedere ar trebui să fie o culpă cu prevedere.Nu ştiu cât timp a staţionat şoferul acolo, dar dacă era vreun copil prin zonă ar fi trebuit să-l observe şi să fie vigilent .Ar fi trebuit , atunci când nu l-a mai văzut , să se întrebe , măcar ca idee, dacă nu cumva....! Eu aşa aş fi procedat.În anii în care conduceam maşina cu regularitate, învăţasem că trebuie să fiu sigură că sub roţile maşinii mele nu se află nicio vieţuitoare.ªi nu neapărat mă dădeam jos să mă uit înainte de a porni de pe loc, ci, pur şi simplu, cât timp staţionam , aveam posibilitatea să văd dacă se află cineva în preajmă, dacă vrea să traverseze, dacă sunt copii care se joacă în zonă, dacă e vreun animal care s-ar fi putut băga sub maşină, fiindcă mai au acest obicei.Cam asta ar trebui să facă orice şofer înainte de a pleca de pe loc. Avem această responsabilitate faţă de vieţile celorlalţi . Userul nostru nu a făcut-o şi se află în culpă.Va plăti singur pentru acest lucru.
O culpă comună pentru acest accident, da, tatăl se află şi el într-o mare culpă, pentru că nu şi-a supravegheat copilul.Ce făcea în acel moment, cum de nu a observat că fiul lui a dispărut , era un copil mic şi nu ar fi trebuit să-l scape din ochi.Ca părinte, nu mi-aş ierta niciodată aşa ceva, de fapt, nicio pedeapsă nu ar fi prea mare dacă aş avea această responsabilitate şi nu mi-aş îndeplini-o .
Cred că problema nu o putem rezolva aici, putem doar să ne spunem părerea, unii să ne arătăm indignarea. Ideea este ca să învăţăm fiecare din acest necaz câte ceva , despre responsabilităţi , despre fragilitatea vieţii .
Eu cred că userul îşi va primi pedeapsa pentru ucidere din culpă , care poate fi între 2 şi 7 ani. Fiind între aceste limite, executarea pedepsei poate fi suspendată. Nu ştiu însă sigur dacă tatăl ar avea vreun drept să pretindă vreo despăgubire, câtă vreme nu şi-a supravegheat fiul cu maximă atenţie.
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

Alte discuții în legătură

Ucidere din culpa - raspundere, pedeapsa florifs florifs Acum doua saptamani sotul meu a accidentat un pieton care i-a sarit in fata , in incercarea de a traversa printr-un loc nepermis. Pietonul a fost lovit cu ... (vezi toată discuția)
Accident! victima are leziuni usoare. ContSters176740 ContSters176740 Buna ziua, Am accidentat recent un copil, care a iesit, in fuga, in fata masinii. Drumul unde s-a petrecut accidentul, este unul comunal, cu o singura banda ... (vezi toată discuția)
Neaaparat ajutor rog din suflet accident circulatie victima pieton Andrei123456 Andrei123456 Am lovit un pieton care a incercat sa traverseze printr-un loc care nu era semnalizat corespunzator cu trecere de pietoni sau altceva. Inca nu se stie cine ... (vezi toată discuția)