avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... partile comune/bariera
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

partile comune/bariera

Buna ziua
Intr-un complex cu 2 blocuri si 10 vile, intrarea se face prin 2 intrari. Fiecare intrare are cate o bariera. Un locatar contesta faptul ca reparatia barierei nu trebuie sa se repartizeze dupa cota parte indiviza ci dupa nr de masini. Subliniaza faptul ca sunt familii care detin 2 sau 3 masini iar alte familii nu au nici una.
Exista in vreun articol in care este specificat repartizarea cheltuielilor cu reparatia si intretinerea barierelor.
Va multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:45, 26 Noiembrie 2012
Noi factura de energie electrica o repartizam astfel:70% pentru ascensor, iar 30% pentru lumina pe scara, la dumneavoastra puteti calcula 80-90% pentru iluminatul comun si 10-20% pentru bariera (in functie de numarul de masini), depinde cum hotarati.
Iar la cei fara masini nu le calculati energia electrica pentru bariere.
rebell_rose a scris:
Subliniaza faptul ca sunt familii care detin 2 sau 3 masini iar alte familii nu au nici una.

Asa ati scris initial, ca sunt mai multe familii care nu au masini.
Apoi reveniti avand cu totul alt mesaj in care spuneti ca barierele sunt folosite de toti proprietarii, ca doar un singur proprietar nu are inaca masina dar are loc de parcare in proprietate avand si telecomanda...
Pai sunt informatii total diferite si poate ca @thran a intuit ceva si a dat un raspunsul mai aproape de realitate.
In sfarsit, avand acum aceste precizari din partea dv. va sugerez sa discutati in comitetul executiv si sa decideti. Va propun:
- asociatia sa incaseze pe lista de plata o taxa de 5-10 lei/luna pentru fiecare masina. Suma adunata lunar sa se scada din factura de energie electrica. Ceea ce ramane din factura sa se repartizeze, conform legii, pe numar de persoane, fiind energia consumata pentru iluminat si functionarea liftului.
- cheltuielile cu intretinerea si eventualele reparatii ale barierei (suport, instalatie, cabluri, motoras...) sa se repartizeze pe cota indiviza asa cum prevede legea pentru mai toate cheltuielile ocazionate de intretinerea si reparatia proprietatii comune.

Pentru a adauga ceva venituri luna de luna la fondul de repartaii, eu as transfera lunar cei 5-10 lei/masina incasati, in fondul de reparatii, fond de care vor beneficia toti proprietarii. Iar energia consumata de instalatia electrica a barierei, nu as mai scade-o din factura, fiind o valoare foarte mica, poate cat consumul unui bec obisnuit. As repartiza intreaga factura pe numar de persoane deoarece cea mai mare parte a consumului este dat de iluminat, lifturi... si poate doar 1-2% de consumul barierei. Este si mai usor de gestionat avand in vedere ca pot fi mai multe contoare de energie electrica, cate unul pe fiecare bloc, pe fiecare scara, pe fiecare villa...
Propuneti comitetului aceste variante sau/si altele si luati o decizie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare energie termica Davidcugir Davidcugir Am un apartament in Oradea intr-un bloc cu repartitoare de caldura. Din 2010 nu mai locuieste nimeni in locuinta, deoarece sint rezident in Germania. Din 2011 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, intr un complex rezidential cu 7 blocuri, in care ... Horia Marin Horia Marin Buna ziua, Intr un complex rezidential cu 7 blocuri, in care dețin apartament dar nu am mașină și nici loc de parcare s a decis repararea barierei ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asociatia de proprietari tutuianugheorge tutuianugheorge Blocul in care locuiesc, este cu 4 nivele, 5 scari, a-si dori sa stiu cum hotaraste Adunarea Genereala a Proprietarilor o problema pentru fiecare scara in ... (vezi toată discuția)