avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mai exista asociatii de locatari legale?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mai exista asociatii de locatari legale?

Buna seara,
O scurta intrebare.
Mai exista asociatii de locatari sau trebuiau pana la un anume termen sa se constituie ca asociatie de proprietari. Si daca da, care ar fi trebuit sa fie pasii pentru asa ceva?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 16:52, 18 Decembrie 2012
1-Este de preferat ca pentru corecta intelegere a problemelor cu care va confruntati,sa detaliati corect si concret natura problemelor,astfel incat daca ati apelat la acest forum sa primiti raspunsuri corecte care sa va ajute
2-De la intrebarea initiala
Mai exista asociatii de locatari sau trebuiau pana la un anume termen sa se constituie ca asociatie de proprietari. Si daca da, care ar fi trebuit sa fie pasii pentru asa ceva?
este o diferenta semnificativa pana la
Pai in calitate de proprietar al unui apartament din cadrul asociatiei, cred ca am dreptul sa stiu ce face administratorul, nu? Mai ales cand acesta da raspunsuri evazive, ocoleste problemele sau altele.

In conformitate cu disp art 10 din L nr 230/2007
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de acivitatea asociatiei si au acces,la cere,la orice document al acesteia

Trebuie sa aveti in vedere insa ca reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele acesteia,care detine competenta sa solutioneze problemele curente si sa clarifice aspestele neclare proprietarilor
3-Administratorul de imobil in calitate de angajat al asociatiei de proprietari nu detine autoritatea si competenta sa
pune la plata apa cu alt pret decat este data de furnizor pe facturi, atunci cand iti cere sa platesti in avans intretinerea ca sa plateasca o datorie a asociatiei, atunci cand ii spui ca ai o problema si stabilesti cu el sa se rezolve iar apoi vine cineva ca prin minune aduce pe cineva de la RADET si da drumu la caldura in bloc in timpul unei lucrari programate,


4-Pentru
atunci cand incaseaza de 2 ori intretinerea pentru aceeasi perioada si uita sa o scada, atunci cand spune ca a depus actele pentru izolarea termica a blocului cand de fapt el nu a trecut in asociatie de proprietari, atunci cand refuza sa aeriseasca un calorifer si nici sa-l scada de la intretinere nu vrea, atunci cand pe tabelul cu intretinerea apar cu apartamentul locuit cand de fapt nu e locuit dar altii apar cu 0 persoane, atunci cand tabelul cu intretinerea nu sta mai mult de 3.. 4 zile afisat


in temeiul disp art 12 A c si d din HG nr 1588/2007 formulati
contestatie la lista de plata in termen de 10 zile de la afisarea acesteia.
Presedintele de asociatie este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile

5-Pentru
acest om nu face fata problemelor sau nu e capabil sa se ocupe de o administratie


sesizati oficial presedintele de asociatie care in calitate de reprezentant legal al asociatiei de proprietari are autoritatea si competenta in cadrul comitetului executiv,in temeiul disp art 30 din L nr 230/2007 al g
pentru scopul si activitatile asociatiei de proprietari,angajeaza si demite,incheie si reziliaza contracte
Am intrebat Presedintele despre demersurile pentru a trece asociatia de locatari in asociatie de proprietari si mi-a spus ca dansul nu se ocupa de asa ceva si nu poate sa imi spuna nimic. Sa merg si sa il intreb pe dl. administrator ca el se ocupa de tot.
Ce pot intelege de aici?
Iar cand il intreb pe administrator ori schimba subiectul ori da niste explicatii de te doare capu.
Prima data cand am intrebat de izolare a fost in decembrie anul trecut si mi-a spus ca intai trebuie schimbata asociatia de locatari in asociatiei de proprietari. Apoi anul acesta prin ianuarie am intrebat din nou si mi-a spus ca a inceput demerurile pentru schimbare. Prin aprilie intreb din nou si mi se spune ca trebuie schimbat contractul de energie electrica. In august intreb din nou si imi spune ca a depus o parte din acte pentru dosarul de izolare. Luna trecuta m-am interesat personal la primarie si mi-au spus ca din partea asociatiei nu s-a depus nimic si nici consultanta nu a venit cineva sa ceara. Iar blocul este cunoscut pentru ca este separat in mai multe asociatii. Luna asta am intrebat din nou ca sa imi spuna ca inca nu a schimbat asociatia de locatari in asociatie de proprietari.
De aici ce pot intelege? Ca am fost dus cu zaharelu.
De AG nu am auzit sa se faca. Nu stiu prin ce metode sunt anuntate aceste adunari, dar la avizier nu am vazut niciodata vreun anunt in acest sens.
Am de facut lucrari in apartament si nu pot pentru ca administratorul imi tot baga bete-n roate. Acum stau cu un calorifer rece si unul avariat pentru ca nu vrea sa opreasca caldura sa imi pot face lucrarea.
Desi a fost oprita caldura pentru neplata si am anuntat lucrarea la administrator iar acesta a fost de acord imediat ce s-a facut plata datoriilor cineva a dat drumu la caldura in bloc, a deschis vanele. Iar dupa spusele dansului, singurele chei de la subsol sunt la dansul, iar cand nu este in oras stau la presedinte. Iar in ziua respectiva dansul era in oras, nu stie cine a dat drumul la caldura, pentru ca el a fost sa plateasca datoria.
Cat despre vecini... Cenzorul este tot vecin si este unul cu datorii mari la intretinere...
In cazul asta, ce pot sa fac?
Sa ma duc la vecinul de sub mine si sa-l anunt ca in cazul unei inundatii sa stie de unde vine si de ce nu s-a remediat. Apartamentul nu este locuit in momentul de fata iar de sarbatori o sa fiu plecat... Iar instalatorul l-am chemat de 5 ori pana acum si niciodata nu a putut interveni pe diverse motive ale administratorului.
bobman a scris:


