avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contract de imprumut intre persoane fizice
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contract de imprumut intre persoane fizice

Buna seara,

Am rugamintea sa ma ajutati cu o lamurire vis-a-vis de un contract de imprumut, ce nu a fost incheiat la nici un birou notarial
In vara acestui an am imprumutat o suma de bani de la o persoana fizica, contractul de imprumut nefiind incheiat la notar, cu raspunderea de a-i inapoia in 4 rate egale, la aceeasi data de 1 ale lunii, din august pana in noiembrie.Cand am fost pe cale sa platesc prima rata la inceputul lunii august, mi s-a spus de catre banca ca trebuie sa platesc comisioanele lor de transfer si pluc ale bancii celui care trebuia sa primeasca in cont banii, din tara respectiva. Nefiind multumita de acele comisioane imense, care trebuia sa le fi platit de fiecare data, am convenit cu imprumutatorul, sa ii inapoiez suma cand as fi ajuns in tara de provenienta, pt a ma angaja la firma care o detinea si sa mi-i fi oprit din salariu'.Insa ulterior au aparut anumite certuri intre mine si imprumutator iar acum o saptamana m-am trezit acasa cu o notificare de la avocatul lui, in care sunt somata sa returnez intreaga suma in 3 saptamani. Mentionez ca in contract era specificata sanctiunea de a fi obligata sa restitui intreaga suma , in cazul in care eu in calitate de imprumutat, nu am respectat obligatia prevazuta in contract, iar imprumutatorul declara imediat scadent tot soldul, fara punere in intarziere sau notificare (ceea ce de fapt s-a intamplat, deci in contract se specifica foarte clar ca nu voi fi notificata). Intrebarea mea este in cazul in care nu am cum sa restitui acea intreaga suma pana la data scadenta mentionata in notificare, ar exista posibilitatea executarii directe a contractului, prin executor judecatoresc, prin interventia unei instante de judecata impotriva bunului care-l am pe numele meu si anume un automobil, avand in vedere ca sunt casnica si nu am nici un venit sau alt bun pe numele meu in afara de acea masina?
medieribucuresti a scris:
Despre ce suma e vorba?


Nu are relevanta intrebarea. Pe noi nu ne intereseaza suma imprumutata, ci modalitatea legala in care doamna poate restitui suma pe cale amiabila.

Nu s-a adaugat nici un alt act aditional la contract, ci a fost doar verbal...Si aveam sursa de venit, doar ca nu aveam carte de munca la societatea la care lucram in acel moment, pt ca mi se tot promitea ca dupa ce voi termina perioada de proba mi se va face apoi contract de colaborare pe 3 luni si apoi dupa acea perioada de 3 luni, in cazul in case se va dori continuarea colaborarii, mi se va face si carte de munca. Iar eu nu doresc deloc sa scap fara sa platesc sau sa reesalonez, pt ca deja am ajuns la un consens cu dansul, insa vreau sa stiu daca un asemenea contract ce nu a fost legalizat, la un birou notarial, poate avea vreo insemnatate sau nu...avand in vedere ca este doar o bucata de hartie scrisa in word, in care sunt ale noastre date personale, termenii si conditiile contractului si bineinteles data si semnatura amandorura...care dupa ce acest contract a fost editat in word si apoi semnat de mine, a fost apoi verificat de avocata lui, pt a-si da cu parerea daca este ok sau nu (pt ca persoana respectiva nu este de nationalitate romana si interactionam numai in lb. engleza). si apoi trimis contractul prin posta in tara in care locuieste. Eu vroiam pur si simplu doar sa stiu daca am fost informata corect sau nu, atunci cand am cerut parerea unui avocat care se ocupa tot de litigii, in momentul in care am fost notificata, de la ce m-as putea astepta si ce as putea face eu...mentionez de asemenea ca eu cu al meu creditor am convenit acum sa anulam acel contract care a fost incheiat in acum cateva luni in urma, in cursul acestui an si sa facem un alt contract cu alti termeni si conditii...insa nu stiu daca exista asemenea formulare/contracte de anulare speciale...si nu stiu nici cum sa formulez in acest nou contract cum ca acel contract se inlocuieste cu acesta nou....trebuie sa il redactez insa nu inteleg de ce ma pune pe mine si nu pe avocata, sa faca acest nou contract...pt ca-s sigura ca ar stii exact cum ar trebui sa faca acest contract... dar banuiesc ca nu mai vrea sa o plateasca iarasi, daca ii cere acest serviciu...ca imi aduc aminte ca mereu se plangea de faptul ca-i cerea destul de mult onorariu pt orice servicu care il presta.
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
anula_angel, utilizator
Acel contract nefiind autentificat de un notar, nu constituie titlu executoriu, fiind necesar ca respectivul creditor sa se adreseze instantei pt a obtine o hotarare pe care s-o puna apoi in executare prin intermediul unui executor. Daca va actioneaza in instanta , va avea castig de cauza. acel act constituie un inceput de dovada ca banii v-au fost dati.

