avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere nu inseamna si restituirea taxelor de timbru?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere nu inseamna si restituirea taxelor de timbru?

in 2010 s-a platit taxa judiciara de timbru pt un proces de partaj. partajul s-a incheiat cu o mediere si o tranzactie depusa la judecatorie. la pronuntarea deciziei s-a cerut si restituirea taxei de timbru. Nu se restituie taxa de timbru...etc si culmea se invoca art din legea medierii care spune ca "la cererea partii interesate se restituie taxa de timbru". decizia nu este inca redacatata, info sunt doar cele de pe saitul judecatoriei. ; apoi am vb cu un avocat ce-mi spunea ca GUVERNUL PONTA a dat o lege care opreste toate aceste restutuiri de taxa de timbru (prevazute in cpp, legea medierii si probabil si alte legi marunte). nu mai inteleg nimic. va rog daca poate cineva sa ma lamureasca.
D-l avocat, daca cititi colectia de hotarari date de instanta ca urmare a incheierii unor acorduri de mediere o sa rezulte foarte clar ceea ce afirm eu vis-a-vis de munca instantei si cuamntumul taxei de timbru.
In alta ordine de idei, procesul domnului nu are nici o legatura cu Ponta deoarece el a inceput in anul 2010. Altceva s-a intamplat acolo, dar fara acte in fata e greu de spus!
Cand s-a pronuntata sentinta in fond ? La ce data ?
sentinta in fond s-a dat acum 2 sapt. nu am sentinta. am doar info de pe portalul judecat pt ca stiti ca se redacteaza mai greu

@vladfesan
dar oare poti pune semnul egal intre cei care merg la mediator si gasesc o cale de intelegere si platesc si acolo o taxa , fata de cei care se judeca ani de zile si ajung sa se certe pe un covoras la partaj ca nu stiu sa-l imparta? aia nu incurca instanta cu zeci de infatisari si expertize...etc.
Degeaba va aparati colegul ca legile nu se dau peste noapte, au un termen de intrat in vigoare, ori din atutidine, acum inteleg clar ca a facut posibilul sa amane trecerea datei de 1 oct.

Editat - va rog nu postati mesaje consecutive in interval de 30 de minute cat este timpul de editare, multumesc]
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2012
Ares-3, moderator
vladfesan a scris:

lumea se invatase sa nu se mai duca la notar sa faca partaj ci sa se dea in judecata, se platea taxa de timbru, dadeau nimica toata la mediator, duceau la instanta acordul si isi luau inapoi taxa de timbru, fentand o taxa mare pe care trebuia sa o primeasca statul.



Domnule avocat, consider ca sunteti in eroare facand afirmatia ca s-ar fi fentat o taxa mare pe care trebuia sa o primeasca statul. Ati putea sa ne spuneti care este acea taxa? Atentie sa nu confundam onorariul notarului cu taxa catre stat. Taxa de care faceti vorbire este instituita de codul fiscal si se plateste indiferent daca actele se fac in fata notarului sau in instanta.

Ce e asa e greu? Pe legea veche aveai trei variante : 1. La notar unde plateai onorariul notarului (care la randul lui plateste impozit si TVA) plus ceva direct catre stat (nu stiu si nu ma intereseaza cum se cheama birul respectiv) 2. In instanta plateai taxa de timbru de 3% plus cheltuieli cu avocat experti (care platesc toti impozite si unii si TVA) ori 3. Faceai un proces fictiv plateai taxa de timbru, plateai un onorariu la mediator si statul nu primea decat praful de pe toba (impozitul de la cat trecea mediatorul pe chitanta) pt ca tu iti primeai inapoi taxa de timbru.

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)
Partaj verde54 verde54 As dori sa stiu, daca in cazul unui divort pot face partaj pe un singur bun care are o anume valoare sau legea ma obliga sa fac partaj pe toate bunurile facute ... (vezi toată discuția)