Buna ziua. Am si eu o problema: Un cunoscut a facut act de vanzare cumparare cu uzufruct. Pe contract scrie suma de 8000 euro, contractul fiind facut in 2005, si se stipuleaza ca cumparatorul trebuie sa plateasca cheltuielile acelui apartament cea ce nu a facut. Acum vanzatorul vrea sa anuleze contractul. Pe ce baza se poate anula si daca se mai poate face ceva? multumesc
Conform art.969 C.civ., contractul este legea partilor.Partile asa s-au inteles si, desi aceasta obligatie revenea de drept "uzufructuarului", fiind preluata de catre cumparator si respectata intocmai pana in prezent, dovedeste buna-credinta a cumparatorului.
Păi tocmai că nu a respectat-o. De aceea şi doreşte userul să ştie dacă nerespectarea acestei obligaţii ar putea fi invocată de vînzătorul nudei proprietăţi pentru rezoluţiunea contractului.
In aceste conditii, trebuie vazut sub ce forma este trecuta in contract aceasta "obligatie".Cum poate fi interpretata: ca facand parte din pret-diferenta, ca fiind o obligatie de intretinere sau ca fiind o renta viagera!
In functie de aceasta interpretare, userul poate formula mai degraba o actiune in pretentii pentru suma/sumele neachitate de catre cumparator in ultimii trei ani, decat o anulare/reziliere a contractului.
Cam aşa i-am spus şi eu, ceva mai devreme. Nu cred că obligaţia privind plata utilităţilor şi a impozitului poate conduce la reziliere. Mai ales că, în privinţa impozitului, subiect de drept fiscal este proprietarul, nu uzufructuarul.
Unele lamuriri
andonie maria
parintii mei nu au avut acte pe casa si terenul unde locuiesc,eu si sotul meu i-am ajutat sa dobandeasca acele acte,dupa care ei ne-au propus ca ne v-a trece ... (vezi toată discuția)