Buna, am si eu o intrebare, poate ma ajuta cineva. Dupa decesul sotului, vine la mostenire sotia si sora acestuia. Ulterior a decedat si sotia, fara mostenitori. Dupa decesul sotiei, poate veni la mostenirea acesteia cumnata sa (afin de gradul II) ?
Mentionez ca este vorba despre un bun care nu a fost trecut in certificatul de mostenitor si care va fi introdus printr-un supliment la certificatul de mostenitor. Bunul care acum se introduce a fost bun dobandit de sotul antedecedat prin mostenire de la parintii acestuia, impreuna cu sora sa in cota de 1/2 pentru fiecare. In acest moment, sora ar detine 3/4 din bun, iar cumnata decedata 1/4. Se poate considera mostenire vacanta ? Va multumesc.
Afinii nu au vocatie succesorala. Cumnata nu poate veni la mostenirea sotiei fratelui ei.
Cumnata decadata nu are rude....copii, parinti, frati, nepoti?
Daca nu are rude pana la gradul 4 atunci mostenirea devine vacanta si va fi luata de stat.
Multumesc mult pentru promptitudinea raspunsurilor.
De ce mi-a fost frica nu am scapat, da, nu are nici o ruda in viata. #-o Dar am crezut ca exista un artificiu, ca fiind vorba de o parte dintr-un imobil pe care sotul ei l-a primit prin mostenire de la parinti sai (ca bun propriu) impreuna cu sora sa si din care ulterior i-a revenit si ei o parte, adica de fapt din averea care a fost a socrului ei. Nu mi se pare normal ca sora sotului sa fie privata de aceasta parte din mostenire, mai ales ca imobilul a apartinut integral tatalui ei. Nu se poate raporta la faptul ca imobilul a fost acum adus in masa succesorala si sa se tina cont de proprietarul initial al imobilului si de descendentii acestuia in viata ? Adica din cauza existentei la un moment dat a acestei cumnate, din intreaga avere a tatalui ei, va avea 3/4, iar statul 1/4 ? Este logic, dar nu mi se pare echitabil.:sorry:
Toata "inechitatea" acesta putea fi rezolvata printr-un amarat de testament. Dar omul asteapta sa se gandeasca numai legea la ceea ce ar fi putut sa gandeasca si el (ori sa-ntrebe un avocat).
Mostenirea parintilor sotului decedat a fost dezbatuta? Adica exista un certificat de mostenitor in care fratele si sora apar ca mostenitori ai parintilor lor, dar din acest certificat lipseste un bun care va fi intodus acum? Sau n-a fost dezbatuta niciodata mostenire parintilor, ci doar mostenirea fratelui decedat? Din care masa succesorala ziceti ca lipseste bunul ce trebuie "adus acum"?
Imobilul asta e vreun teren restituit? Cine a facut cerere de restituire?
O consultatie avocatiala la vremea ei ar fi fost incomparabil mai ieftina decat valoarea unei patrimi din avere, platita statului. (cu tot balciul mostenirii vacante si iesirii din indiviziune cu statul).
Aviz amatorilor, care gandesc intotdeauna: da-l dracu' pe avocat, la asta mergem numai cand nu mai stim pe unde sa scoatem camasa. Wrong. Ceea ce este initial ieftin/gratis, in final poate sa coste al naibi de scump. Cum ar fi in exemplul de mai sus.