avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Instrainare bunuri proprii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Instrainare bunuri proprii

Un apartament dobandit inaite de casatorie, se poate vinde fara acordul sotului?
Cunosc antecedente, chiar fiica mea. I-am cumparat o garsoniera, fiind necasatorita. S-a casatorit, a vandut garsoniera in timpul casatoriei si a fost chemat sotul la notar sa semneze ca este de acord cu intrainarea, mai acum vreo 10 ani. Mai este valabil si acum?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 20:44, 3 Decembrie 2012
Conform noului Cod civil ar trebui să aveți în vedere si prevederile art. 321 - 322 NCC, indiferent dacă imobilul este bun propriu sau nu. :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2012
Patrick_, utilizator
De vandut se poate vinde bunul propriu fara acordul.sotului insa daca vreti sa cumparati un alt bun acesta va trebui sa aiba un regim juridic stabilit conform noii legi.
Se poate vinde bunul propriu fără acordul soțului dacă respectivul bun nu este „locuința familiei”. Conform art. 321 - 322 NCC, proprietarul „soț” nu poate dispune de aceasta fără „consimțmântul scris” al celuilalt soț.

Căsătoria poate fi încheiată și înainte de intrarea în vigoare a NCC. Trebuie doar că acel imobil să fie declarat ca fiind „locuința familiei”.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2012
Patrick_, utilizator
De obicei locuinta familiei se noteaza la Cartea funciara, daca nu aveti asemenea notare in Cartea funciara inseamna ca nu este locuinta familiei, de altfel veti declara si in act acest lucru.
Multumesc. Deci am un apartament cumparat inainte de casatorie. M-am casatorit, il vand si vreau sa-mi cumpar o casuta la tara. In actul de cumparare incheiat la notar, mentionez ca aceea casuta a fost cumparata din banii de pe apartamentul detinut inainte de casatorie. Divortez. Fostul sot poate avea pretentii la aceea casuta? Decedez, sotul mosteneste din aceea casuta? Multumesc mult.
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2012
SALLAY CATALINA, utilizator

Alte discuții în legătură

Partaj. bunuri proprii conform codului familiei vi7 vi7 conform codului familiei, locuinta dinaintea casatoriei era bun propriu si nu facea obiectul partajului. Ce statut are in noul Cod Civil? Face obiectul ... (vezi toată discuția)
Locuinta bun propriu daca se vinde in timpul casatoriei....? Zechino Zechino Bună ziua, Aș avea următoarea întrebare. Înainte de a mă căsători am dobândit o locuință care este numai pe numele meu, bun propriu. Între timp ... (vezi toată discuția)
Divort, probleme cu locuinta familiei elacristina elacristina suntem casatoriti de 2o de ani.locuim in apartamentul socrilor dar acum 5 ani i-a fost donat sotului .deci apartamentul este doar al lui,al sotului. avem un ... (vezi toată discuția)