avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna seara.socrul meu a decedat de peste 3 ani,in urma lui au ramas 3 copii majori(soacra a decedat inainte),2 au renuntat la succesiune prin notar iar nevasta mea nu a renuntat dar nici nu a facut succesiunea,deoarece socru avea 2 credite la banca si societatile de asigurari nu au despagubit creditul,invocand ceva boala veche.Intrebarea mea este:daca nevasta-mea face succesiunea preia si creditele chiar daca au trecut mai mult de 3 ani de la deces?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 11:08, 1 Ianuarie 2013
După opinia mea întreruperea prescripției depinde în acest caz de mai multe elemente:

1. Momentul de la care a început să curgă termenul de prescripție, respectiv înainte sau după intrarea în vigoare a noului Cod civil. Termenul de prescripție curge de la data când creanța a devenit certă lichidă și exigibilă, sau de la ultima întrerupere a prescripției. Dacă creditul a devenit scadent după 1 oct. 2011, sau după această dată o prescripție care curgea anterior a fost întreruptă, se vor aplica reglementările referitoare la întreruperea termenului de prescripție din noul Cod civil.

2. Dacă se aplică vechiul Cod civil comunicările băncii nu întrerup prescripția. Doar o cerere de chemare în judecată este motiv de întrerupere a termenului de prescripție.

3. Dacă se aplică prevederile noului Cod civil, o comunicare făcută conform prevederilor reprezintă o punere în întârziere a debitorului, ceea ce potrivit art 2540 din noul Cod civil, reprezintă o cauză de întrerupere a prescripție cu condiția ca debitorul să fie chemat în judecată în max 6 luni de la data comunicării (punerii în întârziere).

După părerea mea comunicarea băncii, pentru a putea fi considerată o „punere în întârziere” trebuia să fie făcută debitorului în timpul vieții acestuia.

Văzând datele cauzei în ansamblu, după părerea mea termenul de prescripție nu a fost întrerupt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de la executor? fotolist fotolist notificarea de la executor,poate intrerupe perioada prescriere datorie? (vezi toată discuția)
Prescriere intrerupta bianca12 bianca12 As dori sa stiu daca o simpla notificare intrerupe prescriptia sau doar cererea de chemare in judecata (vezi toată discuția)
Prescriptie??? bog33 bog33 buna ziua. din tot ce am studiat eu, posibil sa gresec sau am inteles gresit cu privire la calcului termenului de prescriptie de 3 ani e cam asa? 1. daca ... (vezi toată discuția)