avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... poate fi atacat testamentul dupa 18 ani?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

poate fi atacat testamentul dupa 18 ani?

Buna seara! Am o problema care ma framanta de ceva timp si va rog sa imi raspundeti daca se poate.Socrul meu i-a lasat mostenire sotului meu, cu cateva luni inainte sa moara, niste teren si o casa inceputa pe care am terminat-o mai tarziu.Iar soacrei mele casa in care locuiau si niste teren.Casele fiind in aceeasi curte a lasat fiecaruia cate jumatate din anexe curte si gradina.El mai are trei fete carora nu le-a dat nimic pe testament dar le-a mentionat ca rezervatari si detin cate o bucata de teren fiecare mai mica decat cea primita de sotul meu.Anul trecut a murit si soacra mea fara sa mai lase nimic nimanui iar fetele sau trezit ca vor sa impartim totul.Adica vor sa atace si testamentul lasat de socrul meu.Vor putea castiga?
Cel mai recent răspuns: 201715 , utilizator 20:56, 15 Ianuarie 2013
Mergeti intai la un notar. Rezolvarea situatiei depinde de multe alte lucruri. S-a facut vreo dezbatere a succesiunii dupa socrul decedat? Notarul va v-a explica ce aveti de facut si in cazul in care mostenitorii nu se inteleg.
1. Reducțiunea liberalităților poate fi admisibilă doar dacă s-a încălcat rezerva succesorală a celor două fiice. Din ceea ce spuneți nu rezultă că s-a încălcat rezerva acestora, ci mai de grabă că defunctul a făcut încă din timpul vieții o împărțire de ascendent, ceea ce este perfect valabil. Chiar dacă a lăsat prin testament mai puțin unor copii decât altora nu înseamnă că s-a încălcat rezerva succesorală și că testamentul este atacabil.

2. Acțiunea în reducțiunea liberalităților excesive este prescriptibilă în 3 ani de la data deschiderii succesiunii (data decesului celui care lasă moștenirea), sau în 3 ani de la data când aceștia au aflat de deces. Reducțiunea este imprescriptibilă doar pe cale de excepție.
În concluzie, din ceea ce spuneți D-voastră rezultă că acțiunea respectivă este prescrisă.
Mai depinde si cat era de mare averea lui decuius la momentul facerii testamentului si din ce va fi formata masa succesorala la data dezbaterii succesorale.
Acesta ar putea fi un apect de fapt care sa schimbe datele problemei in raport de cei 18 ani scursi de la data intocmirii testamentului.
Daca in timpul vietii testatorului averea s-a diminuat fata de cat era initial este posibil sa se ajunga la reductiunea liberalitatilor excesive.
Nu am avut niciun caz cu un testament atat de vechi dar sub aspect teoretic si practic acestea par sa poate fi coordonatele problemei juridice.
Socrul a lasat testamentul cu cateva luni inainte de moarte.Iar casa care a lasat-o baiatului (sotului meu )era doar inceuta.Dupa trei ani s-a casatorit si impreuna am terminat casa ba chiar am mai renovat si anexele care pe testament erau trecute jumatate sotului jumatate soacrei fara sa facem vrun act ca noi am renovat.Soacra mea a murit de curand fara sa lase nimic nimanui.Nu stiu cum vom face...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ContSters225985 ContSters225985 Va rog sa-mi raspundeti si mie la aceasta intrebare!! Bunicii sotului meu,in casa carora stam,au doua fete. Sotul meu este copilul unei fiice ,a fost crescut ... (vezi toată discuția)
Testament grazzia grazzia Buna ziua! Daca eu sunt fata din prima casatorie a mamei mele (mama mea fiind in viata) si mi-a facut un testament (cum ca imi lasa mie toate bunurile) ... (vezi toată discuția)
Testament kywy kywy inainte ca socrul meu sa moara acesta a facut testament in prezenta unui notar . sotului meu in care scrie ca lasa tot fiului sau , dupa ce a murit am facut ... (vezi toată discuția)