avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere penala

Am fost citata ca invinuita intr-o plangere penala iar intrebarea mea este urmatoarea:

De ce citatia mi-a adus-o la usa, fix persoana care ancheteaza cazul ? Mi-a adus-o personal la usa. Asta ce inseamna ? "treaba serioasa", sau cum ?

Pentru ca de obicei le aduce curierul sau ma rog, altcineva, dar nu cel care ancheteaza cazul in persoana.

Astept niste pareri. Multumesc !
Cel mai recent răspuns: nutzucu , utilizator 18:09, 13 Februarie 2009
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema legata de o plangere pe care am facut-o oral (am cautat pe forum dar nu am gasit ce ma interesa pe mine);deci intr-o noapte cineva mi-a rupt pur si simplu oglinda- electrica si cu incalzire-de la masina;
masina se afla in fata casei pe domeniul public si din nefericire alarma era pe mute asa ca eu nu am auzit nimic dar a auzit -vazut vecinul meu.
Am dat telefon a doua zi cand am constatat furtul/distrugerea si au venit,relativ repede seful de post si un ajutor(locuiesc la tara),s-au uitat dupa amprente...ma rog... si au zis ca o sa faca cercetare si o sa caute acasa la suspect;pe urma s-au urcat in masina si dusi au fost:
A doua zi sun la politie si intreb daca sa vin sa fac o plangere scrisa-seful de post zice nu trebuie dar daca vreti neaparat va facem noi una dar cu autor necunoscut !!?
A trecut o luna si jumate si nimic; am sunat si mi-a spus ca a aflat cine a rupt oglinda si ca a zis ca a aruncat-o in wc-ul lui de acasa(al suspectului)
Intrebarea mea este :a facut plangere pentru mine si daca da cine a semnat-o?
Daca am facut plangere orala nu trbuia sa faca un proces verbal pe care sa-l semnez si eu?
Daca stie faptuitorul nu trebuia sa-i ia declaratie,ceva?nici declaratie de la vecin nu au cerut nici nimic
ce mi-a spus mie la telefon auzise si el de la cineva cum am auzit si eu!si cica nu are nici o proba!
dar declaratiile martorilor nu sunt probe ?dar trebuie sa la ia cineva nu?
In fine,vreau sa ma duc la parchet si as vrea un sfat daca sa fac plangere pentru furt sau planger prealabila pt. distrugere?CE sfat mi-ati da?
Multumesc anticipat si scuze pt. lungimea topicului.

Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2009
nutzucu, utilizator
am fost astazi la parchet si am facut pe loc o plangere,deoarece la ei nu ajunsese nimic de la postul de politie(dupa doua luni !);la intrebarea mea daca s-a facut proces verbal dupa plangerea orala nu trebuia si semnatura mea procurorul nu a zis nici da nici ba;
poate sa ma lamureasca cineva?
Inclin sa cred ca cererea dumneavoastra facuta la politie a ramas in aceeasi forma "orala". Poate nu aveau chef domnii politisti sa faca treaba asta. oricum, cred ca ati facut ce era mai bine depunand o cerere la parchet. Ei trebuie sa va dea un raspuns, si ca atare,trebuie sa efectueze o cercetare penala care se incheie cu niste acte facute de organul de cercetare penala.
Va multumesc pentru incurajari si pentru rabdarea de a citi mesajele mele;
Intrebam daca procesul verbal se semneaza si de catre partea vatamata sau nu ?(daca se aplica prevederile art.91 c.proc.penala)
Nu de alta dar sa stiu cum sa ma "port" cu domnii politisti...

Am editat mesajul pentru ca am gasit pe un referat asta:
Plangerea
Reprezinta sesizarea facuta chiar de catre persoana care a suferit o vatamare prin infractiune. Ea poate imbraca forma scrisa (personal sau prin avocat) sau forma orala, care se poate formula chiar in fata organului competent (organul de cercetare penala sau procurorul). Organul de cercetare penala sau procurorul incheie un proces-verbal de consemnare a plangerii orale care va trebui sa mentina urmatoarele mentiuni (art. 222, c.pr.pen.):
- Numele, prenumele, calitatea si domiciliul petitionarului;
- Numele, prenumele si adresa persoanei impotriva careia se face plangerea, daca aceasta este cunoscuta. Daca nu este cunoscuta, se vor indica semnalmentele aces-teia si orice alte elemente care ar putea servi la identificarea sa. In acest caz, plan-gerea se va adresa, in mod obligatoriu, organul de cercetare penala (procurorului i se adreseaza cererea doar cand faptuitorul este cunoscut).
- O scurta expunere a starii de fapt, cu indicarea urmarilor produse;
- Mentiuni privind mijloacele de proba pe care le poate indica persoana vatamata;
- Semnatura persoanei vatamate. In cazul persoanei fara capacitate de exercitiu, plangerea se face de catre reprezentantul legal. In cazul persoanelor cu capacitate restransa de exercitiu, plangerea se face personal, cu incuviintarea persoanelor pre-vazute de legea civila. Plangerea penala anonima nu este valabila.

Poate va folosi si altora in aceasi situatie ca mine...
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2009
nutzucu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calea de atac? _Alin_ _Alin_ Ieri am primit Ordonanța de la parchet, mi s-a respins plângerea ca inadmisibila, in temeiul art. 339 C.P.P. Ordonanța a fost emisă chiar de către ... (vezi toată discuția)
Plasare caz badboy20cm badboy20cm Pentru care motiv se poate muta un dosar penal ,unde procurorul 1 da ordonanta de urmarire,iar apoi acest dosar este luat de catre alt procuror 2 care da ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva unei ordonante de neincepere a urmaririi penale IONELA CIB IONELA CIB Am facut in septembrie 2010 o plangere penala la care am primit raspuns azi si nu sumt multumita . E total ambigua. In plangere eu am spus ca eu am fost ... (vezi toată discuția)