stie cineva cum se va calcula cuantia pensiei alimentare daca parintele care trebuie sa o plateasca are venitul real mult mai mic (demonstrabil cu documente) decat venitul minim pe economie?
ce legislatie reglementeaza calculul pensiei in acest caz?
Cautati prin jurisprudenta de pe portalul instantelor de judecata. Exista o speta cand paratul, pensionar fiind, avea pensia mai mica decat venitul minim pe economie. Instanta de judecata l-a obligat la plata raportat a venitul minim pe economie, nu la pensia incasata. Am postat candva si link-ul la aceasta speta, din pacate nu am timp sa caut acum.
multumesc pt raspunsuri. se invart in jurul situatiei cand parintele platitor este angajat s-au pensionar, pe scurt cand are un venit fix. nici un raspuns raspunde la intrebarea mea, care in rezumat este: cum se calculeaza pensia in cazul cand parintele platitor nu are calitatea de angajat, nici cea de somer si nici cea de pensionar, ci lucreaza pe cont propriu, independent si in fiecare luna realizeaza un venit variabil, iar media veniturilor lunare pe ultimele 6 luni este mult mai mica decat venitul minim pe economie. in afara de asta, este bolnav cronic, in tratament la domiciliu si nu primeste nici un fel de ajutor banesc (nu are dreptul).
intereseaza in special, art de lege s-au jurisprudenta, va rog.
Articolele de lege vi le-am dat mai sus cand nu daduserati toate datele.
Legea nu se refera in special la angajat, nici la somer sau pensionar.
Art. 527
(1) Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale.
Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.
Daca va duce adeverinta de venituri de la administratia financiara, va duce si dovada cheltuielilor sale in ce priveste boala sa, instanta va analiza in concret si va stabili o suma mai mica.
Pensia se stabileste in cele mai multe cazuri in procent de 25 % din cat castiga iar daca ar declara ca nu are venituri, s-ar stabili raportat la venitul minim si ar termina cu el.
Daca ar fi parat intr-un proces pt stabilirea pensiei si nu s-ar prezenta sa se apere, pensia v-o zic eu de acum.. 167.5 lei
multumesc. intr-adevar legea nu se refera in mod special la angajati, dar exemplele si jurisprudenta se invart in special in jurul unui venit fix cunoscut, peste minimul pe economie, s-au a unui venit necunoscut. ar fi interesanta jurisprudenta in legatura cu venitul cunoscut variabil, in cazul particular cand de moment este sub minimul pe economie. inca n-am gasit nimic si ma intereseaza, poate ca va trebui sa fac recurs.
Daca persoana in cauza nu este angajat, somer sau pensionar, dar este apta de munca, va fi obligata la plata intretinerii raportat la minimul pe economie. Dv spuneti ca persoana realizeaza venituri pe cont propriu, asta inseamna ca terebuie sa fie persoana fizica autorizata. Iar in aceasta situatie, pensia poate fi stabilita raportat la norma de venit impusa de Finante (daca a optat pentru acest sistem de impozitare), sau raportat la venitul estimat pentru care persoana depune declaratile.