avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Zapada de pe casa vecinului cade pe proprietatea mea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Zapada de pe casa vecinului cade pe proprietatea mea

Am un vecin care si-a construit casa in apropierea propietatii mele, unde am anexe gospodaresti. In fiecare iarna zapada de pe casa vecinului cade pe propietatea mea si pe acoperisul anexelor gospodaresti, unde iarna trecuta datorita zapezii f mari, zapada cazuta de pe acoperisul lui mi-a provocat pagube prin distrugerea partiala a acoperisului unei anexe. Am dicutat cu acesta ca sa-si monteze parazapezi dar acesta refuza spunand ca firma cere i-a livrat materialul pt acoperis i-a garantat ca zapada nu o sa cada si nu vrea sa auda de despagubiri. Avand in vedere ca o sa se repete acest lucru doresc sa stiu pe cine trebuie sa anunt sa faca constatarea si sa evalueza paguba intrucat acest vecin refuza sa incheiem acest conflict pe cale amiabila. Anexele si casa sunt construite la distanta legala fata de hotar (60cm)
Tot odata vreau sa stiu care este procedura legala pt a fi obligat sa-si monteze parazapezi daca zapada de pe casa lui cade pe propietatea mea fara sa fie distrugeri.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cojocri61 , utilizator 21:58, 23 Decembrie 2012
unmoeglich a scris:

Sa nu uitati ca daca anexele d-voastra sunt construite ilegal nu aveti sanse de castig.



Da, dar totusi, chiar si neexistand nicio paguba materiala, nu este normal ca zapada vecinului sa cada in ograda domnului. Daca deschide o actiune in instanta nici nu trebuie sa aduca in vedere pagubele produse, ci simplul fapt ca vecinul nu respecta art. 611 NCC.
Multumesc. m-am gandit si eu la acest aspect intrucat acoperisul vecinului fiid f inalt, anul trecut cand zapada a avut cca 80cm a alunecat de pe acest acoperis, cazand la cca 2-3 m de hotar pe propietatea mea. Daca eram cu treaba in acel loc putea sa-mi puna viata in pericol. Nu mai vorbesc de paguba produsa. cineva spunea de autorizatie de constructie. Aceste anexe sunt in acel loc de peste 40 ani, detin propietatea mostenire de la parinti.
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2012
cojocri61, utilizator
Observ ca subiectul este discutat cam superficial, desi cunosc multe cazuri cand zapada de pe casa vecinului cade ca o avalansa pe proprietatea celuilat vecin, cauzand pagube mai mici sau mai insemnate.
As dori sa aflu parerea unui spcialist in ce masura sunt aplicabile prevederile art. 611 NCC ,care se refera la picatura stresinii:
"Proprietarul este obligat sa isi faca streasina casei sale astfel incat apele provenind de la ploi sa nu se scurga pe fondul proprietarului vecin"
DAR, care este solutia daca vecinul are aut. de construire, daca a construit la distanta legala de hotar si a montat si parazapezi, INSA CU TOATE ACESTEA ZAPADA DE PE ACOPERISUL CASEI (acoperisul fiind din tabla permite o alunecare a zapezii) CADE PESTE GARDUL INALT DE 2 METRI PE PROPRIETATEA MEA, la o distanta de 1 m de gard?
Nu mi se pare corect ca avalansa de zapada de pe casa vecinului sa cada pe propietatea mea . La mine a ajuns pana la 3m fata de hotar. Va dati seama daca treceam in acel timp prin acel loc unde am anexele pute sa-mi puna viata in pericol. As dori si eu sfatul unui specialist .Spunea cineva ca la anexe trebuie sa existe autorizatie de constructie pentru anexe care sunt acolo de cca 40 ani, ca altfel pentru pagubele produse nu am castig. Bun daca parcam masina in acea zona sau aveam bunuri pe propietate si mi le distrugea nu era acelas lucru?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie la 1 metru de hotar 241052 241052 Noi am construit o Casa de Vacanta in Romania , , aceasta sa construit la o distanta de 1m. dela granita cu Vecinul, iar Vecinul se plige ca , nu mai are soare ... (vezi toată discuția)
Picatura de ploaie liliana1966 liliana1966 daca constructia vecina e la 60 cm de gard dar are acoperis cu panta spre proprietatea mea sa zicem ca ploaia se duce pe jgheab si burlane dar zapada la iarna ... (vezi toată discuția)
Consultatie - obligatie parazapezi Vyom Vyom Buna ziua! Am construit o casa in mediu rural respectand distanta dintre gard si casa( 1m),gardul fiind facut de mine.acum cateva zile am primit o reclamatie ... (vezi toată discuția)