avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselatorie masina second. Vicii ascunse
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselatorie masina second. Vicii ascunse

Buna seara,

Acum 1 an am cumparat dintr-un targ auto o masina de la o persoana fizica. Vanzatorul mi-a aratat toate actele , totul in regula la prima vedere.Masina era adusa din Germania in urma cu o luna si mi-a spus ca nu are accident , ca a venit cu ea pe roti de acolo. Mi-a aratat si contractul de vanzare cumparare din Germania unde scria ca a dat pe masina 4000 euro. Am facut contract de vanzare cumparare cu el suma fiind de 4700 euro. Acum cateva zile am luat legatura cu primul proprietar al masinii, persoana din Germania de la care cumparase masina acel "samsar". Aceasta mi-a explicat ca masina a fost accidentata total si i-a fost vanduta acelui "samsar" cu suma de 300 euro nicidecum 4000 euro, atat valora masina..doar 300 euro (Focus 2, an fabricatie 2005).Masina prezinta urme de sudura neoriginala la elementele de siguranta. Ce posibilitate am sa-mi recuperez banii? Daca aflu ca acel contract de vanzare cumparare din Germania este fals il pot da in judecata? Ce sanse am? Va multumesc. O zi buna.
Cel mai recent răspuns: cosmintt26 , utilizator 05:55, 17 Ianuarie 2013
Nu mi-e foarte clar ce vrei sa spui "ucenik". Masina nu e cumparata de la un samsar din Germania, ci de la o persoana oarecare. Toata partea dreapta a masinii a fost inlocuita, aceasta a fost lovita lateral. Nu e vorba de 2 masini, 2 contracte. Numele persoanei din contractul de 4000 euro este acelasi cu proprietarul masinii care mi-a spus ca masina a fost vanduta cu 300 euro deoarece era accidentata total. Samsarul a cumparat masina facuta praf, a adus-o in Romania, a cumparat de la dezmembrari toata partea dreapta de pe un autoturist neavariat, a indreptat si sudat anumite componente. A fost aranjata cum trebuie, vopsita toata, pacaliti martori airbag din bord, tot ce trebuie pentru a nu-ti da seama. Pe parcursul acestui an am desfacut fata usii deoarece se auzea un zgomot si am observat ca usa fusese inlocuita. Am montat senzori parcare si dand la o parte tapiteria din portpagaj am vazut urme de sudura la aripa spate, am analizat si mai bine si am vazut ca defapt toata partea dreapta a fost argintie(de pe alta masina) si vopsita in negru, culoarea masinii.

Masina pe care o am eu, dupa seria de sasiu, culoarea, dotari, etc este cea din contractul de 4000 euro(presuspus a fi fals) deoarece persoana din Germania mi-a spus ca a fost vanduta cu 300 euro si nicidecum cu 4000 deoarece era buna doar de piese. Explica-mi mai bine ce ai vrut sa zici
Nu vezi ca te contrazici singur? Uita-te in ultimul paragraf din postul tau. „... persoana din Germania mi-a spus ca a fost vanduta cu 300 euro si nicidecum cu 4000 deoarece era buna doar de piese”. Pai daca era „buna doar de piese”, nimeni nu s-ar fi incumetat sa cumpere un autoturism accidentat total (asa cum spui tot tu mai sus) ca sa il vanda reparat ulterior și functional, cel putin din trei motive foarte importante:
1. REPARATIILE (la dauna totala) sunt mai scumpe decat daca ai cumpara un alt autoturism SH neaccidentat, poate chiar unul nou; Piesele pe bucata costa mai mult decat intregul. Facuse cineva un test pe net si ajunsese la concluzia ca un Logan din piese noi, de fabrica, ajunge de 2,8 ori mai scump decat valoarea lui la intreg. Nu uita faptul ca service-urile nu lucreaza cu linii de productie automatizate ci cu ore/om/ciocan/cheie, iar manopera dureaza muuuuuult si taxata scuuuuump. Nimeni nu repara „dauna totala”, ci cumpara doar pentru piese sau acte!!!
2. La un autoturism accidentat nu obții profit bun la revanzare;
3. Un autoturism fost avariat e greu vandabil. Nu vei putea niciodata vinde un autoturism accidentat total fara ca eventualul cumparator sa isi dea seama pe loc de chestiunea asta, decat daca e prima masina din viata lui, deci nu prea renteaza (ca samsar) sa risti banii si timpul pe „avariate”.





Domnule ucenik,
Faceti niste afirmatii paralele cu realitatea.

Avand in vedere ca masina a fost lovita lateral se repara foarte usor! Este multa munca, dar munca la noi in service-uri mici este foarte ieftina. Masina a iesit dauna totala pentru ca a avut afectata structura de siguranta si niciun service serios,legal,nu repara masini cu avarii la structura de siguranta. Exista si niste legi care interzic serviseurilor sa repare.
Dar in serviceuri "fantoma" se repara. Crezi ca masina a fost reparata in service serios sau de ce pomeniti ca reparatiile costa foarte mult? Cine stie in ce garaj sau service privat a fost reparata.

