avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contract de mandat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contract de mandat

Buna ziua,
Cum arata acel contract de mandat pentru plata presedintelui asociatiei de proprietari si ce impozite se platesc?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:49, 6 Februarie 2009
1.Stopat la sursa : se retine impozitul de asociatie si se vireaza la finante, adica nu merge beneficiarul indemnizatiei sa plateasca la finante. Si este impozit final adica presedintele nu mai plateste alt impozit pentru suma respectiva la fisc.
2.Se trece in declaratiile depuse de asociatie la finante la rubrica conventii (nu salarii).
3.Contractul de mandat poate fi semnat in numele asociatiei in cadrul unei sedinte de comitet de catre vicepresedinte sau, asa cum am vazut la alta asociatie de catre toti membrii comitetului prezenti la acea sedinta.
4. Acest contract are regim intern, nu se inregistreaza decat la asociatie mai ales pentru a stabili inca odata atributiunile si obligatiile presedintelui, indemnizatia, si alte clauze de colaborare eventual cu membrii comitetului, cu cenzorul, clauze prevazute deja in lege sau aprobate in adunarea generala. Este si documentul ce sta la baza platii indemnizatiei prin dispozitie de plata sau un documet la fel ca statul de plata salarii dar putem sa-l numim "Indemnizatii luna..." pentru a nu fi confundat de cei de la ITM cu statul de salarii ce implica inregistrarea la ei cu tot tacamul de taxe si declaratii lunare.
Multumesc pentru raspunsul foarte lamuritor. La obiect si fara batut apa-n piua cu citate si rascitate....:))
Multumesc foarte mult pentru raspunsul lamuritor si complet. =D>
Buna ziua,
Va multumesc foarte mult pentru raspuns, dar cei de la finante zic ca in baza Legii 19/2000 eu trebuie sa platesc si CASS.. Care este articolul din acesta lege care arataca platesc numai acel 16%?
Va multumesc.
sorin2tudora a scris:

Buna ziua,
Va multumesc foarte mult pentru raspuns, dar cei de la finante zic ca in baza Legii 19/2000 eu trebuie sa platesc si CASS.. Care este articolul din acesta lege care arataca platesc numai acel 16%?
Va multumesc.

Am pus aceasta intrebare la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. Am primit mai multe raspunsuri cu variante. Pe scurt . Daca e contract civil, mandat, conventie civila care nu se inregistreaza la ITM asociatia nu are obligatia sa retina si vireze contributia pentru sanatate ca la angajatii cu contract de munca. Beneficiarul indemnizatiei are obligatia sa-si plateasca singur la sanatate daca nu este asigurat prin alt contract, prin pensie, etc
Am aplicat si aplicam acest mod de a nu aplica taxe si la somaj, pensii. Practic la conventii, contracte civile, mandat retinem 16% si-i platim la finante odata cu declaratia 100. Nu ne-a zis nimeni de la finante nimic dar nici noi nu i-am intrebat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare fise fiscale asociatie de proprietari nity nity Buna! Sunt administratorul unui bloc din Bv si as dori urmatoarea informatie: Am incheiat un contract in calitate de PFA cu asociatia la care prestez ... (vezi toată discuția)
Contract mandat presedinte bloc nity nity Buna ziua ! In calitate de administrator al unui bloc am intocmit un contract de mandat pentru presedintele asociatiei. Intrebarea este: Am specificat in ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contracte folosesc pentru functiile din asociatie ? akadea akadea Buna ziua, 1. Doresc sa aflu ce fel de contracte trebuie folosite corect(cf.legii) in cadrul asociatiei pentru : - presedinte - cenzor - administrator - ... (vezi toată discuția)