avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere nu inseamna si restituirea taxelor de timbru?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere nu inseamna si restituirea taxelor de timbru?

in 2010 s-a platit taxa judiciara de timbru pt un proces de partaj. partajul s-a incheiat cu o mediere si o tranzactie depusa la judecatorie. la pronuntarea deciziei s-a cerut si restituirea taxei de timbru. Nu se restituie taxa de timbru...etc si culmea se invoca art din legea medierii care spune ca "la cererea partii interesate se restituie taxa de timbru". decizia nu este inca redacatata, info sunt doar cele de pe saitul judecatoriei. ; apoi am vb cu un avocat ce-mi spunea ca GUVERNUL PONTA a dat o lege care opreste toate aceste restutuiri de taxa de timbru (prevazute in cpp, legea medierii si probabil si alte legi marunte). nu mai inteleg nimic. va rog daca poate cineva sa ma lamureasca.
Nu am aparat pe nimeni, am expus situatia. Dupa parerea mea personala, institutia medierii este minunata, problema e ca la noi nu exista o metoda de a verifica instruirea mediatorilor si nici de a.i verifica, astfel incat, pana nu se schimba ceva, munca minunata a aprox 10% din mediatori care chiar isi merita numele e periclitata de ceilalti 90% care nu au nicio treaba cu meseria.
Sunt de acord cu ultimul dumneavoastra post in schimb sunteti in eroare si dezinformati prin afirmatiile referitoare la taxele pe care statul le perdea prin faptul ca partile isi solutionau litigiul prin mediere spre deosebire de solutionarea la notar.
La notar partile platesc onorariul notarului plus TVA-ul aferent plus impozitul pentru transferul dreptului de proprietate.
Prin instanta de judecata se plateste 3% taxa de timbru plus impozitul pentru transferul dreptului de proprietate.
Daca partile ajungeau la un acord prin mediere statul restituia taxa de timbru, costul pentru parti fiind onorariul mediatorului plus impozitul pentru transferul dreptului de proprietate.

extras din art. 77 indice 1 Codul fiscal: " ... Pentru înscrierea drepturilor dobândite în baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de moştenitor sau, după caz, a hotărârilor judecătoreşti şi a altor documente în celelalte cazuri, registratorii de la birourile de carte funciară vor verifica îndeplinirea obligaţiei de plată a impozitului prevăzut la alin. (1) şi (3) şi, în cazul în care nu se va face dovada achitării acestui impozit, vor respinge cererea de înscriere până la plata impozitului."
Mai explic ultima ce voiam sa spun. Daca urmariti postul meu anterior. La pctele 1 si 2 statul castiga bani la 3 nu. Daca nici acum nu intelegeti ce voiam sa spun, nu am ce sa va mai explic eu oricum nu o sa mai urmaresc discutia.
Sunteti in aceeasi eroare. La punctul 1 si 3 statul incaseaza aceleasi taxe, respectiv impozitele si taxele aplicate onorariului (mediatorului sau notarului) plus impozitul pentru transferul dreptului de proprietate prevazut de codul fiscal.
Diferenta este ca onorariul il primeste ori notarul ori mediatorul. Taxele sunt aceleasi. Diferenta poate veni in cazul in care unul dintre cei doi profesionisti amintiti practica un onorariu mai mic.
Concluzia e ca sunteti in eroare.
in mai 2012 s-a suspendat actiunea de partaj pt solutionare cerere de interventie, in oct 2012 repunere pe rol, 5 nov mediere depusa la instanta (era si zi de infatisare prima dp repunere pe rol) si pronuntare 23 nov 2012

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)
Partaj verde54 verde54 As dori sa stiu, daca in cazul unui divort pot face partaj pe un singur bun care are o anume valoare sau legea ma obliga sa fac partaj pe toate bunurile facute ... (vezi toată discuția)