avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Votul in cadrul Asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Votul in cadrul Asociatiei

Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:46, 13 Ianuarie 2013
@elga50
O mica precizare. In adunarea generala pot sa participe toti proprietarii, nu numai unul.
Asa cum prevede legislatia proprietarii pot deveni membri ai asociatiei prin semnarea unui act aditional la acordul de asociere fara alte formalitati. HG 1588/2007 art. 9.
Asa ca daca cei trei frati sunt proprietari este firesc sa devina membri ai asociatiei de proprietari, simplu, prin depunerea unei copii a actului de proprietate si semnarea unui act aditional la acordul de asociere. Este legal, firesc si chiar in avantajul asociatiei sa fie toti proprietarii inscrisi ca membri ai asociatiei.
La adunarea generala fiecare are dreptul al un vot egal cu al tuturor celorlalti proprietari cu exceptia hotararilor cu privire la modernizari, investitii... unde votul fiecarui proprietar are o putere egala cu cota parte indiviza de proprietate.
Dar, repet, membri ai asociatiei pot fi toti proprietarii, iar daca intr-un apartament sau intr-o familie sunt mai multi proprietari in actul de proprietate, toti pot fi membri ai asociatiei.
Este valabil in situatia aceasta cand au decedat parintii si cei trei frati au devenit proprietari, dar si in situatia cand in actul de proprietate, de exemplu, sunt trecuti ca proprietari atat sotul cat si sotia, ca si in alte situatii asemnatoare.
Este bine, este corect sa fie toti proprietarii si membri ai asociatiei. Am avut un proces in care sotul sustinea ca el este proprietar si ca angajamentul de plata semnat de sotie cu un an inainte nu ar fi valid pentru ca sotia nu este membru al asociatiei...
Un alt caz concret: doua persoane necasatorite, cu nume de familie diferite, au cumparat impreuna un apartament si-n actul de proprietate este numele ambilor si specificat faptul ca fiecare detine 50% din acel apartament. Pai este evident ca ambii pot fi membri ai asociatiei, daca vor sa adere si iar este in avantajul asociatiei mai ales in situatii de restante, conflicte, proces...
Eu i-as indemna sa devina membri ai asociatiei pe toti din familie: sot, sotie, copii, bunici...
@grandanat
Pot participa toti, dar voteaza numai unul pentru apartament conform sintagmei: un apartament = 1 vot.
elga50 a scris:

Nu,
..... dintr-un apartament cu mai multi coproprietari toti pot deveni membri ai asociatiei, dar numai unul poate reprezenta apartamentul la AG.


Eu ramin la parerea: un apartament- un membru

Argumente:
- numarul de membri influenteaza cvorumul
- nu pot exista membri cu drept de vor si membri fara drept de vot
- art. 10 din legea 230 il interpretez astfel: in cazul existentei coproprietarilor, toate problemele se rezolva pe baza regulilor de drept comun. Inclusiv reprezentarea in asociatia de proprietari...(in caz ca nu se inteleg, sa stabileasca prin vot cine-i reprezinta in relatia cu asociatia de proprietari)

Art.10 din Legea 230/2007 arata astfel:
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
Deci fara legatura cu subiectul in discutie...

In HG.1588 se spune:
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;

Aici nu se pomeneste de coproprietari ai unui apartament.

Un apartament = 1 proprietate = 1 numar cadastral ==> vot in AG 1 proprietar sau, prin reprezentare, unul din coproprietari.

Sau daca vreti altfel exprimat, fiecare coproprietar are o fractiune de vot pentru fiecare fractiune detinuta din proprietatea apartamentului.
Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Coproprietar tomasso tomasso Termenul de coproprietar are o proprietate juridica? In care dintre situatiile juridice ale unui apartament de bloc se poate aplica? Cum se coreleaza cu pct.2 ... (vezi toată discuția)
Voturi efective adunare generala dana_maria1984 dana_maria1984 Buna ziua, In cadrul adunarii generale, cate voturi efective exista? Cate apartamente sunt in imobil? Cati proprietari? Avem de ex 2 coproprietari care detin ... (vezi toată discuția)
Despre notiunea de proprietar. ciudat ciudat Prin \" proprietari\" se inteleg nr. de apartamente sau numarul total de proprietari si coproprietari? De exemplu sotul si sotia unde ambii sunt coproprietarii ... (vezi toată discuția)