avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi

din punct de vedere legal rudele prin alianta ce drepturi au? exista o ierarhizare a acestora?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:40, 26 Martie 2009
romascanu a scris:


Aviz amatorilor, care gandesc intotdeauna: da-l dracu' pe avocat, la asta mergem numai cand nu mai stim pe unde sa scoatem camasa. Wrong. Ceea ce este initial ieftin/gratis, in final poate sa coste al naibi de scump. Cum ar fi in exemplul de mai sus.


Daaaaa... inca din anul I de facultatea spunea profu`de civil: "in Romania toti oamenii se pricep la doua lucruri: la fotbal si la drept!"

Au fost dezbatute in termenul de 6 luni de la decese, toate succesiunile, prima data dupa parinti si dupa aceea dupa frate, mai putin succesiunea dupa cumnata care si-a instrainat singurul bun (casa) pe care il avea printr-un contract de vanzare-cumparare cu clauza viagera, la data decesului nemaifiind nici un bun in patrimoniu. Da, acest teren lipseste din certificat deoarece la vremea primului certificat de mostenitor dupa tata (1961) era deja luat de stat, fara titlu si nu au avut voie sa il introduca in certificat. La decesul fratelui si al cumnatei era acelasi lucru, succesiunile acestora dezbatandu-se inainte de 1989 (deci, nu aveau de ce sa consulte un avocat). In prezent terenul este pe CF pe numele tatalui (socrului in cazul cumnatei), Statul nu si-a inscris dreptul de proprietate in CF si a fost folosit de un CAP, deci fara titlu. A fost solicitat (fiind intravilan) si pe Legea 18 si pe Legea 10. Au fost respinse ambele cererei, cea pe Legea 18 pentru ca solicitanta nu are cetatenia romana si cea pe Legea 10, tot pe acelasi considerent (prin trimiterea notificarilor de la Comisia de solutionare pe legea 10 la comisia de fond funciar, adica printr-un artificiu, ilegal din punctul meu de vedere). Acum este un litigiu pe rol pe aceasta tema. Fiind vorba despre un teren cu suprafata foarte mare (aproape 3 ha, din care aproape 1 ha liber si restul ocupate cu constructii) si situat intravilan intr-un oras important, femeia incearca tot posibilul ca sa recastige acest teren. Va incerca si la CEDO (daca nu va avea castig de cauza in tara) deoarece are un bun in intelesul Conventiei.
Deci, a fost un concurs de imprejurari la acea vreme si nu aveau ce sa faca. Cumnata nu avea de ce s-a faca testament, nemaiavand (dupa stiinta tuturor la acea vreme) ce testa. Cererea a fost depusa de catre mostenitoare si oricum pana acum Primaria nu si-a dat seama ca aceasta nu este singura mostenitoare a terenului, dar in instanta se poate lovi de un judecator mai atent si atunci am cam incurcat-o.S-a gandit sa faca si un certificat suplimentar de mostenitor pe acest teren, dar ne lovim de acelasi impediment (cumnata), deoarece este putin probabil sa gasim un notar neatent la aceste detalii.
Castig de cauza am avea numai pe Legea 10, unde daca un singur mostenitor face notificarea pentru intreg imobilul, i se atribuie acestuia, urmand ca dupa aceea sa se descurce cu ceilalti mostenitori pe calea dreptului comun. Si cum nu mai are cine sa solicite partea, am cam da-o la intors.
termenul de depunere a unei notificari pe legea 10 s-a cam implinit din septembrie 2005, deci nu se mai pot depune astfel de notificari. Oricum nu cred ca aveti nici temei pentru o astfel de notificare.

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . rudele cele ... ALEXANDRU BUJOR ALEXANDRU BUJOR Verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . Rudele cele mai apropiate in viata sintem 5 verisori primari veniti din tati care sint frati cu tatal ... (vezi toată discuția)
Bună seara am o problema cu o moștenire am un unchi (fratele ... At49692@gmail.com At49692@gmail.com Bună seara am o problema cu o moștenire am un unchi(fratele tatălui meu care este decedat, menționez ca nu mai am frații) care nu are copii nici soție ... (vezi toată discuția)
Gradul 4 de rudenie catalinbanita catalinbanita Buna ziua! As dori sa ma lamuriti si pe mine... si sa imi raspundeti punctual. 1. Sotiile a doi frati se incadreaza in ``rude pana la gradul 4``? 2. Daca ... (vezi toată discuția)