avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de comodat

Buna ziua!
2 societati comerciale au incheiat un contract de comodat, obiectul fiind un imobil. Destinatia: sediu de firma; tot aici are si sediul social comodatarul. In contract, se stipuleaza ca respectivul inceteaza daca una dintre parti cesioneaza drepturile si obligatiile sale fara acordul celeilalte parti. Ulterior, ambele parti au cesionat drepturile si obligatiile aferente acestora precum si activul si pasivul societatii. Datele care existau in momentul incheierii contractului de comodat nu mai sunt actuale. Exista alti asociati si alti administratori, deci reprezentantii comodantului sunt altii precum si cei ai comodatarului. Nu a fost incheiat nici un act aditional la vechiul contract de comodant. Comodantul doreste rezilierea contractului de comodat, iar noi asociati ai comodatarului nu sunt de gasit. Nu stiu exact ce ar fi de facut. Persoanele juridice sunt aceleasi dar au alti reprezentanti. Am facut cerere de chenare in judecata pentru rezilierea contractului. Ne-am intemeiat cererea pe dispozitiile art. 1573 C.civ. Va rog sa-mi spuneti daca am procedat corect. Ma leg de faptul ca s-a cesionat fara acordul celeilalte parti sau nu are nici o legatura? Asta e nelamurirea mea. Ok, are nevoie de bani, vrea sa inchirieze respectivul imobil, dar practic sunt alte date decat in contractul incheiat atunci.
Va multumesc anicipat!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:18, 30 Ianuarie 2009
Despre încălcarea principiului specialităţii capacităţii de folosinţă s-ar putea discuta. Dacă între cele două societăţi nu există relaţii de afaceri, interese comune, se poate constata nulitatea absolută a contractului pentru încălcarea amintitului principiu.

În ceea ce priveşte interzicerea cesiunii drepturilor rezultate din contractul de comodat, aici nu încape nicio îndoială: cesiunea părţilor sociale, schimbarea acţionariatului (chiar şi în totalitatea lui) nu au niciun efect asupra contractului de comodat. Persoanele juridice care l-au încheiat au rămas aceleaşi, chiar dacă acţionarii (asociaţii) sunt cu totul alţii decît cei de la momentul încheierii contractului.

Liviu S.Bordaş
Da, asa este. Persoanele juridice sunt aceleasi. Nu exista nici un fel de relatii intre comodant si comodatar. Sa inteleg ca cererea intemeiata pe art 1573 C.civ. nu este o solutie? In ceea ce priveste nulitatea contractului imi puteti da mai multe detalii? Cam ce ar fi de facut?
Am mai avut o discutie cu aceeasi tema. Nu stiu daca va mai amintiti. Am recunoscut poza de la avatar. Tin minte ca m-ati sfatuit atunci sa-mi intemeiez cererea pe art 1573. Vreau sa ma lamuresc daca contractul mai este valabil sau este lovit de nulitate absoluta si ce trebuie sa fac. Depun cererea de reziliere a contractului la Judecatorie sau nu mai este cazul
Dacă sunteţi interesata de desfiinţarea contractului, solicitaţi instanţei să constate nulitatea acestuia în temeiul încălcării principiului potrivit căruia o persoană juridică poate dobîndi doar acele drepturi şi îşi poate asuma doar acele obligaţii care sunt conforme cu scopul ei. Or, scopul societăţii este acela de a produce profit, nu de a face acte dezinteresate sau liberalităţi. Dacă societatea comodatar nu se află în relaţii strînse cu comodantul (interese comune, acte de asociere în participaţie), contractul cu titlu gratuit nu serveşte scopului comodantului, ba chiar este contrar scopului acestuia.

Angajaţi un consilier juridic sau un avocat. Chestiunile sunt de nuanţă, e nevoie de cunoştinţe teoretice şi de o prestaţie eficientă şi convingătoare în instanţă.

Liviu S.Bordaş

PS Poate că am mai avut o discuţie. Dar nu ştiu dacă în aceleaşi coordonate de drept.
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2009
themis, utilizator
Consilierul juridic sunt eu:)) Apelez la bunavointa celor care sciu pe forum si incerc sa aflu mai multe lucruri de aici. Nu am experienta suficienta, drept pentru care apar situatii pe care nu prea stiu sa le rezolv #-o
:">:">

Alte discuții în legătură

Contract de comodat clara112 clara112 A fost incheiat un contract de comodat intre doua societati comerciale. Destinatia imobilului - sediu social al firmei. In contractul de comodat s-a mentionat ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat bettyna bettyna Buna seara, Am si eu o intrebare la care am nevoie de ajutor. Stie cineva daca un contract de comodat se poate imcheia doar in fata unui jurist sau este ... (vezi toată discuția)
Nu este legal contractul de comodat incheiat intre doua scocietati comerciale ce are ca scop un punct de lucru? CatalinDrag CatalinDrag Detin o societate comerciala ce are ca punct de lucru un chiosc situat pe un teren proprietate publica detinut printr-un contract de inchiriere cu primaria ... (vezi toată discuția)