avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contract de voluntariat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contract de voluntariat

administratorul unei asociatii (PENSIOANR) poate incheia cu asociatia de propeietari contract de voluntariat? mutumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:51, 5 Decembrie 2012
incerc sa gasesc o explicatie logica , daca sunt pensionar (limita de varsta ) si inchei contract individual de munca pentru o asociatie de locatari de ce trebuie sa virez si cas?
mai mult in situatia in care sunt angajat cu contract de munca in calitate de administrator trebuie lunar sa ridic salariul si sa virez contributiile obligatorii, dar nimeni nu gandeste ca in aceasta situatie daca asociatia are restantieri , administratorul isi ia salariul din ceea ce plareste ceilalti li locatari , ramanand astfel utilitati neachitate si pentru cei care sunt la zi. probabil sunyt o persoana care se gandeste la ceilati si mai putin la el , mentionez ca am avut contract de prestari servicii cu asociatia de locatari iar pentru veniturile pe care le incasam (efectiv de la cei care achitau in totalitate )am platit impozit si sanatate pana la momentul cand itm a venit in verificare si a concluzionat ca trebuie sa inchei contract de munca, ceea ce inseamna cheltuieli mai mari pentru asociatie. am citit cu atentie legislatia , dar am constata ca nimeni nu incearca sa coroboreze legislatia (fisc, itm, etc) fiecare vazan.d doar partea lui. multumesc
Daca vreti ca prin incheierea unui CIM sa nu creasca cheltuielile asociatiei, puteti sa rezolvati printr-un salariu mai mic. Daca pana acum pe baza de conventie asociatia platea, de exemplu, 500 lei/luna pentru administrator din care administratorul lua in mana 400 lei, acum, pe baza CIM, asociatia sa suporte tot 500 lei dar administratorul sa ia in mana numai 250 lei iar ceilalti 250 sa se duca la buget.
Asa respecati legislatia si nu cresteti cheltuielile asociatiei.
Explicatia logica:
1. - sunteti pensionar. In calitate de pensionar nu platiti CAS (fondul pentru pensii).
- daca lucrati, deci pentru partea activa din viata dv., ca orice salariat trebuie sa platiti acest CAS.
- chiar si daca ati fi fost activ - de baza - si nu pensionar, ar fi trebuit sa platiti CAS pentru al doilea job, deoarece CAS-ul se plateste la totalul venitului brut al unei persoane nu numai la jobul de baza. Astfel daca din cele joburi ati fi castigat 1000 + 300 = 1300 lei e ca si cum ati fi avut un singur job de 1300 lei la locul de munca de baza.

2. Legile nu sunt facute pentru situatii exceptionale, ci pentru situatii normale si generale posibil. Restantele locatarilor sunt o chestiune exceptionala si nu normala, adesea subiectiva si care are o componenta personala puternica. Daca s-ar tine cont in lege de faptul ca cineva este restantier, asociatiile ar ajunge sa nu mai plateasca niciun fel de contributie la stat.
Rezolvarea problemei restantierilor nu tine de Codul fiscal, ci de organizarea si functionarea asociatiei care are parghii suficiente in Legea 230/2007 de a-si asigura recuperarea restantelor, iesind din paradigma situatiei exceptionale si intrand in aceea a situatiei normale.

Intr-o asociatie poate exista la un moment dat o restanta totala de 10.000, dar in luna urmatoare aceasta suma sa fie recuperata si deci asociatia sa nu mai aiba restante.
Contractul cu administratorul insa ramane si este valabil si intr-o situatie si intr-alta. De ce atunci contributia sa fie platita avandu-se in vedere restanta de 10.000 lei in luna urmatoare cand aceasta restanta nu mai exista si prin ce formular sofisticat s-ar putea comunica asta statului? Lasa ca si-asa lucrurile sunt complicate!

3. De ce este activitatea de administrator o activitate dependenta si, in consecinta, de ce trebuie incheiat CIM?
Conform Codului fiscal definirea unei asemenea activitati este:
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

Administratorul indeplineste atributiile obligatorii rezultate din descrierea functiei in HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari. Daca are niste atributii obligatorii, inseamna ca este subordonat entitatii cu care are raporturi de munca....si astfel se indeplineste punctul a) din definitie.
In activitatea sa administratorul foloseste spatiul pus la dispozitie de asociatie, materialele de birotica, precum si alte cheltuieli legate de prestatia lui pe care asociatia le plateste. Deci se indeplineste si punctul b).
Asadar numai faptul ca din aceasta relatie intre asociatie si administrator rezulta un caracter de subordonare - prin atributii obligatorii -, dar si suportarea cheltuielilor de prestatie de catre asociatie - altele decat venitul administratorului - face ca aceasta activitate sa fie definita ca dependenta si tratata ca atare, adica se impune incheierea unui contract de munca cu timp partial de lucru, pe o perioada determinata sau nedeterminata.

4. Atitudinea dv. grijulie fata de cei buni platnici care, pe langa ca trebuie sa-i suporte material pe restantieri, se vor vedea si cu o cota a salariilor aproape dublata, este laudabila. Personal, la trecerea de la conventia civila la CIM, am resimtit o strangere de inima gandindu-ma la reactia agresiva a unora dintre proprietari care s-a si dovedit reala, decat la buzunarul lor.
Dar daca va ganditi la interesul general, ar trebui sa aveti in vedere si interesul personal atat cel imediat, dar si cel general valabil.
Interesul imediat ar fi ca fara CIM, ramanand cu conventia civila, ati sta mereu cu sabia lui Damocles deasupra capului pentru ca amenzile ITM ajung la milioane de lei atat pentru asociatie, cat si pentru dv. personal. Merita?
Interesul general ar fi sa mergeti cu logica, pe care vreti sa o deslusiti aici cu noi, mai departe si sa va intrebati de unde va vin banii de pensie? Din fondul de asigurari sociale (CAS).
Daca toata lumea ar gandi in acesti termeni de exceptie, ca sunt restantieri sau alte cauze mai mult sau mai putin subiective, acest fond al statului n-ar mai fi alimentat sau ar da ghes celor care nu s-ar sfii sa profite de ocazie sa nu mai plateasca. Fondul s-ar micsora din ce in ce mai mult, iar dv. ati ajunge sa primiti pensia numai din cand in cand, atunci cand s-ar strange bani in acest fond. Nu extind discutia la alte aspecte colaterale, dar ideea de baza este ca, atata timp cat exista legi, asa cum sunt ele, e corect sa le respectam fiecare in parte.
Altfel riscam, ca dintr-un plan general precar generat de interesele personale subiective la un moment dat, sa ajungem ca propriul nostru interes personal sa fie afectat. Si nu stiu daca in aceste conditii ati mai fi atat de generos! :)

Fenomenul are o inertie foarte mare si dv. ati putea ajunge sa va uitati dupa postasul care va aduce pensia mult si bine. Merita?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot modifica contractul administratorului? nico_2014 nico_2014 Buna ziua, In urma cu circa o luna am fost ales presedinte al asociatiei de proprietari. Cu ocazia preluarii documentelor asociatiei am constatat ca ... (vezi toată discuția)
Salarizare administrator mecena04 mecena04 Administartorul avea salariu 1000 lei si acum in fisa de repartizare a cheltuielilor lunare apare suma de 1500 lei cu motivatia ca asa impune legea? Nu am ... (vezi toată discuția)
Concediere Volentir Mircea Volentir Mircea Suntem o asociatie de proprietari cu probleme financiare grave datorate restantierilor (restantele reprezinta cca 65% din toalul cheltuielilor pe o luna de ... (vezi toată discuția)