avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara pentru 3 copii - poate fi redusa din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara pentru 3 copii - poate fi redusa din cauza altor datorii ale tatalui?

Buna ziua,

Voi pune aici o intrebarea din partea unui prieten. El a divortat in urma cu cateva luni la notar, de comun acord cu sotia, acordand incredintarea celor 3 copii sotiei. El plateste in acest moment 50% din veniturile sale celor 3 copii drept pensie alimentara (stabilita de comun acord la notar).

In urmatoarea perioada va renunta la niste credite bancare pe care nu le mai poate sustine (ipotecare) ceea ce va indreptati banca sa ia pana la 50% (mai multe credite, nu doar unul singur) din veniturile sale.

Este logic faptul ca daca in acest moment 50% din venit il da copiilor si va da 50% bancilor, va ramane fara niciun ban.

Care este legea in acest sens? Se va reduce pensia alimentara a copiilor corespunzator cu cat va datora lunar catre banca? Care din cele doua primeaza: pensia sau banca? Evident ar vrea ca minorii sa nu fie afectati de problema sa, mama copiilor neavand niste venituri suficient de mari pentru a putea sustine singura cresterea acestora.

Exista vreo baza legala pentru un asemenea caz? Banca il va da in judecata si va solicita scaderea procentului pensiei alimentare pentru a-si putea lua si ea partea din salariu? Mentionez ca vinderea bunurilor ipotecate nu va fi suficienta pentru acoperirea pierderilor bancii.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:48, 13 Martie 2013
Pensia de intretinere pentru copii minori primeaza inaintea oricarei datorii. Nu se poate pune poprire pe salariu mai mult de 50 %. Banca nu poate cere reducerea procentului pensiei alimentare si nu va face asta, pentru ca are juristi care stiu ca ar pierde timp si cu siguranta ar pierde si un eventual proces pe aceasta tema. Insa, banca poate cere executarea bunurilor mobile si imobile, daca acestea exista. Daca prietenul dvs. are locuinta proprietate personala, banca o va scoate la licitatie ca sa isi recupereze debitul. Daca are autoturism proprietate, bijuterii sau obiecte de arta , de asemenea, vor fi scoase la licitatie si vandute pentru recuperarea debitului. Daca nu are nimic din toate acestea, banca il va declara insolvent, il va introduce in baza de date a Biroului de credite si va fi urmarit toata viata pentru a i se cere plata creditului, in orice moment in care va dispune de fonduri. Unul dintre aceste momente poate fi la majoratul copiilor, cand nu va mai plati pensie de intretinere. Nu suna prea incurajator.

Parerea mea este ca e cel mai bine sa urgenteze infiintarea popririi pe salariu, ca sa asigure copiii, apoi sa contacteze banca/bancile si cu documentele prin care dovedeste poprirea sa incerce renegocierea contractului de credit. Sunt banci care ofera in conditii deosebite, ca a prietenului dvs. inghetarea contractului si plata doar a dobanzilor la credit, pe o perioada data. A ajunge in Biroul de credit este, dupa mine, mai umilitor decat a solicita bancii rediscutarea creditului si o reesalonare cu reducerea ratei, cu prelungirea duratei contractului. Doar la fata locului se pot afla variantele.

Succes!
Atentie, daca d-nul isi incaseaza salariul pe card, de la banca, banca poate retine aceasta suma, in baza unui titlu executor, deoarece nu are de unde sa stie ca suma din contul omului reprezinta cealalta jumatate de salariu ... ar fi indicat sa-si ridice salariul ramas de la casieria unitatii, pt evitarea unor probleme ...
Ce spuneti de situatia inversa: banca a ajuns deja la mine, vrea 1/3 din salariu, iar mie tot ce imi mai poate da prin cap ca sa reduc pierderile este sa divortez, o pun pe sotie sa imi ceara pensie alimentara, cu hotarare de instanta si poprire tot direct din salariu. Nicaieri nu am vazut care este ponderea maxima pe care legea o acorda pensiei alimentare in defavoarea altor datorii, cum ar fi cele bancare.
Sigur, eu raman cu jumate din salariu in mana, conform legii, dar cealalta jumate, cum se va imparti intre copil si banca?
si mai ales, daca banca a fost prima care a reusit sa ia 1/3, cu cat va ramane dupa ce isi va primi copilul dreptul?
Caz ideal: o instanta admite plata a 1/2 din salariu catre copil si banca nu mai ia nimic.
Pensia cuvenita pentru un copil, e de 1/4 din salariu.
...si daca totusi sotia pretinde in instanta mai mult, iar eu nu ma opun, se poate aproba de catre instanta?
si daca apoi vine creditorul si zice, aha, de aceea eu nu mai apuc sa iau nimic, fiindca copilul ia mai mult de 1/4, poate avea vreun castig de cauza?
la un salariu de 800 net, cum va gestiona o instanta cei 400 popribili, avand in vedere ridicolul sumei, 200 copil si tot 200 atat creditor, e posibil asa ceva? 300 - 100 ar fi mai realist pentru copil, si asa este atat de putin
multumesc

Alte discuții în legătură

Poprire salariu serby30 serby30 sunt creditor intr-un dosar de executare silita avand ca obiect recuperarea unei sume de bani. debitorul, salariat, sustine ca are rate la banca in ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu de la doi executori și hotărâre judecătorească pentru 25% pensie de întreținere. cum se calculează reținerile? jondoe1 jondoe1 Buna ziua,intrebarea mea este/un salariat are poprire pe salariu de la doi executori judecatoresti si o hotarare judecatoreasca de retinere pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Se poate opri salariul in intregime? flooderonline flooderonline Am 2 executari pe salariu una pusa de angajator si una pusa pe conturile bancare. Ideea este ca de aproape 3 luni nu am mai platit la un credit si un card de ... (vezi toată discuția)