mi-a spus ca dansul nu se ocupa de asa ceva si nu poate sa imi spuna nimic.



Urmare raspunsului primit este evident ca presedintele de asociatie fie nu stapaneste normele in domeniu care prevad imperativ responsabilitatile si limita de compenta,fie este interesat strict de indemnizatie
Art 31 din L nr 230/2007 Peesesedintelea aspociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia
el reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii...

Sa le luam pe rand.
Asociatii de locatari nu mai exista incepand cu data de 12 iulie 1999.

Art. 70. - Decretul Consiliului de Stat nr.387/1977 pentru aprobarea Statutului privind organizarea şi funcţionarea asociaţiei locatarilor, publicat în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 116 din 16 noiembrie 1977, se abrogă după 24 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.


Nu exista obligativitatea constituirii asociatiei de proprietari. Insa fara o asociatie de proprietari, ceea ce se intampla la dvs e complet ilegal. Pentru ca fara asociatie de proprietari :
- nu se pot acorda salarii sau orice fel de remuneratii pentru persoanele "care se ocupa" de ... ( de ce se ocupa)
- nu poate sa exista administrator, presedinte, sau orice alta functie.
- nu exista nici responsabilitati si nici obligatii.
- in schimb exista un cumul de infractiuni si pedepse.

Pe scurt, persoana caruia dvs ii spuneti administrator, presteaza o activitate, o munca. Lipsa unui contract de munca( sau echivalent) se traduce in munca la negru ceea ce este o contraventie, iar nedeclararea veniturilor constituie tot o ilegalitate si poate fi pedepsita ca atare.

Deci teoretic, dvs x-ulescu, va puteti trezi cu un control fiscal si cu amenzi usturatoare.
Va pot da multe asociatii unde presedintele... e doar cu numele functiei ca restu este facut de administrator.
Ok. Am notat ce mi-ati spus.
Stiu ca in cazul unei asociatii de locatari nu prea pot fi trasi la raspundere si probabil se si bazeaza pe asta.
Pana acum tot ce am avut nevoie am discutat cu administratorul, nu am sarit peste capul lui sa fac de capul meu ceva. Dar in conditiile de fata ma vad fortat sa imi aduc singur RADET-u si sa ii opreasca apa caldura pana imi remediez problemele, pe cheltuiala mea. Intr-o discutie cu dansul mi-a spus ca nu pot sa imi fac aceste lucrari ca deja s-au efectuat 4 lucrari si fiecare a costat asociatia 1300... 1400 de lei. O suma de aproape 10 ori mai mare decat cere efectiv RADET-ul. Iar acum astept sa vad urmatoarea intretinere pt ca dansul a spus ca toate interventiile care s-au facut in apartamentele unde au fost probleme vor fi suportate de asociatie, deci plata lor se va regasi in urmatoarea intretinere. Stiu si ca reparatiile la partile comune se platesc din banii asociatiei, dar aici nu a fost cazul.

Acum stiind toate neregulile astea as dori sa pot afla si daca dansul a facut vreun demers, efectiv, de a trece asociatia de locatari in asociatie de proprietari. De la dansul sigur nu o sa pot afla ceva concret sau ceva care sa fie adevarat.
Iar dupa ce as avea si acest raspuns, nu stiu in ce masura, sa incerc eu sa formez o adunare generala... desi nu cred ca o sa pot sau o sa se intample. Iar in cazul acesta nu-mi ramane decat sa merg din usa in usa pe la fiecare.

Alte discuții în legătură

Oprire caldura qntrix qntrix Buna ziua, De mai multi ani am aceasta problema, si cum urmeaza luna martie, presupun ca si in acest an ma voi bucura de ea: de obicei la 1 martie, indiferent ... (vezi toată discuția)
Unde poate fi reclamat administratorul? Anca1972 Anca1972 Buna ziua, As dori sa stiu unde poate fi depusa o reclamatie impotriva administratorului unei asociatii, avind in vedere ca: 1. asociatia noastra este ... (vezi toată discuția)
Probleme asociatie proprietari rentz rentz Buna ziua, Va expun mai jos un istoric al problemelor Asociatiei de Proprietari bloc X scara 1 : 1. Blocul X are 8 scari si 7 etaje si a fost construit ... (vezi toată discuția)