avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... ce sanse de castig am daca fac contestatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

ce sanse de castig am daca fac contestatie

buna ziua,vreau sa fac contestatie la un pv de circulatie cica as fi trecut pe culoarea rosie a semaforului la trecere cu nivel cu cale ferata.mentionez ca afara era viscol si in fata mea a trecut un autobuz ratb deasemenea trecerea peste calea ferata se face foarte incet si pe timp de vara ca sunt niste cratere imense.domnul politist a inceput prin a ma verifica de la itp asig omolog.folie si cauciucuri de iarna la care am fost ok dupa toate astea a dispus retinerea permisului pe 90 zile lucru care ma darmat asta fiind jobul meu.mentionez ca nu exista filmare si nici martor trecut pe pv ,iar eu am un martor ca in momentul treceri lumina era alb intermitent#-o ce sanse am ????multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 16:51, 20 Decembrie 2012
Deoarece observ ca discutia este urmarita cu interes, sa sintetizez putin.Atunci cand pentru o amenda de circulatie se aplica pedeapsa complementara a suspendarii permisului de conducere , agentul de circulatie este obligat sa emita pe loc dovada de suspendare a permisului.Daca contestati in instanta procesul verbal de amenda nu uitati sa contestati suma aplicata,punctele amenda aplicate precum si pedeapsa complementara a supendarii permisuluide conducere ,daca este cazul.Daca obtineti solutia favorabila nu uitati ca instanta de judecata nu acorda mai mult decat cereti.Deci daca ati omis sa solicitati vreuna din pedepsele mai sus enuntate si stipulate in procesul verbal va puteti trezi ca vi se anuleaza de exemplu doar amenda stabilita daca doar pe aceasta ati cerut-o sa fie anulata .
La depunerea contestatiei la judecatoria in raza careia vi s-a aplicat amenda solicitati printr-o cerere eliberarea certificatului de grefa care va foloseste la recuperarea permisului de conducere de la politia circulatie.Totodata achitati suma de plata stabilita in termen de doua zile lucratoare de la data emiterii procesului verbal , sau 2 zile lucratoare de la data luarii la cunostiinta a procesului verbal in caz ca ati refuzat sa-l semnati la data intocmirii acestuia si v-a fost transmis prin posta .Pastrati plicul .Data inscrisa pe plic este data luarii la cunostiinta.Ziua in care a fost aplicata amenda nu se ia in calcul,respectiv ziua in care ati luat la cunostiinta de existenta pv.Daca obtineti anularea procesului verbal in instanta , ati achitat amenda in 2 zile lucratoare solicitati restituirea sumei la instititia la care ati platit-o.Daca nu ati obtinut anularea procesului verbal aveti avantajul ca ati platit deja suma in 48 h.Daca nu ati facut acest lucru si ati piedut procesul in instanta va trebui sa platiti suma intreaga aplicata in procesul verbal, pentru ca termenul de 2 zile lucratoare se aplica doar de la data emiterii pv sau luarii la cunostiinta a pv conformOUG2/2001.
In speranta ca v-am fost de folos...
firsim a scris:

Deoarece observ ca discutia este urmarita cu interes, sa sintetizez putin.Atunci cand pentru o amenda de circulatie se aplica pedeapsa complementara a suspendarii permisului de conducere , agentul de circulatie este obligat sa emita pe loc dovada de suspendare a permisului.

Tocmai pentru că discuția este urmărită cu interes, ar fi bine să fim cât se poate preciși în formularea opiniilor noastre.

Pentru o amendă de circulație, nu se aplică niciodată o „pedeapsă complementară”. Pedeapsa complementară prev de art. 64 C. pen. se aplică doar dacă sunt înmdeplinite condițiile de la art. 65. C. pen. iar în cazul unei contravenții la lege circulației nu se pot aplica pedepse complementare.
Intr-adevar termenul corect este 'sanctiunea complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pe o perioada de ...'
ileanaGodja a scris:

Eu n-am solicitat permisul, nici dovada, n-am condus si dupa cele 3 luni mai trebuie sa stau 3 deoarece in calculatorul politiei permisul e valid doar pt ca am facut contestatie in instanta, nevazand inregistrarea radar. Voi sta 6 luni pe dreapta. E dreptate? Consider ca mi-a executat sanctiunea. ma pedepsesc de ce am indrajnit sa contest?

Da, din punct de vedere legal „e dreptate”... deoarece conform art. 32 alin. 3 din OG 2/2001 privind regimul contravențiilor, care este legea generală aplicabilă în materia contravențiilor, „plângerea suspendă executarea”.

Deci indiferent ce ar fi fost în „calculatorul poliției”, pe durata judecării plângerii contravenționale sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce este suspendată, în consecință aveați dreptul de a conduce, indiferent dacă D-voastră știați asta sau nu.

Adică, atunci când „doar” ați făcut contestație în instanță ar fi trebuit să știți toate efectele rezultate din acest demers al D-voastră, inclusiv că aveți dreptul de a conduce.

Din păcate registratura instanței se confundă de foarte mulți cu registratura unei primării sau a unei alte instituții administrative, în sensul că „poate ar fi bine” să mai depunem și aici o contestație și apoi om mai vedea ce o mai fi...

Totuși, ar trebui să plecăm de la ideea că o instanță de judecată nu e o instituție administrativă. După părerea mea, această distincție ar trebui să fie făcută în primul rând de toți cei care incearcă să promoveze „imaginea justiției” (presa dar și a purtătorii de cuvânt ai instanțelor de judecată)

Din păcate (sau din fericire), „dreptatea” nu e doar în echiatate, adică așa cum ne spune bunul simț că ar trebui să fie, ci e și în legalitate, adică așa cum spune legea.

PS
Câteodată, sincer, chiar nu știu dacă e așa „din păcate” sau „din fericire” ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire dovada de circulatie roxana popa roxana popa Mi-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 30 zile, pt trecerea pe culoarea rosie a semaforului. Pentru ca am refuzat sa semnez procesul ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis auto nicolaeana1980 nicolaeana1980 Buna. Ma numesc Ana si pe 05.07 am fost oprita de politie in intersectia Dorobanti cu Charles de Gaulle pt ca am \"fortat galbenul\". Nu am semnat procesul ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie geomateo geomateo politia rutiera mi-a intocmit un proces verbal de contraventie pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni, lasand la o parte faptul ca nu au ... (vezi toată discuția)