avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prelungirea dreptului de abitatie a sotului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prelungirea dreptului de abitatie a sotului supravietuitor.

Este posibila?

Prelungirea dreptului de abitatie a sotului supravietuitor peste acea durata de 1 an prevazuta de C.C.? ... De ex. pana la moartea sotului supravietuitor...?

Printr-un act (ce act?) facut de primul sot?
Cineva spunea ca da, dar nu am retinut modalitatea prin care ar fi posibil acest lucru. Un testament cred ca ar fi facut praf imediat...

Astept raspuns. Multumesc !




Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:38, 1 Decembrie 2012
Alex_Munteanu a scris:

Există mai multe variante, depinde si ce vreti sa faceti.


Avem:
- O garsoniera ( prop pers a sotului mai in etate ) + bunurile din aceasta ( bunuri comune )
- 3 copii ai sotului mai in etate ( care au dreptul la 3/4 din masa succesorala, deci... nu mai ramane mare lcuru... )

Ce se doreste:
Cea mai sigura, rapida, ieftina formula:
- pentru ca in acea garsoniera, alaturi de bunurile care se gasesc in ea sa ramana sotul supravietuitor pana la moartea acestuia.
- copiii, desi au rezerva, sa fie ~obligati prin efectul unui act.. (care?) sa permita mamei lor vitrege sa ramana in continuare in casa, alaturi de bunuri, pana la moartea acesteia.


// Multumesc tuturor celor care au incercat sa ofere un raspuns pentru aceasta problema!
1. Dacă se încheie o conventie matrimoniala, garsoniera ar deveni bun comun, deci fiecare sot ar avea 1/2 din imobil iar in urma succesiunii legale, sotul supravietuitor ar mosteni si 1/4 din partea sotului defunct, deci ar avea 10/16 din imobil, adica 62,5% din imobil.
2.De asemenea, sotul mai in etate ar putea incheia un testament autentic prin care să lase uzufructul sau dreptul de abitatie viageră către sotul supravietuitor.
Vad ca cele mai multe pareri se indreapta spre uzufruct prin testament.

Daca notarul nu cere un aviz psihiatric pentru incheierea testamentului, este necesar aviz de la IML pentru a fi sigur ca nu poate fi anulat ulterior, sau este ~imposibil de dovedit ulterior de copii cum ca defunctul nu a avut discernamant?
(Vecini, martori, notar etc, toti putand fi citati ca martori pentru a sustine ca defunctul a avut discernamant, nu figureaza cu boli psihice, dar este in prezent sub tratament pentru TBC... )

(Este o procedura destul de complicata si pentru a obtine acest aviz. Daca nu este absolut necesar... cred ca se poate si fara)


Multumesc domnule Alex Munteanu.
Consider ca este necesar avizul IML pentru a va asigura ca copii nu vor avea sanse de anulare a testamentului.

Intre timp s-a produs si decesul.

Multumesc inca o data pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Speta mostenire leonida leonida buna ziua, X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt ... (vezi toată discuția)
Drept viager de habitatie aaalinaaa aaalinaaa buna ziua, problema mea este urmatoarea: Am dobandit inaintea casatoriei in imobil,acum m-am casatorit,eu am o fetita din prima casatorie iar sotul meu un ... (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)