avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament olograf autentificat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament olograf autentificat

Nu stiu daca inteleg bine acest termen. Cineva a facut un testament olograf inainte de revolutie. Conform unor documente, rezulta ca aceeasi persoana are un testament autentificat, la o anumita data, dupa revolutie (interval de aprox. 4 ani). E posibil ca un testament olograf sa fie autentificat ulterior de un notar? Daca da, in ce conditii se face acest lucru? Se poate face in absenta celorlalti potentiali mostenitori? Nu au existat mostenitori rezervatari.
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 10:37, 14 Decembrie 2012
Sunt 2 testamente, am inteles, primul olograf adica scris de mana, datat si semnat de testator si un al doilea testament probabil tot olograf dar de data aceasta a fost autentificat de notar. Notarul se poate adresa unui expert sau laborator de expertize pentru a cere sa i se precizeze daca scrissu semnatura si data au fost executate de catre testator. La fel se poate adresa unui laborator sau unui expert independent si instanta de judecata pentru a i se preciza daca acel testament a fost scris datat si demnat de catre testator. In functie de raspunsul primit, testamentul se considera autentic si valid sau nul (daca este scris de altcineva si semnat de testator chiar daca semnatura este autentica testamentul este nul sau daca data nu a fost scrisa ci adaugata ulterior, sau scrisa de alta persoana ori cu alt instrument scriptural, la fel, testamentul este lovit de nulitate).
Faptul ca testamentul a fost considerat autentic sau autentificat nu inseamna ca a fost scris in fata notarului. Testamentul scris si semnat in fata notarului are o forma dactilografiata sau tehnoredactata este in 3 sau mai multe exemplare, timbrat si mai nou securizat cu folie si timbru sec.
Exista probabilitatea ca testamentul de care aveti cunostinta sa fie autentic si valid, prin urmare solicitati instantei o expertiza a acestui act si daca este autentic si data este ulterioara celui de al doilea testament (care deja stim ca este autentic) atunci acest testament va fi cel care produce consecinte juridice si nu primul. Nu stiu daca m-am facut inteles cum nici eu nu stiu daca am inteles bine problema dvs.
Eu nu sunt in posesia acestor testamente, nu stiu cum arata. Problema este ca stiu doar ca exista sau ar trebui sa existe, deoarece sunt mentionate in alte documente. Ceea ce mi-a atras atentia este faptul ca al doilea testament "autentificat" are o data cu mult ulterioara decesului. Pana sa ajung la tot felul de expertize, cum as putea sa obtin copii ale testamentelor sau sa verific existenta lor?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
dariad, utilizator
Cum ...ulterior decesului !? :-/ Sfinte Doamne, ca doar n-o fi inceput invierea mortilor!

Nu este cu putinta nici sa fi fost scris, datat si semnat de mana testatorului (= testament olograf) nici sa fi fost semnat in fata notarului si autentificat apoi de notar (= testament autentic)...decat pe vremea cat mortul (testatorul) inca mai TRAIA.
Ca de sculat din morti ca sa semneze testamentul, n-am auzit pe nimeni.

Nu putem specula pe marginea acestei grozavii.
Cred ca ar trebui sa aratati cuiva hartiile in care cititi dvs.

Total de acord cu stimabila dna.avocat Romascanu ! Este acida si le zice bine .....
daca dvs. sustineti ca exista o hotarare judecatoreasca unde se pomeneste de aceste doua testamente, incercati sa ajungeti cumva la dosarul aflat in arhiva judecatoriei pentru a-l studia . Este posibil sa fie vorba si de erori materiale (de redactare / dactilografiere) strecurate in considerentele si/sau dispozitivul hotararii judecatoresti.
Atunci e clar! Am sa incerc sa ajung la dosar. Voi putea avea acces la arhiva judecatoriei daca eu nu am fost parte in proces, ci mama mea, decedata?

Alte discuții în legătură

Testament RAD  EMIL RAD EMIL o persoana lasa prin testament intreaga mostenire unui nepot incit sotul ia decedat de mult au avut o fata care a decadat si ea inainte de a de face ... (vezi toată discuția)
Testament atestat de avocat - valabilitate anemary_1982 anemary_1982 cat de valabil este un testament facut si atestat de un avocat?care este valabilitatea lui fata de unul facut si autentificat de notar? (vezi toată discuția)
Donatie ,vanzare- cumparare sau alta cale? mihaela-ioana mihaela-ioana buna ziua,apelez la dvs pentru lamurire. Sotul meu are o matusa care doreste sa ne lase noua garsonera dumneaei,dupa ce va deceda.Care este forma cea mai ... (vezi toată discuția)