avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Votul in cadrul Asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Votul in cadrul Asociatiei

Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:46, 13 Ianuarie 2013
@elga50,
Asa este. In general situatiile descrise mai sus sunt destul de rare, dar este bine sa se stie cum trebuie procedat. Aici pe forum, mi-aduc aminte ca am mai discutat asemenea chestiune... In fine, spor la treaba tuturor!
In cazul meu e vorba de un apartament la care fostul proprietar a decedat iar acum exista 3 coproprietari (3 copii). 2 dintre acesti copii (coproprietari) vor sa se inscrie in asociatie.
Eu le-am raspuns ca doar unul se poate inscrie, fiindca un apartament are doar un singur reprezentant in asociatie. Relatiile intre coproprietari se stabilesc conform codului civil (asa scrie in art. 19 din legea 230).
Consider ca trebuie sa negocieze intre ei (sau chiar sa voteze) care este reprezentantul apartamentului in asociatie. Acesta poate fi doar o singura persoana. eu asa consider (ceilalti coproprietari pot participa la adunarea generala dar nu sunt membri si n-au drept de vot).
Pentru acest caz specific aveti de facut un tabel anexa la acordul de asociere si altul la statutul asociatie.
- pe un rand scrieti detaliile despre apartamentul cu pricina cu numele vechiului proprietar, iar in dreptul semnaturii scrieti "decedat"
- sub acesta un alt rand cu aceleasi caracteristici ale apartamentului, dar cu inscrierea la "nume si prenume" cei 3 coproprietari. La semnatura vor semna numai cei care doresc.

La adunarile generale va participa unul dintre coproprietari si numai unul care are drept la 1 vot pentru apartament.

Este acelasi lucru ca in cazul apartamentelor detinute in coproprietate de doi soti. La AG participa unul singur si are dreptul la 1 vot, desi in acordul de asociere si la statut au semnat amandoi.
Semnarea acordului de asociere si a statutului inseamna ca respectivul (co)proprietar devine membru al asociatiei. Dintr-un apartament doar o singura persoana poate deveni membru (si sa reprezinte astfel apartamentul).
De pilda, o asociatie cu 48 de apartamente (proprietati) poate avea maxim 48 de membri (daca toate apartamentele sunt reprezentate in asociatie).
Nu,
..... dintr-un apartament cu mai multi coproprietari toti pot deveni membri ai asociatiei, dar numai unul poate reprezenta apartamentul la AG.

Alte discuții în legătură

Coproprietar tomasso tomasso Termenul de coproprietar are o proprietate juridica? In care dintre situatiile juridice ale unui apartament de bloc se poate aplica? Cum se coreleaza cu pct.2 ... (vezi toată discuția)
Voturi efective adunare generala dana_maria1984 dana_maria1984 Buna ziua, In cadrul adunarii generale, cate voturi efective exista? Cate apartamente sunt in imobil? Cati proprietari? Avem de ex 2 coproprietari care detin ... (vezi toată discuția)
Despre notiunea de proprietar. ciudat ciudat Prin \" proprietari\" se inteleg nr. de apartamente sau numarul total de proprietari si coproprietari? De exemplu sotul si sotia unde ambii sunt coproprietarii ... (vezi toată discuția)