avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz prezentare la lichidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz prezentare la lichidare

Ce pot face impotriva unui angajat al carui contract a ajuns la fina si refuza sa se prezinte pentru inventar, lichidare, predarea bunurilor societatii (telefon, facturi etc) precum si a marfurilor primite?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:19, 25 Ianuarie 2013
instiintarea trimisa pe mail pentru prezentarea la inventar este valabila? Cum pot recupera acum bunurile lipsa din gestiunea lui?
Puteti sa il actionati in instanta pentru atragerea raspunderii patrimoniale a fostului salariat.

Art. 254 alin. 1 Codul muncii:

Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
Art. 258. - (1) In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.
Art. 259. - In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.
Am inteles ce spuneti insa, pe perioada contractului de munca nu s-a intreprins nimic in vederea inventarierii stocurilor lui. Am aflat ca fostul angajat a taiat si facturi fara a trimite banii catre angajator.
Ce se mai poate face acum?
Se poate face inventarierea si in functie de rezultate se va angaja raspunderea patrimoniala a fostului salariat .. dvs il puteti instiinta ca in data de .... se va efectua inventarul si ca ar fi benefica prezenta lui la acest inventar ...
emillius a scris:

Problema este ca nu i s-a facut inventarul iar contractul de munca pe perioada nedeterminata i-a expirat si nu a fost prelungit. Se poate face notificarea in vederea prezentarii intocmirii actelor de lichidare si a inventarului si dupa?

Multumesc,

Contractul a fost pe perioada nedeterminata? atunci de ce trebuia prelungit?

Era gestionar pentru a i se face inventarierea sau trebuia doar sa predea niste obiecte de inventar/mijloace fixe care i-au fost date in folosinta ?

In Regulamentul Intern nu sunt prevazute obligatiile angajatilr? iar in situatia gestionarului avea contract de garantie?

Alte discuții în legătură

Nota de lichidare. concediere salariat. inventarierea bunurile aflate pe subinventar. georgelgica georgelgica Un salariat a fost concediat disciplinar. Problema e ca acesta refuza sa-si faca lichidarea. Care este procedura inventarierii bunurilor aflate pe subinventar. ... (vezi toată discuția)
Inventar in lipsa gestionarului vbebis@yahoo.com vbebis@yahoo.com Sunt gestionar la o sc. Am fost chemat telefonic la un inventar inopinat dar in acel moment ma aflam deja in provincie, a doua zi fiind liber. M-am prezentat ... (vezi toată discuția)
Inventar Miliana Miliana Sunt proaspat angajata pe un post de operator facturare -gestionar la un mic depozit de birotica si papetarie. Spuneti-mi, va rog, daca preluarea gestiunii, ... (vezi toată discuția)