avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident pe trecerea de pietoni
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident pe trecerea de pietoni

O soferita a lovit un pieton ce se afla pe trecerea de pietoni.Acesta a suferit mai multe traumatisme (capul spart,nasul spart,umarul dislocat,picior rupt,mana fracturata),fiind luat cu salvarea la urgente. A fost bagat in gips 50% din corp.
Au fost si politisti la fata locului,au facut masuratori.Probabil,au intocmit si un proces verbal de constatare.
Cum pot obtine o copie,sau un exemplar duplicat al respectivului proces verbal ?
Cum se procedeaza intr-o astfel de situatie,pt.tragerea la raspundere a soferitei ?
Cum se poate obliga soferita sa plateasca spitalizarea (medicamente,diverse produse medicale-seringi,branule,pansamente,etc.)avand in vedere ca aceste produse au fost cumparate de familia accidentatului,cu toate ca accidentatul este un pensionar cu toate taxele CAS la zi ?
Cum se pot solicita despagubiri,in vederea asigurarii supravegherii accidentatului de catre o persoana,avand in vedere ca accidentatul,a devenit o leguma si trebuie ajutat pt.orice miscare ?
Va multumesc.
Actele medicale se pot completa, mergeti la medicul legist care a efectuat prima expertiza.
Comisarul stia ce spune in legatura cu retragerea plangerii.
ART. 184
Vătămarea corporală din culpă
#M21
(1) Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
#B

(3) Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(4) Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
#M21
(4^1) Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
#B
(5) Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
#M41
(6) Pentru faptele prevăzute la alin. 2 şi 4, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.


Nu este treaba mea dar sincer nu inteleg de ce nu apelati la ajutorul unui avocat, este evident faptul ca nu aveti nici macar cunostiinte minime in acest domeniu, este posibil sa regretati mai tarziu faptul ca nu ati apelat la ajutorul unui profesionist care sa va indrume in tot ceea ce trebuie sa intreprindeti, tatal dvs a avut si va avea mult de suferit de pe urma acestui incident si este normal sa obtineti o despagubire justa care sa acopere pe cat posibil trauma si discomfortul pe care probabil o sa-l suporte toata viata.
Mica reforma din justitie a adus si aceasta modificare - in anumite situatii este binevenita, nu discutam asta dar intr-adevar, poate interveni impacarea partilor.
Impacarea partilor poate sa aiba loc si in faza de judecata, sfatul meu, nu va grabiti sa semnati ceva in sensul acesta. Solicitati trimiterea in judecata si despagubiri in valoare de (nu va pot sugera o suma din motive lesne de inteles dar suma pe care v-o poate deconta asiguratorul poate fi cu mult mai mare decat ceea ce va poate oferi conducatorul auto). Va trebui ca sa solicitati instantei chemarea in subsidiar a asiguratorului. Dupa ce instanta va da hotararea si daca asiguratorul nu o va ataca (conducatorul auto sigur o va ataca) puteti la instanta superioara sa semnati impacarea (daca nu doriti - puteti sa nu va impacati cu autorul accidentului, suma despagubita o veti primi indiferent de aceasta optiune).

O noua examinare medico legala sau expertiza poate fi obtinuta printr-o cerere de reexaminare adresata procurorului de caz. S-ar putea ca tatal dvs sa ramana cu infirmitate permanenta ceea ce schimba putin datele problemei (pensie de handicap si alte drepturi - reduceri la impozit, la abonamentul radio tv etc)
Qubik a scris:
Dupa ce instanta va da hotararea si daca asiguratorul nu o va ataca (conducatorul auto sigur o va ataca) puteti la instanta superioara sa semnati impacarea (daca nu doriti - puteti sa nu va impacati cu autorul accidentului, suma despagubita o veti primi indiferent de aceasta optiune).


ART. 132
Împăcarea părţilor
Împăcarea părţilor în cazurile prevăzute de lege înlătură răspunderea penală şi stinge şi acţiunea civilă.
Împăcarea este personală şi produce efecte numai dacă intervine până la rămânerea definitivă a hotărârii.
Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali. Cei cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege. Împăcarea produce efecte şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.


Daca intervine impacarea partilor pana la hotararea definitiva se inlatura raspunderea penala si se stinge si actiunea civila, in faza de judecata instanta pronunta incetarea procesului penal, partea vatamata/ civila nu mai are posibilitatea sa se indrepte pentru despagubiri pe calea unei actiuni civile.
Daca isi va retrage plangerea instanta pronunta incetarea procesului penal si nu va mai rezolva actiunea civila, partea vatamata/civila avand posibilitatea unei actiuni separate in instanta civila.

ART. 346 c.p.p.
Rezolvarea acţiunii civile
În caz de condamnare, achitare sau încetare a procesului penal, instanţa se pronunţă prin aceeaşi sentinţă şi asupra acţiunii civile.
#M36
Când achitarea s-a pronunţat pentru cazul prevăzut în art. 10 alin. 1 lit. b^1) ori pentru că instanţa a constatat existenţa unei cauze care înlătură caracterul penal al faptei sau pentru că lipseşte vreunul dintre elementele constitutive ale infracţiunii, instanţa poate obliga la repararea pagubei materiale şi a daunelor morale, potrivit legii civile.
#B
Nu pot fi acordate despăgubiri civile în cazul când achitarea s-a pronunţat pentru că fapta imputată nu există, ori nu a fost săvârşită de inculpat.
#M50
Instanţa penală nu soluţionează acţiunea civilă când pronunţă achitarea pentru cazul prevăzut în art. 10 alin. 1 lit. b) ori când pronunţă încetarea procesului penal pentru vreunul dintre cazurile prevăzute în art. 10 alin. 1 lit. f) şi j), precum şi în caz de retragere a plângerii prealabile.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notar, mediator sau politie in caz de accident de circulatie? ngs ngs buna ziua...am stat..am citit..am sunt..si am auzit \\"n+1\'\' pareri. exista speta: accident rutier pe trecere de pietoni, victima ranita usor, nicio zi de ... (vezi toată discuția)
Partea vatamata ana-maria iacob ana-maria iacob buna seara. Ce se poate intampla in cazul in care partea vatamata nu depune plangere la politiein termen de 60 de zile? Este vorba despre un accident in care ... (vezi toată discuția)
Reevaluare zile ingrijiri medicale - cml, procedura dtztz dtztz Buna ziua. In urma unui accident rutier, cu sotul la volan, victima, sotia soferului, a suferit mai multe leziuni. Dupa 4 luni, sotia a mers la IML si din ... (vezi toată discuția)