Aceasta practica de a aduce masini lovite este una foarte des intalnita. mai ales ca la noi in Romania sunt nenumarate parcuri dezmembrari de unde se pot lua piesele foarte ieftin.
Iar treaba ca nu poti vinde masina, ei bine sa stiti ca piata auto din Romania este imensa si sunt cumparatori de toate felurile. Unii mai nepriceputi in acest domeniu, unii mai creduli din fire etc.

Masina a fost lovita in lateral deci nu sunt multe piese de schimbat. E multa munca, de taiat, sudat, de indreptat si apoi de vopsit dar mesteri se gasesc in Romania pe niste preturi foarte bune. Poate nu aveti cunostinta de ce preturi se practica pe la serviceurile mici, de cartier.
Daca era lovita frontal era altceva, fiind afectat motorul, radiatoare si alte nebunii, dar la o lovitura laterala schimbi 2 usi, 2 aripi, 2 praguri si multa muncaaa la indreptat,sudat.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2013
cosmintt26, utilizator
Total deacord cu tine "cosmintt26". Masina mea a fost cumparata cu 300 euro si sunt aproape sigur ca mai mult de 1500 euro, hai maxim 2000 nu s-a bagat in ea. Toata partea dreapta a masinii, aripi,stalpi,usa( una singura pentru ca e coupe) ,praguri o iei cu maxim 200-300 euro de la dezmembrari. Nu aici se pune problema, de costuri. Problema cea mai grava este ca se pune in pericol siguranta multor persoane, si nu mai a celor din masina respectiva ci si a celorlalti din trafic.

Aici nu ma refer strict la faptul ca o masina ca a mea nu va mai fi la fel de rezistenta la un eventual impact, mai ales in partea aceea in care a fost sudata. Problema se pune la masinile care au fost sudate pana si la bascule,punti,elemente de directie care pot ceva la anumite socuri. Sincer , nu stiu ce fel de oameni sunt si samsarii astia. Nu am nimic cu cei care cumpara masini mai ieftine din afara, mai adauga cateva sute de euro si le vand in Romania, si nici chiar cu cei care cumpara masini avariate usor(aripa indoita,usa indoita,bara sparta,etc) . Atata timp cat nu iti pune viata in pericol....

Dar cum poti tu sa cumperi o masina cu 300 euro si sa o vinzi apoi cu 4700 euro unui tanar de 20 ani, stiind cat ii pune viata in pericol?! Sa nu ai nici macar o remuscare? Sa nu te gandesti nici macar putin? D-aia am ajuns unde am ajuns, ne "mancam" unii pe altii pentru bani.

Sincer,tot ce-mi doresc acum e sa imi dea acea persoana banii inapoi si sa isi ia masina.Nu as prefera situatia in care as vinde-o altuia...sa il pun in locul meu.

Macar de ar fi reparat masina cu simt de raspundere, ca la carte, inlocuita toata partea dreapta, sudura de calitate, airbag-uri reparate, etc..dar atunci cand tu nu ii aplici nici macar o solutie anti-coroziva de 20-30 lei peste sudura care deja a prins rugina...

Nu mai am cuvinte...

O zi buna va doresc!



Totusi ai putea sa ii trimiti o adresa oficiala samsarului cum ca ai intrat in posesia tuturor documentelor de la cetateanul german (fa-i si o copie ceva de la ce primesti de la acel cetatean) si ca daca nu va intelegeti sa ii returnezi masina pe un pret de 4000eur (suma cumparararii minus o suma de bani pt faptul ca te-ai folosit 1 an de ea) atunci vei depune plangere penala impotriva lui. De asemenea mentioneaza-i si ca cetateanul german si-a dat acordul sa fie citat ca martor intr-un eventual proces.
Poate se va "speria" si vei reusi sa iti cumpere masina inapoi, chiar si pe un pret mai mic de 4000eur. Tot e mai bine decat sa o vinzi tu.

Daca nu reusesti nimic asa (nu m-as mira, acest gen de oameni este unul special) totusi ia legatura si cu organele de ancheta, desi sincer sa iti recuperezi banii nu stiu ce sanse sunt, insa sanse ca el sa fie acuzat de fals exista.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza auto doomy852 doomy852 Buna seara, Caut un expert judiciar pentru a face o expertiza la o masina second pe care am cumparat-o in urma cu un an ca fiind neaccidentata si fara vicii ... (vezi toată discuția)
Ajutor. masina second cu posibile acte false doomy852 doomy852 Buna seara, Acum 1 an am cumparat dintr-un targ auto o masina de la o persoana fizica. Vanzatorul mi-a aratat toate actele , totul in regula la prima ... (vezi toată discuția)
Probleme despagubire accident auto LuceNera LuceNera Buna ziua, Am si eu o problema cu o despagubire care nu mi se acorda. Masina mea a fost lovita in timp ce era parcata regulamentar, in urma unui accident in ... (vezi toată discuția)