avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cresterea copilului

ce documente trebuie intocmite de o societate comerciala unei persoane care intra in concediu pentru cresterea copilului?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 19:39, 14 Noiembrie 2012
Da, va putea cere suspendrea CIM incepnd cu a 43-a zi de la nasterea copilului.:)
Stau si ma minunez.... ce treaba are tatal cu cele 42 de zile de concediu de maternitate (post-natal) nu stiu..... Tatal se incadreaza la art. 15 alin. (1) lit. b) din OUG 111/2010
Art. 15. -(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).

Si vin si ma intreb retoric:de ce ar intra tatal in CIC, daca tot sta mama acasa? Nu ar fi mai avantajos sa ia salariul intreg + stimulentul ? Banuiesc ca nu are un salariu din care sa primeasca o suma "considerabila" daca va sta in CIC ( in functie de optiune : pana la implinirea varstei de 1 an sau 2)
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2012
leuca_luminita, utilizator
1. Daca mama nu indeplineste conditiile legale pentru a beneficia de concediu de maternitate atunci tatal poate solicita CCC incepand cu data nasterii copilului.

2. Daca mama indeplineste conditiile legale pentru a beneficia de concediu de maternitate dar nu o face atunci tatal nu poate solicita CCC mai repede de a 43-a zi de la nasterea copilului.
A raspuns dl Tudor inaintea mea.Ca sa nu se mai minuneze lumea pe aici.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul pentru crestere si ingrijire copil acordat tatalui kyoko kyoko Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la concediul care se acorda tatalui, pentru crestere si ingrijire copil. Va prezint o speta: tatal face cerere la ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata Alexia77 Alexia77 Trebuie sa nasc la sfarsitul lunii septembrie dar intrucat nu am lucrat in ultimele 12 luni o sa mearga sotul meu in concediu de crestere a copilului. Am fost ... (vezi toată discuția)
Tatal in ccc 2 ani RaduAdi RaduAdi buna.ziua.situatia noastra e urmatoarea: sotia mea e din republica moldova si a ramas insarcinata si nu a lucrat inca in romania (nici macar o luna).momentan e ... (vezi toată discuția)