avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fosta mea prietena m-a dat in judecata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fosta mea prietena m-a dat in judecata

Buna,

Situatia este urmatoarea:
Doi copii nascuti dintr-o relatie de concubinaj. De curant mama copiilor a depus o actiune de judecata pentru obtinerea pensie de intretinere in judetul Salaj (judet "neutru").
Pana in vara lui 2011, tatal biologic le vizita ori de cate ori venea in tara si le trimitea bani regulat de mai bine de 4 ani, dar nu avea nici o obligatie judecatoreasca sa plateasca pensie alimentara. El are la randul lui familia sa si mama copiilor nu a dorit sa ii creeze probleme in acest sens. Din toamna aceluiasi an tatal in baza faptului ca mama copiilor nu-i mai permite sa aiba vesti despre copii si nici nu-l mai lasa sa-i vada, a decis sa nu mai dea nici un ban, dar este dispus sa le trimita din nou lunar o suma de bani in functie de veniturile sale, cu conditia sa-si poata vedea copii (fie chiar si pe teritoriul Romaniei)
Domiciliul tatalui este in Romania dar de cativa ani locuieste in strainatate si este citat sa se prezinte la tribunal in ianuarie.

Intrebari :
1) pârâtul poate cere o alta data de infatisare ?
2) pârâtul poate angaja un avocat sa-i reprezinte interesurile ?
3) pârâtul poate cere ca dosarul sa fie transferat intr-un alt judet, din cauza ca bunica copiilor a lucrat ca grefiera in acelasi tribunal ?
4) care sunt demersurile sau etapele unui astfel de proces si cat poate dura ?
5) în tara pârâtul nu are nici o proprietate si nici un venit. Pensia de intretinere se calculeaza pe veniturile fixe obtinute in afara tãrii ?

Multumesc anticipat pentru timpul acordat
~ Conținut șters la cerere ~
Eu sugerez ca inainte de a incerca sa va aparati sa incercati o solutionare pe cale amiabila a disputei mai ales ca , inteleg ca sunteti de acord sa platiti pensie alimentara. Faceti mai bine o intelegere in fata unui mediator, prezentati-va cu ea la tribunal si evitati astfel lupta in justitie. Banii de pe cheltuielile cu procesul ii puteti folosi in beneficiul copiilor.
VictorMosnegutu a scris:


Deci:
-avem doi copii nascuti intr-o relatie de concubinaj
-un tată biologic
-mama copiilor a depus o actiune de judecata pentru obtinerea pensiei de intretinere, de la tatăl biologic, presupun.

Întrebări:
-Tatăl biologic a recunoscut sau nu copiii?
Altfel spus, e tatăl copiilor (cu drepturi şi obligaţii) sau doar \"contribuabil\" la conceperea lor (adică tată biologic) ?

-Dacă e doar tată biologic, are calitate procesuală în speţă?



Bunã intrebare, biologic sau cu drepturi si obligatii !!!???

Unul din copii este nascut in strainatate si pe certificatul lui de nastere scrie numele meu (al tatalui) insa pe al doilea nu stiu pentru ca actele de nastere ale copiilor nu le-am putut consulta niciodata. La un moment dat au fost ceva probleme cu numele de familie al copiilor pentru ca mama lor in momentul "despartirii" era in instanta de divort cu fostul ei sot si-i purta inca numele cand certificatele de nastere au fost facute. Astazi cred (90%) si sper ca-mi poarta numele amandoi.

Pana in prezent nu am fost obligat prin nici o hotarare judecatoreasca sa trimit bani copiilor, ci am facut-o din initiativa proprie si bun simt de tata responsabil. Am o multitudine de dovezi in acest sens (chitantele Western Union).

Ce inseamna "calitate procesualã în spetã"?

Multumesc pentru raspunsul DVS.
Ultima modificare: Vineri, 21 Decembrie 2012
ContSters273975, utilizator
medieribucuresti a scris:

Eu sugerez ca inainte de a incerca sa va aparati sa incercati o solutionare pe cale amiabila a disputei mai ales ca , inteleg ca sunteti de acord sa platiti pensie alimentara. Faceti mai bine o intelegere in fata unui mediator, prezentati-va cu ea la tribunal si evitati astfel lupta in justitie. Banii de pe cheltuielile cu procesul ii puteti folosi in beneficiul copiilor.


In ziua de astazi nu mai trimit nici un ban pentru simplul fapt ca mama lor de mai bine de un an, nu ma mai lasa sa-i vad cand merg in Romania si nici macar sa-i aud la telefon. Acest gest dateaza din ziua când a aflat ca mi-am reconstruit viata si ca am un alt copil.
Sunt disponibil sa reiau plata acelor sume (mai mult sau mai putin fixe insa regulate) sa zicem rolul de contribuitor insa nu inainte de a-mi fi recunoscut rolul de tata ca parinte si sa am minim aceleasi drepturi care le are si ea. Sa pot decide pentru soarta copiilor, sa pot trai alaturi de ei macar pe perioada vacantelor scolare oriunde in tara sau strainatate.
Recunosc si sunt constient de faptul ca copii sufera de aceasta situatie insa e singura mea sansa de a-mi vedea si profita de copiii nostri, ba mai mult niciodata nu am dorit sa ajungem la proces.

I-mi puteti spune in cateva cuvinte care sunt avantajele atunci cand se face apel la un mediator si care sunt obligatiile partilor in cazul unii astfel de actiuni ? Vreau sa stiu daca reclamanta poate fi pedepsita legal pentru nerespectarea hotararii luate in fata unui mediator pentru ca sincer m-am saturat sa trebuiasca sa raspund prezent doar cand are nevoie de bani. Cat despre cheltuielile procesului sunt de acord cu DVS.

Multumesc anticipat pentru timpul acordat
Ultima modificare: Vineri, 21 Decembrie 2012
ContSters273975, utilizator
La un moment dat au fost ceva probleme cu numele de familie al copiilor pentru ca mama lor in momentul "despartirii" era in instanta de divort cu fostul ei sot si-i purta inca numele cand certificatele de nastere au fost facute.


Avand in vedere divortul la care faceti referire, este foarte posibil ca, din punct de vedere legal, sa nu fiti tatal copiilor, macar al celui mai mare. Copilul conceput in timpul casatoriei, are ca tata pe sotul mamei, sotul cel din acte. A existat vreo actiune de tagada a paternitatii? Ati dat vreo declaratie ca recunoasteti copiii? Ati cazut de acord asupra numelui de familie al acestora? Au fpst schimbate certificatele de nastere?

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara pentru copii violeta69 violeta69 va rog sa mi spuneti ce sanse am sa obtin pensie alimentara pentru 2 copii cind tatal e plecat in strainatate (a fast in italia si acum in Germania ) El in ... (vezi toată discuția)
Caz civil de vizitare a minorilor danyboldea danyboldea Buna ziua! Am si eu o intrebare: sotul meu a mai fost casatorit si in urma casatoriei au rezultat 2 minori (in prezent 7 ani si respect 10 ani) Fosta sotie ... (vezi toată discuția)
Hotarare instanta stabilire pensie de intretinere leonora leonora Buna seara. In timpul procesului de divort,se cere de catre reclamant incredintarea minorului si stabilirea pensiei de intretinere a acestuia la nivelul ... (vezi toată discuția)