avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara pentru 3 copii - poate fi redusa din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara pentru 3 copii - poate fi redusa din cauza altor datorii ale tatalui?

Buna ziua,

Voi pune aici o intrebarea din partea unui prieten. El a divortat in urma cu cateva luni la notar, de comun acord cu sotia, acordand incredintarea celor 3 copii sotiei. El plateste in acest moment 50% din veniturile sale celor 3 copii drept pensie alimentara (stabilita de comun acord la notar).

In urmatoarea perioada va renunta la niste credite bancare pe care nu le mai poate sustine (ipotecare) ceea ce va indreptati banca sa ia pana la 50% (mai multe credite, nu doar unul singur) din veniturile sale.

Este logic faptul ca daca in acest moment 50% din venit il da copiilor si va da 50% bancilor, va ramane fara niciun ban.

Care este legea in acest sens? Se va reduce pensia alimentara a copiilor corespunzator cu cat va datora lunar catre banca? Care din cele doua primeaza: pensia sau banca? Evident ar vrea ca minorii sa nu fie afectati de problema sa, mama copiilor neavand niste venituri suficient de mari pentru a putea sustine singura cresterea acestora.

Exista vreo baza legala pentru un asemenea caz? Banca il va da in judecata si va solicita scaderea procentului pensiei alimentare pentru a-si putea lua si ea partea din salariu? Mentionez ca vinderea bunurilor ipotecate nu va fi suficienta pentru acoperirea pierderilor bancii.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:48, 13 Martie 2013
Ziceam sa-i fie operata pensia ca retinere din salariu, nu s-o plateasca angajatul din mana pt ca daca vine instiintare de la executor sa puna poprire pe salariu pt credite, ii poate popri pana la jumatate din salariu pt acele credite daca sunt mai multe cum ziceti, angajatorul va fi silit sa se supuna pt ca pe salariu, angajatul nu mai figureaza cu alte retineri, iar pe mai departe angajatul trebuie sa se zbata sa formuleze contestatie la executare si sa arate ca are si pensie de platit.
daca nu formuleaza contestie la executare, angajatorul ii retine din salariu.. nu va mai putea plati pensie si intra in alte probleme.
Pe cand asa.. cu poprire pt pensie.. se vor agita pe mai departe creditorii

Bunurile mobile care nu se pot urmări
Art. 409 cod procedura civila
(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4)Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5)Urmărirea drepturilor menţionate la alin. (4) se va putea face în limita a 1/2 din cuantumul acestora.
(6)Sumele reţinute potrivit alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 562 şi următoarele.



Art. 169.codul muncii [reţinerile din salariu]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator
Am inteles...ca si poprire pensia nu mai poate fi "data la o parte" in momentul in care banca pune la randul sau poprirea sa.

Banca ar avea dreptul sa actioneze in judecata pnetru a cere reducerea procentului pensiei alimentare?

Multumesc mult.
Dupa parerea mea, banca nu poate cere direct reducerea pensiei ca nu o priveste, ci cumva indirect, poate tot pe calea contestatiei la executare.
Nu cred ca exista posibilitatea ca instanta sa reduca pensia, mai ales ca tatal nu a depasit procentul legal, n-a stabilit o pensie peste posibilitatea sa financiara in dauna creditorului.. dar cred ca depinde si de suma daca e disproportionat de mare fata de nevoile minorului. Pt ca vedeti dvs, cand se stabileste pensia, cota pensiei e de pana la .. , nu e batuta in cuie
Aveti dreptate. Va multumesc.
Pensia de intretinere, de regula, nu este redusa din cauza obligatiilor contractuale ale debitorului, fata de institutiile creditoare.

Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere

(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.


Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Poprire salariu serby30 serby30 sunt creditor intr-un dosar de executare silita avand ca obiect recuperarea unei sume de bani. debitorul, salariat, sustine ca are rate la banca in ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu de la doi executori și hotărâre judecătorească pentru 25% pensie de întreținere. cum se calculează reținerile? jondoe1 jondoe1 Buna ziua,intrebarea mea este/un salariat are poprire pe salariu de la doi executori judecatoresti si o hotarare judecatoreasca de retinere pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Se poate opri salariul in intregime? flooderonline flooderonline Am 2 executari pe salariu una pusa de angajator si una pusa pe conturile bancare. Ideea este ca de aproape 3 luni nu am mai platit la un credit si un card de ... (vezi toată discuția)