avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contractul de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contractul de comodat

Buna seara,

Am si eu o intrebare la care am nevoie de ajutor. Stie cineva daca un contract de comodat se poate imcheia doar in fata unui jurist sau este obligatoriu sa merg la notar. Stiu ca acest lucru nu era obligatoriu (sa merg la notar). Vreau sa inchei un contrat de comodat intre o persoana fizica si o persoana juridica.As vrea sa stiu daca un contract de comodat poate fi semnat de catre cele doua parti (persoana fizica si persoana juridica)nu la notariat si nici in fata unui avocat ci in fata consilierului juridic care lucreaza pentru persoana juridica (care este parte in contrac). Exista vreun conflict de interese? Ce repercursiuni ar exista in acest caz? Contractul sa nu fie valabil?
Sper ca cineva sa stie raspunsul la intrebarile mele si sa ma ajute.
Multumesc mult pentru ajutor!
#-o
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 10:35, 30 Ianuarie 2009
Revin cu o intrebare si probabil devin stresanta dar cineva mi-a spus astazi (cand i-am spus despre informatiile aflate pe forum ca un contract de comodat intre o PERSOANA JURIDICA SI O PERSOANA FIZICA :slap:nu poate fi incheiat decat in forma autentica (la notar sau avocat); iar contractul de comodat se poate incheia intre parti nu mai daca cele doua parti sunt persoane fizice.. Din informatiile pe care mi le-ati dat eu am inteles ca un contract de comodat se poate incheia fara a fii in forma autentica ci doar intre parti (chiar daca cele doua parti sunt o PERSOANA JURIDICA SI O PERSOANA FIZICA). Conteaza daca persoana juridica este comodatarul si persoana fizica comodantul (sau invers) pentru incheierea contractului in forma autentica sau nu?
Multumesc mult pentru ajutor.
Nu are nicio importanţă. Indiferent care dintre ei ar fi comodantul, respectiv comodatarul, contractul este valabil ca înscris sub semnătură privată.

S-ar putea ridica o singură problemă, în cazul în care societatea ar fi comodantul: încheierea de către societate a unor acte cu titlu gratuit în favoarea unui terţ ar putea fi privită ca aducînd atingere principiului specialităţii capacităţii de folosinţă a persoanei juridice, principiu potrivit căruia persoana juridică poate încheia doar acele acte juridice care sunt conforme cu scopul pentru care a fost înfiinţată. Or, scopul unei societăţi comerciale este acela de a prodice profit, nu de a procura beneficii terţilor prin liberalităţi sau acte dezinteresate. Dar aceasta este o chestiune mai mult teoretică. Nu cred că în practică ar avea cine să o invoce.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract comodat vali294 vali294 Buna ziua! Se poate incheia un contract de comodat intre 2 societati comerciale in urmatoarea situatie? - Persoana juridica A ( comodant ) are un ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat Altheea Altheea Buna ziua, As dori sa stiu daca se poate incheia un contract de comodat intre o persoana juridica straina (comodant) si o persoana fizica straina (comodatar) ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat domeniu web meyer meyer Buna ziua, intrebarea este legata de contractele de comodat, vreau sa transmit dreptul de folosinta al unui domeniu web al carui proprietar sunt, firmei la ... (vezi toată discuția)