ileanaGodja a scris:
Eu n-am solicitat permisul, nici dovada, n-am condus si dupa cele 3 luni mai trebuie sa stau 3 deoarece in calculatorul politiei permisul e valid doar pt ca am facut contestatie in instanta, nevazand inregistrarea radar. Voi sta 6 luni pe dreapta. E dreptate? Consider ca mi-a executat sanctiunea. ma pedepsesc de ce am indrajnit sa contest?
Da,
din punct de vedere legal „e dreptate”... deoarece conform art. 32 alin. 3 din OG 2/2001 privind regimul contravențiilor, care este legea generală aplicabilă în materia contravențiilor,
„plângerea suspendă executarea”.
Deci indiferent ce ar fi fost în „calculatorul poliției”, pe durata judecării plângerii contravenționale sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce este suspendată, în consecință aveați dreptul de a conduce,
indiferent dacă D-voastră știați asta sau nu.
Adică, atunci când „
doar” ați făcut contestație în instanță ar fi trebuit să știți toate efectele rezultate din acest demers al D-voastră, inclusiv că aveți dreptul de a conduce.
Din păcate registratura instanței se confundă de foarte mulți cu registratura unei primării sau a unei alte instituții administrative, în sensul că „poate ar fi bine” să mai depunem și aici o contestație și apoi om mai vedea ce o mai fi...
Totuși, ar trebui să plecăm de la ideea că o instanță de judecată nu e o instituție administrativă. După părerea mea, această distincție ar trebui să fie făcută în primul rând de toți cei care incearcă să promoveze „imaginea justiției” (presa dar și a purtătorii de cuvânt ai instanțelor de judecată)
Din păcate (sau din fericire), „
dreptatea” nu e doar în
echiatate, adică așa cum ne spune bunul simț că ar trebui să fie, ci e și în
legalitate, adică așa cum spune legea.
PS
Câteodată, sincer, chiar nu știu dacă e așa „din păcate” sau „din fericire” ;)