Avocatii, da... au prostul obicei sa ceara bani pt munca lor :)
Nu aveti de ce sa faceti alt act, atasati celuilalt o alta intelegere, o prelungire a termenului de restituire.
Gabrielle Monique a scris:

medieribucuresti a scris:
Despre ce suma e vorba?


Nu are relevanta intrebarea. Pe noi nu ne intereseaza suma imprumutata, ci modalitatea legala in care doamna poate restitui suma pe cale amiabila.




Suma este importanta intotdeauna. Daca suma e mai mica decat un bilet de avion sau decat onorariul avocatei nu are rost sa mai vorbim de subiect. Din valoare putem intuio intentiile viitoare ale fiecarei parti.

Pentru anula-angel: La orice contract se poate face un act aditional in care sa reesalonati aceste datorii. Avand in vedere ca Dvs sunteti debitor nu inteleg de ce doriti sa il supralegalizati. Lasati-l asa sub semnatura privata daca creditorul nu cere acest lucru. Daca creditorul va dori masuri de siguranta puteti face un act de intelegere in fata mediatorului sau a notarului.
medieribucuresti a scris:

Gabrielle Monique a scris:

medieribucuresti a scris:
Despre ce suma e vorba?


Nu are relevanta intrebarea. Pe noi nu ne intereseaza suma imprumutata, ci modalitatea legala in care doamna poate restitui suma pe cale amiabila.




Suma este importanta intotdeauna. Daca suma e mai mica decat un bilet de avion sau decat onorariul avocatei nu are rost sa mai vorbim de subiect. Din valoare putem intuio intentiile viitoare ale fiecarei parti.


Nu zau :confused:? Nu sunt de acord cu Dvs.!
Pentru simplul motiv ca daca eu imprumut 1 leu ca sa cumpar paine astazi si inchei o chitanta de mana semnata de mine si martori, am obligatia de a-l restitui. Dar nu numai din aceasta cauza trebuie sa-l restitui, domnule mediator. Daca imprumutatorul nu recupereaza leul, ma poate da in judecata, fara sa aiba avocat. Si-si recupereaza si leul si cheltuielile de judecata de la mine.

Alte discuții în legătură

Credit cu ipoteca monica63 monica63 Buna, am luat un credit de la persoana fizica in urma cu 3 ani si am ipotecat casa mea. Contractul era pe un an de zile. Nu am restituit toti banii, inca ... (vezi toată discuția)
Notificare de la corpul executorilor bancari Florentina_A Florentina_A S-a primit de la Corpul Executorilor Bancari o notificare in care debitorul este anuntat de anularea contractului de imprumut si i se pune in vedere ca in ... (vezi toată discuția)
In cazul creditului bancar pentru nevoi personale Rusu Tiberiu Rusu Tiberiu - în cazul pensionarii de boala (cu incapacitate de munca), banca cum isi va mai recupera creditul? - îsi va recupera creditul din pensie, sau va astepta ... (vezi toată discuția)