Qubik a scris:
Dupa ce instanta va da hotararea si daca asiguratorul nu o va ataca (conducatorul auto sigur o va ataca) puteti la instanta superioara sa semnati impacarea (daca nu doriti - puteti sa nu va impacati cu autorul accidentului, suma despagubita o veti primi indiferent de aceasta optiune).
ART. 132
Împăcarea părţilor
Împăcarea părţilor în cazurile prevăzute de lege înlătură răspunderea penală şi stinge şi acţiunea civilă.
Împăcarea este personală şi produce efecte numai dacă intervine până la rămânerea definitivă a hotărârii.
Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali. Cei cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege. Împăcarea produce efecte şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.
Daca intervine impacarea partilor pana la hotararea definitiva se inlatura raspunderea penala si se stinge si actiunea civila, in faza de judecata instanta pronunta incetarea procesului penal, partea vatamata/ civila nu mai are posibilitatea sa se indrepte pentru despagubiri pe calea unei actiuni civile.
Daca isi va retrage plangerea instanta pronunta incetarea procesului penal si nu va mai rezolva actiunea civila, partea vatamata/civila avand posibilitatea unei actiuni separate in instanta civila.
ART. 346 c.p.p.
Rezolvarea acţiunii civile
În caz de condamnare, achitare sau încetare a procesului penal, instanţa se pronunţă prin aceeaşi sentinţă şi asupra acţiunii civile.
#M36
Când achitarea s-a pronunţat pentru cazul prevăzut în art. 10 alin. 1 lit. b^1) ori pentru că instanţa a constatat existenţa unei cauze care înlătură caracterul penal al faptei sau pentru că lipseşte vreunul dintre elementele constitutive ale infracţiunii, instanţa poate obliga la repararea pagubei materiale şi a daunelor morale, potrivit legii civile.
#B
Nu pot fi acordate despăgubiri civile în cazul când achitarea s-a pronunţat pentru că fapta imputată nu există, ori nu a fost săvârşită de inculpat.
#M50
Instanţa penală nu soluţionează acţiunea civilă când pronunţă achitarea pentru cazul prevăzut în art. 10 alin. 1 lit. b) ori
când pronunţă încetarea procesului penal pentru vreunul dintre cazurile prevăzute în art. 10 alin. 1 lit. f) şi j), precum şi în caz de retragere a plângerii prealabile.